grekisk mat

Grekisk mat är en stor del av min kärlek till Grekland och även om det smakar som allra bäst i Grekland skapar jag ofta kärleksfulla tillbakablickar genom att laga grekisk mat här hemma i Sverige. Det är genom smaker som jag fyller mitt hjärta med Greklandsvärme under den kalla årstiden, det är genom smaker som jag ibland reser tillbaka till en plats, ett gott samtal eller en upplevelse. 

Jag har samlat en hel del grekiska recept här och jag har lagat alla recept som är publicerade. När det kommer till recept på grekisk mat så finns det i regel en rad alternativ då det inte är ovanligt att recepten skiljer sig åt mellan olika regioner i Grekland och till och med mellan olika familjer. Så, de recept på grekisk mat som du hittar här är en variant av maträtten och ofta har jag även anpassat dem lite efter eget tycke och smak.

Vanliga smaker i det grekiska köket är bland annat kanel, oregano samt timjan och det som framför allt tilltalar mig är att smakerna är tydliga och att råvaran får ha en självklar huvudroll i de olika rätterna.

Moussaka Grekisk mat
Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

Vilken grekisk mat som anses vara en del i det grekiska köket finns det säkert de som tvistar om men för mig handlar det till exempel om SouvlakiMoussakaGyrosPastitsioKleftikoKeftedesGemistes och förstås en massa flera rätter. 

Grekisk mat som jag särskilt uppskattar att njuta av när jag är i Grekland är olika former av pajer (pita) där det finns en rik variation beroende på region och historia. Ofta serveras pajen som en rätt du kan äta på språng, det vill säga en kvadratisk pajbit i en liten papperspåse så att du enkelt kan äta den utan tallrik och bestick. Ofta köper jag mig en pita av något slag och slår mig ner på en bänk och betraktar omgivningen och folkmyllret. 

Flera rätter i det grekiska köket har en lång historia och vissa har kommit via andra folkslag i närområdet. Ett exempel är Moussakan som troligtvis introducerades av araberna när de började exportera auberginen. Det verkar även som till och med ordet moussaka troligen kommer från det arabiska språket. Det finns en mathistoriker som hävdar att en arabisk kokbok från 1200-talet känd som Bagdad Cookery Book beskriver ett recept som mycket väl skulle kunna vara moussakans förfader.

Grekisk mat tillagas och serveras ofta som något du delar med familjen och vänner. Vid bordet plockar man av de olika rätterna till en egen tallrik och det är sällan så att en grek bara äter en enskild rätt. Ofta dukas det fram en grekisk sallad, grillat kött och/ eller fisk, någon form av potatis, grönsaksröror och kalla rör/ såser. Måltiden blir ett sätt att umgås och att visa sin gästvänlighet på.

När det kommer till efterrätter så är det inte särskilt vanligt att det är en del av en middag utan istället serveras ofta en så kallad ”spoon sweet” eller en liten bit av en söt kaka efter maten. Själv är jag väldigt förtjust i baklava och halva när det gäller sötsaker och desserter men gärna bara en liten bit då sockerhalten är väldigt hög i dessa bakverk.

Rulla till toppen