Hitta din destination

Resa till Grekland

Att ta sig till Grekland  för en härlig semester är enkelt och kan göras på flera sätt. Det vanligaste och snabbaste ressättet är med flyg, charter eller genom att boka en flygstol. Vilket alternativ som passar dig bäst beror på din situation; barnfamilj, ensamresenär, ekonomi och/eller avgångstider. Låt det bli en del av det sköna med att planera en resa. Leta efter alternativ i de otal sökmotorer för flygresor som finns på webben.

Charterbolag som tar dig till Grekland på semester är förstås Apollo och Airtours men även Fritidsresor, Solresor och Ving transporterar semesterstinna svenskar till värmen. Charterbolagen säljer även flygstolar och flyger direkt till vissa öar så det kan vara ett gott alternativ till reguljärflyg som oftast flyger till Aten.

För den som föredrar att hålla sig på marken är tåg eller bil de alternativ som tar dig till Grekland inom rimlig tid. Det finns olika typer av interrailkort inom och till Grekland och uppdaterad information om tågtrafiken hittar du på denna webbsida: Interrail. Tåg till Italien, till exempel till Venedig, och därifrån en färja till Patras i Grekland ta dig tåg- (och båt-) vägen till din slutdestination. I vissa interrailpass ingår färjepriset.

Om bilen känns som ett klockrent alternativ så är det till att ratta sig igenom Europa och glida in i Grekland norrifrån eller via färja från Albanien, Italien eller Turkiet beroende på var ratten har styrt dig.

Olika revägar till Grekland

Anette Åhnbrink har bidragit med följande text om att ta bilvägen ner till Grekland. Hon och hennes man har gjort flera resor med husbil genom Europa för att så småningom komma fram till det land vi alla älskar så mycket. 

Från Sverige till Tyskland:

Färja från Göteborg – Kiel: denna resväg är bekväm och ni är utvilade när ni kommer fram till Kiel. Bra för er som redan har kört en hel del mil i Sverige.

Färja från Göteborg –Fredrikshavn: denna rutt gör att ni får köra genom hela Danmark. Kul för barnfamiljer som kan passa på att besöka Legoland!

Färja Varberg-Grenå: den här resvägen är mer av en ren transportsträcka som är bland de billigaste turerna och resan kan börja/sluta på västkustens dyraste ställplats i Varbergs Hamn!

Färja Helsingborg-Helsingör: ofta i kombination med Rödby/Puttgarden eller Gedser/Rostock. Biljett behöver ni inte köpa innan även om det kan bli billigare. Här får ni även köra cirka 30 mil genom Danmark och det kan ju vara roligt… ibland!

Färja Malmö-Travemünde: bra priser, lite av en ren transportsträcka, men ni är utvilade när ni kommer fram till Tyskland.

Färja Trelleborg-Rostock/Sassnitz: ett bra alternativ för er som bor i den östra delen av vårt land och genom den här resvägen kommer ni mer åt den östra delen av Tyskland där vägarna är fina och har lite mindre trafik än den västra delen.

Bro Malmö-Köpenhamn: i vårt tycke den enklaste och bästa vägen! Från Malmö till Rödby är det 20 mil vilket tar cirka två timmar. Väl där väljer ni färja från Rödby eller Gedser och det är lätt att bara åka på färjan men under högsäsong kan det bli väntetider, passa då på att köpa goda pölser!

Ni kan också välja att fortsätta genom Danmark och köra på Lilla och Stora Bältbroarna. Det innebär att ni kommer till västra Tyskland och oavestt vilken väg ni väljer så handlar det i slutändan om vad ni vill se längs vägen mot målet och ingen väg är egentligen fel. När det gäller kostnaderna för färjebiljettpriser kontra bensin/diesel för de olika alternativen så brukar vi säga att det jämnar ut sig och det är dessutom roligt att åka olika vägar!

Från Tyskland och vidare till Grekland:

Det är en smaksak vilken väg ni väljer, dock är det så att med husbil så måste ni tänka er för om bilen väger mer än 3 500 kilo. Då måste ni betala mer i vägavgift och för att få veta vad ni ska betala för er husbil så kan ni gå in på www.motormannens.se och där se vad som gäller för alla länder i Europa.

Vi har ofta valt att åka på icke betalvägar, främst genom Österrike, vilket gör att ni får se fina landskap och samtidigt även öva lite kurvig/backig körning inför resan i Grekland.

Vi brukar köra någon av följande rutter:

Rutt 1:

Puttgarden-Hamburg-Hannover-Kassel-Würzburg-Ulm-Kempten-Füssen-icke betalväg genom Österrike via Fernpass till Imst/Landeck och Nauders, över Reisenpass till Italien och Merano, vidare därifrån till Verona-Modena-Rimini-Ancona där ni tar färjan till Grekland, antingen till Igoumenitsa eller till Patras. Ett stort färjerederi är Minoan lines men det finns flera andra att välja mellan.

Rutt  2:

Puttgarden-Hamburg-Hannover-Kassel-Frankfurt-Mannheim-Karlsruhe-Freiburg och därefter in i Schweiz över Basel-Luzern, genom Gotthard-tunneln och vidare mot Lugano-Como-Milano-Parma-Modena-Rimini-Ancona eller så fortsätter ni ner till Bari och tar färjan till Grekland därifrån. Överfarten tar mindre tid och ni får köra längre i Italien och det finns många fina ställplatser efter Ancona!

Rutt 3:

Rostock-Berlin-Leipzig-Regensburg-München (eller Landshut)-Rosenheim-Kiefersfelden-icke betalväg i Österrike genom Kufstein-Kitzbühel, genom Felbetauern-tunneln ner mot Lienz-Villach-in i Italien vid Tarvisio och därifrån över gränsen till Slovenien och Kransjka Gora. Kör sedan mot Ljubljana, över gränsen till Kroatien mot Zagreb och därifrån mot Serbien och Belgrad och nu närmar ni er Grekland… men först ska ni köra genom Makedonien. Ni ser Skopje från motorvägen, sedan tar ni en sväng upp i bergen vid Veles och kommer till slut till Gevgelija vid gränsen till Grekland och nu har ni cirka tio mil kvar till Thessaloniki.

Rutt 4:

Vi har också kört från Trieste i Italien, på icke betalväg genom Slovenien till Kroatien och staden Rijeka där vi sedan kört mot Karlovac och Zagreb, för att sedan köra likadant som ovan.

Många väljer också att köra genom Kroatien, eller Serbien, till Montenegro och därifrån till Albanien för att sedan komma in i Grekland. Vi har inte kört där än men det är fullt framkomligt och alla säger att det är en underbar resa. Det är fortfarande billigt och alla, speciellt i Albanien, är väldigt trevliga. 

Rulla till toppen