inspiration

Om att välja öar för en öluff (båtluff) i Grekland

Jag har varit inne på ämnet öluff flera gånger tidigare men vissa saker går liksom att botanisera i utan att någonsin känna sig riktigt färdig. Särskilt nu när snön singlar ner utanför fönstret och temperaturen har fastnat på -8 grader. Då börjar tankarna osökt att tänka på Grekland; värmen, dofterna, människorna och alla fantastiska platser jag har fått uppleva men även de som jag vill uppleva.

Med åren har jag kommit att bli mer och mer intresserad av fastlandet samtidigt som att reseformen öluffa hela tiden drar i mig. Den variation, frihet och till viss del ovisshet lockar mig i mitt annars så inrutade liv.

Öluff i Grekland

Förutsättningarna för en öluff kan nämligen se olika ut för varje gång du reser och jag utgår alltid ifrån att jag kanske ändrar mina resplaner när jag väl är på plats i den grekiska arkipelagen. Jag vet liksom aldrig om jag hamnar i paradiset och vill stanna längre, får tips av personer jag möter längs vägen eller vad vädrets makter kan hitta på.

Öluff från Pireus Aten
En tidig morgon i Pireus på väg ut i den grekiska övärlden. (Foto: Markus Olsson)

När jag sätter ramarna för min öluff brukar jag alltid utgå ifrån en plats/ en ö som jag har spanat in, läst på om och fattat tycke för. Oftast handlar det om fina stränder, vackra byar, bra vandringsleder och vissa antika monument som jag vill se. Utifrån den startpunkten brukar jag sedan titta upp vilka öar som finns i närområdet och vilka öar som hör till samma ögrupp. Oftast är det enklare att förflytta sig inom samma ögrupp där färjorna går mer frekvent än att ta sig mellan de olika ögrupperna. Det betyder inte att det inte går att hoppa mellan olika ögrupper, men då måste du kolla upp kommunikationerna innan för att få en bra bild av möjligheterna.

Om du planerar att vara ute på en öluff i två veckor, vilket är att rekommendera för en öluff (jag har dock själv gjort kortare turer), så är ett bra riktmärke att stanna tre- fyra dagar på en och samma ö innan du luffar vidare. Det innebär att du kanske åker till tre eller fyra öar under dessa veckor. Tänk gärna in en extra dag på den plats varifrån du flyger hem för att vara säker på att komma med flyget till Sverige i fall vädret ställer till det.

Ögruppen Kykladerna är en bra utgångspunkt att starta i om du är nybörjare då det finns riktigt bra färjetrafik mellan de flesta öar där. I Kykladerna ingår bland annat Santorini, Naxos, Paros, Antiparos, Ios, Mykonos, Syros, Andros, Serifos, Sifnos med flera.

Öluff
På väg ut bland de grekiska öarna. (Foto: Markus Olsson)

En plats att tänka som start och avslut på öluffen i detta fall är Santorini som har direktflyg från Sverige men det går även att starta och avsluta i Aten. Kommunikationerna från Atens största hamn, Pireus, och Kykladerna är goda. Det går även bra att utgå från hamnen i Rafina (fastlandet) som också har bra kommunikationer från Aten vidare ut i övärlden.

När jag skissar på en öluffarrutt så brukar jag använda mig av www.ferriesingreece.com där jag kollar hur färjorna går mellan de olika öarna. På så sätt får jag en bra bild av hur jag kan resa runt utifrån tidtabellerna. Tänk på att det kan finnas ytterligare turer med mindre båtar som inte finns med i sökmotorerna. Surfa in på den tänkta öns egen hemsida, som du i regel hittar här på mittgrekland.se eller via Google, så finns det ofta information om hur du tar dig till och från ön. En fördel med www.ferriesingreece.com är att när du väljer en ö att utgå ifrån så får du upp en lista på de öar du kan resa vidare till under “To”. Väljer du att söka under fliken “Island hopping” så kan du lägga ihop en hel rutt med flera öar.

Det har hänt att jag ibland har tagit inrikesflyget om jag vill förflytta mig mellan olika ögrupper. Inrikesflyget kan ha riktigt förmånliga priser som ligger i linje med långa färjeturer. Det ger förstås inte samma känsla som att rida på Medelhavets vågor men är ett bra alternativ. Kolla in www.aegeanair.com för tider och destinationer.

Öluff i Grekland
Roukounas Beach, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

En av mina mest spretiga öluffarresor gjorde jag 2016. Då startade jag i de Saroniska öarna (Hydra och Spetses), vidare med inrikesflyg till Dodekaneserna (Karpathos och Kassos) från Aten för att sedan ta mig upp till Kykladerna (Anafi, Sikinos och Antiparos) med en färjetur på 11 timmar! Det kanske var lite i det mest hysteriska laget men det funkade och jag fick se en rad fantastiska miljöer på de olika platserna.

Att öluffa är en perfekt reseform för mig som är lite rastlös och gärna förflyttar mig mellan olika platser. Jag njuter lika mycket av att vara på väg någonstans som att vara på plats. Under alla dessa år har jag aldrig råkat ut för några större problem utan allt har alltid löst sig med färjor, tider, boende och flyg. Oftast tack var otroligt hjälpsamma greker som på ett magiskt sätt alltid hittar en lösning.

Nu är det snart dags för mig att skissa på nästa års resa och jag tror att det blir en kombination av fastlandet och några öar. Det bästa av två världar.

Läs mer: Förslag på öluffarrutter (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen