Hitta din destination

Grekiska språket

Du charmar lätt grekerna med att lära dig några enstaka grekiska fraser och det kanske är just det du gör vid en semesterresa. Påbörja gärna samtalet med en hälsningsfras som kalimera! (god morgon!) och tí kánis? (hur mår du?). Det kommer du ganska långt med när sedan samtalet övergår till engelska.

När man pratar om grekiska idag så syftar man på nygrekiska som används i all litteratur, i tidningar, i skolan och inom vetenskapen och det är nygrekiska du lär dig om du går en språkkurs. Om du är intresserad av att lära dig grekiska så finns det nybörjarkurser dels på universitet men framför allt på de olika studieförbunden. Att lära sig nygrekiska kan vara ganska svårt på grund av det grekiska alfabetet så det gäller att vara ihärdig och inte ge upp.

Några vanliga fraser och ord att glänsa med på resan;

God morgonKalimera
God kvällKalispera
God nattKalinichta
Hej dåAdioa
Hur mår du?Ti Kanis?
Jag mår braKala ime
Vad heter du?Pos selene?
Jag heter…Me lene…
  
JaNe
NejOchi
OkejEndaxi
TackEfharisto
IdagSimera
ImorgonAvrio
NattNichta
Pass (resehandling)Diavatirio
  
EttEna
TvåDhio
TreTria
FyraTessera
FemPente

Lära sig grekiska i Grekland

Det kanske mest ultimata sättet att lära sig ett språk på är att göra det på plats där språket pratas och Grekland är förstås inget undantag. Däremot verkar det inte finnas alltför många möjligheter när man gör en enkel sökning på Google. Ett par anordnare som jag har hittat, men som jag inte har någon erfarenhet av, är Apple languages (länk) (Aten och Kreta) och Avista (länk) (Aten).

Det finns även språkreseförmedlare som anordnar språkresor till Grekland. Språkresor förknippas ofta fortfarande med hormonstinna ungdomar på partyhumör men sanningen är att man särskiljer de över och under 18 år och betydligt fler vuxna ser det som ett sätt att semestra. En aktör som anordnar språkresor till Grekland är ESL Education (Aten).

Lära sig grekiska i Sverige

Det finns flera olika aktörer i Sverige som lär ut det grekiska språket på nybörjarnivå. Det är allt ifrån studieförbund till universiteten i Lund och Umeå. För att hitta kurser i grekiska hos de olika studieförbunden måste du göra en sökning hos respektive förbund:
Sensus (länk)
Folkuniveristetet (länk)
ABF (länk)
Medborgarskolan (länk)

Vill du leta efter en kurs på något av universiteten söker du efter dem på www.studera.nu (länk). Tänk på att sista ansökningsdatum för högskolestudier är 15 oktober för start på våren och 15 april för start på hösten. Kurser finns både på distans och som reguljär undervisning.

Lära sig grekiska med hjälp av en app

Jag har faktiskt inte testat det här sättet att lära mig ett nytt språk men det finns ett par gratisappar som du kan ladda hem för att börja lära dig några grekiska ord och fraser. Dessa är ATI Studios och Language Courses S.L. Sök på ”lära grekiska” i till exempel Google Play

 
Rulla till toppen