Grekland

Öluffa

Aten-Lesbos-Chios-Samos-Aten

Tidsåtgång: 12-14 dagar

Den här öluffarrutten bland de Nordöstra egeiska öarna har sin utgångspunkt från Pireus (Aten) men kan lika gärna startas ifrån Samos eller Lesbos om du hittar en prisvärd flygstol med något av charterbolagen. Jag tog nattfärjan (12-14 timmar) från Pireus till Lesbos vilket givetvis kan kännas lite tungt men se till att boka en sittplats i något av de bättre sätena så är det lätt att somna till en stund.

Molivos Lesbos Molivos, Lesbos. (Foto: Markus Olsson)

Att öluffa bland öarna i denna ögrupp tillhör inte de vanligaste rutterna bland öluffare utan bland de Nordöstra egeiska öarna är det flest charterturister som landar på kobbarna, men kommunikationerna mellan öarna är så pass bra att det går utmärkt att öluffa bland flera av öarna.

Tsamadou Beach Samos Tsamadou Beach, Samos. (Foto: Markus Olsson)

Några av öarna i ögruppen ligger dock långt ifrån de andra som till exempel Thassos och Samothrake som i regel enklast nås via en hamn i norra Grekland. Många av öarna i de Nordöstra egeiska öarna har relativt stora huvudbyar men det går även bra att hitta sin alldeles egna lugna vrå.

Chios Den gamla stadsmuren i Chios stad. (Foto: Markus Olsson)

För den som vill göra en avstickare till Turkiet är det enkelt att genomföra med tanke på hur nära flera av öarna ligger Turkiets västkust.

På flera av öarna finns fantastiska sevärdheter som en av världens största förstenade skogar på Lesbos, ett av antikens främsta byggnadsverk, Eupalinos tunneln, på Samos eller en av medeltidsbyarna på Chios, Pyrgi, med sina geometriskt mönstrade hus.

Mer information och inspiration om respektive ö hittar du här:

Rulla till toppen