Korfu-Paxos-Antipaxos-Korfu

Tidsåtgång: tolv- fjorton dagar

Den här öluffarrutten startar på Korfu men kan lika gärna starta och avslutas i Epirus provinshuvudstad Ioannina. Skillnaden blir en bussresa från Ioannina till hamnen i Igoumenitsa tur och retur och däröver till och tillbaka från Korfu.

Korfu gamla stad. (Foto: Markus Olsson)

 

Den här rutten bjuder på både en riktig charterpärla med stort utbud, många stränder och en stad som finns med på UNESCO´s världsarvslista och på en mindre samt en ännu mindre ö med en av Greklands vackraste stränder.

 

Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Om du vill starta öluffen på Korfu kan du ta dig dit med en flygstol dit hos något av charterbolagen eller flyga direkt med Norwegian. Väljer du att starta med att utgå från Ioannina kan du ta dig till Ioannina med en flygstol hos till exempel Apollo eller byta till inrikesflyg på Atens internationella flygplats. Varför inte starta eller avsluta med ett par nätter i Ioannina där du når hamnstaden Igoumenitsa med en busstur på 90 minuter?

På Korfu kan du uppleva allt det som ett klassiskt charterresmål erbjuder i form av organiserade stränder, ett rikt utbud av boendemöjligheter, restauranger, barer, utflyktsmål och goda kommunikationer. Busstrafiken på Korfu funkar klockrent och är väl utbyggd. Jag reste runt på Korfu med de gröna bussarna (landsortstrafiken) och tog mig enkelt till de platser jag ville besöka. Korfus stora fördel är (enligt mig) Korfu gamla stad som är med på UNESCO´s världsarvslista och det var även här jag valde att bo på Korfu. En underbar plats!
Lakka, Paxos. (Foto: Markus Olsson)

En sann kontrast till Korfu är grannön Paxos som visserligen tar emot många dagsresenärer från Korfu, men som annars inte hyser stora hotellkomplex och grupper av resenärer. Paxos har några fina byar och har en slags självsäker känsla vilket resulterar i att de vet vad man kan ta betalt för saker och ting.

Bar i Gaios, Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Bar i Gaios, Paxos. (Foto: Markus Olsson)


Vrika Beach, Antipaxos. (Foto: Markus Olsson)

Med en kort båttur (30 minuter) från Paxos kan du sedan ta dig vidare till Antipaxos som i sin tur är en kontrast mot Paxos. Här finns inte många boenden och egentligen inte heller någon by. Kanske är det därför som de allra flesta bara åker hit över dagen men för den som vill koppla bort det mesta av vad turism heter så kan du även övernatta här. Under säsong besöks stränderna på Antipaxos av väldigt många vilket inte är konstigt med tanke på hur vackra de är.

Mer information och inspiration om öarna och Ioannina hittar du här:
Korfu Paxos & Antipaxos Ioannina