Gemistes- fyllda tomater

Oj, vad det finns receptvarianter på Gemistes! Min tillagning blev en blandning av flera recept och lite utifrån vad jag hade hemma. Oavsett vad, så blev det fantastiskt gott.

Ofta görs en full form med både tomater och paprikor men den här gången blev det de fyra bifftomater jag just nu hade mogna från mina plantor av sorten Rosa Kreta. Tomater från Rosa Kreta har ett fast fruktkött och kan blir riktigt stora. Så här i slutet på säsongen är de av ganska varierande storlek.

Gemistes kan ätas som ensamrätt eller som tillbehör till andra rätter.

Gemistes

Ingredienser

(4 port)

4 stora bifftomater
1 gul lök
2 dl ris
1 dl olivolja
3 dl grönsaksbuljong
2 msk hackad persilja
2 dl tomatjuice
Ströbröd
Salt & peppar

Tillagning

Skär av ett lock på varje tomat. Gröp ur innanmätet, hacka det i mindre bitar och ställ åt sidan. Salta tomaterna invändigt och ställ dem upp och ner på en tallrik.

Hacka löken och fräs den mjuk i lite olivolja. Tillsätt de okokta riskornen och hetta upp. Blanda ner det hackade tomatköttet och rör om ordentligt. Häll i tre deciliter grönsaksbuljong och låt risblandningen koka under lock tills riset är mjukt och har sugit upp vätskan (cirka 20 minuter). Värm ugnen till 180 grader medans riset kokar. När riset är klart, blanda ner hackad persilja samt salta och peppra efter smak.

Lägg tomaterna i en ugnsfast form och fyll dem med risblandningen. Lägg över tomatlocken, häll över rikligt med olivolja och tomatjuicen. Strö över ströbröd och gratinera tomaterna i cirka 20 minuter i mitten av ugnen.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen