Aten-Serifos-Sifnos-Milos-Aten

Tidsåtgång: cirka tolv- sexton dagar

Denna öluff går åter igen till Kykladerna med start och avslut i Aten. Än så länge är ögruppen Kykladerna min stora favorit när det kommer till att öluffa. Det finns så många och lättillgängliga öar med fantastiska stränder och underbara byar.

Till Aten flyger du direkt antingen med SAS, Norwegian eller med Ageanair. Vilket bolag det i slutändan blir brukar både tid och pris få avgöra. Fördelen med att resa via Aten är att du ges möjlighet att förlägga några dagar i en enastående huvudstad med oändligt mycket att upptäcka.

Om du väljer att starta med någon natt i Aten tar du dig sedan ner till hamnen med tunnelbanans gröna linje med slutstation Pireus. Resan tar cirka 20 minuter och tågen går ofta. Väljer du istället att resa till Pireus direkt från flygplatsen Elefthérios Venizélos kan du numera ta både tåg och buss. Väljer du buss så är det X96 som går direkt till Pireus. Bussen avgår mellan utgång fyra och fem vid ankomstterminalen. Tåget avgår från tågstationen som du når om du går upp till ankomsthallen och sedan korsar vägen utanför byggnaden.

Tänk på att det kan vara en fördel att lägga vistelsen i Aten i slutet av resan så att du är säker på att du är på fastlandet när det är dags att flyga hem igen.

Med denna öluffarrutt får du fantastiska stränder, magiska byar med vita sockerbitshus och möjlighet till makalös vandring.

Serifos huvudort, Chora, är en av de mest spektakulära Choras i den grekiska övärlden där hon klättrar upp för den branta höjden med kyrkan Agios Konstandínos högst uppe på toppen. Chora ligger cirka fem kilometer nordväst inåtland från hamnbyn Livadi och bjuder på en fantastisk utsikt över havet och Livadi.

Sifnos är känd för sin keramik och var du dig än vänder så finns det en liten keramikverkstad eller en ”potteryshop”. Sifnos är en ö med många återvändare men det är svårt att sätta fingret på vad exakt det är som gör att lusten att komma tillbaka ständigt kommer. Kanske är det de goda vandringsmöjligheterna, den fantastiska maten, byarna, hantverket, de vitkalkade husen, de mäktiga bergssluttningarna eller de fina stränderna? Eller är det kanske just allt?

Milos är Kykladernas sista utpost mot väster och erbjuder minst 75 olika stränder vilket gör ön till ögruppens strandtätaste ö. Landskapet på Milos är något utöver det vanliga med bland annat det månlika landskapet, Sarakiniko, på Milos nordkust. Anledningen till Milos varierande landskap beror på att ön har gott om olika mineraler; svavel, bly, alun, cementit, pimpsten, baryt med flera. Det skapar färggranna omgivningar ibland annat kalkvitt, blygrått, svavelsvart och ockra.

Mer information och inspiration om Aten och öarna hittar du här:
Aten Milos Serifos Sifnos