Hitta din destination

Kommunikationer

Inrikesflyg, färja, tåg, metro, sårvagn, buss och taxi är de färdmedel du kommer att stöta på i Grekland. Vissa av dem enbart i Aten, andra överallt.

Inrikesflyg

För att ta sig till och mellan öarna är det inrikesflyg eller framför allt färja som är det färdmedel du kommer att nyttja. Olympic Air och Aegan Airlines är de större flygbolagen som trafikerar de flesta öarna med egen flygplats. Ibland är flyget det alternativ som passar bäst på grund av väder, tidsbrist eller det mest naturliga valet om du ska flytta dig mellan olika ögrupper eller inom landet. Själva navet för flyget är givetvis Aten vilket kan innebära ett byte där för att komma dit du ska. På vilka öar och var i landet det finns flygplatser hittar du här; Inrikesflyg.

Färja

Det finns en rad olika färjebolag som trafikerar arkipelagen. Det finns både de stora långsamma färjorna och de snabba katamaranerna. De två stora färjelägren i närheten av Aten är Pireus och Rafina. Från dessa orter når du i princip alla öar förutom de Joniska öarna i väster som du enklast når med flyg eller med buss från Aten till västkusten och därefter med färja ut till öarna.

Till Pireus kan du ta både metron och bussen från Aten och till Rafina går det bussar. Från Atens internationella flygplats Eleftherios Venizelos går det buss, linje X96 (mellan utgång 4 och 5 på flygplatsen) och tåg direkt till Pireus och regionalbuss (mitt emot Hotel Sofitel) till Rafina. En bra webbplats för att kolla upp färjetider är www.openseas.org.

Tåg

Tåg är ett sätt att resa runt med på fastlandet. Från flygplatsen kan du ta tåget in till Atens centralstation Larissis station och därifrån vidare inom landet. En resa från Aten till Thessaloniki tar drygt fem timmar och kostar cirka 40 € (maj 2014).

Metro (tunnelbana)

Ett tredje sätt att ta sig från flygplatsen in till Aten är med metro, linje 3 till Syntagma eller Monastiraki. Metron går ungefär var 30:e minut och resan tar cirka 40 minuter. Linje 1 sammanbinder Aten och Pireus och metrostationen i Pireus ligger mitt emot det stora färjelägret.

Metron består enbart av tre linjer men den första linjen var i bruk redan 1869 vilket gör tunnelbanan i Aten till bland den äldsta i Europa. Metron är öppen mellan 05.30 på mornarna till klockan 00.30 på natten men på fredagar och lördagar är linje 2 och 3 öppen fram till klockan 02.30 på natten.

Atens metrosystem

Spårvagn

I samband med de Olympiska spelen 2004 togs spårvagnsnätet i bruk. Det finns tre linjer som förbinder Aten med den sydkusten och spårvagn är ett bra alternativ om du vill ner till Atens riviera och njuta av stränderna där.

Buss

Lokaltrafiken i Aten består även av buss som framför allt förbinder förorterna med Aten. Bussarna kör från klockan 05.00 på morgonen och fram till midnatt men det finns även några ”24-timmarsbussar”. Busslinjerna och tidtabeller hittar du här; www.oasa.gr.

Regionalbussarna, KTEL-Buses, kör över hela Grekland och till de delar som inte nås av tåg. På www.livingingreece.gr hittar du i dagsläget inscannade tidtabeller som du kan utgå ifrån.

Taxi

Från flygplatsen in till Aten kan du ta taxi till ett fast pris. Mellan klockan 05.00- 24.00 är priset 35 € och resten av dygnet kostar det 50 €. Taxibilarna vid flygplatsen hittar du vid utgång tre.

Att tänka på när du åker taxi i Grekland är att göra upp ett pris innan eller se till att taxametern är påslagen annars är det lätta att bli lurad och du kan därmed behöva ta onödiga diskussioner. Om ni gör upp priset innan vet du dessutom om de tar betalt av alla i taxin eller för själva resan. Det kan vara lite olika och sådan saker är bra att reda ut innan.

Rulla till toppen