2 juli 2024

Stifado: Recept på en underbar grekisk Stifado

Grytor
Stifado är en av de klassiska grekiska rätter som de flesta av oss som reser till Grekland någon gång har ätit när vi har varit i det förlovade landet.

Även om många grekiska rätter har variationer så är min erfarenhet av denna maträtt att den är ungefär likadan i smaken oavsett var du än äter den. Distinkta smaker av tomat och kanel är Stifadons tydliga karaktär.

För mig blir det alltid minst en gång per Greklandsresa som jag avnjuter denna rätt. Jag helt enkelt älskar den. Helst ska det vara på en taverna som ligger lite avsides, inne i en gränd dit inte alla hittar eller i en liten by ute på landsbygden som inte har de största turisthorderna inhysta.

Själva ordet Stifado kommer från "stufado", en maträtt som kom till Grekland genom venetianerna på 1200-talet efter Konstantinopels fall och före den osmanska invasionen. Huvudingrediensen kan vara nötkött, kyckling, kanin eller till och med bläckfisk. Det sägs att äldre versioner av grytan inte innehöll tomater då tomater kom till Grekland först efter att Amerika upptäcktes.

Det finns även en vegetarisk variant där huvudingrediensen är champinjoner (eller möjligtvis annan svamp). Jag har inte själv tillagat den varianten och jag återkommer när jag har gjort det med ett recept här på hemsidan.

Jag gillar långkok som efter ett initialt arbete kan stå och puttra i några timmar. Jag brukar smaka av efter ett par timmar men oftast låter jag den puttra i tre timmar för att få ännu mjukare smaker och det där riktigt möra köttet. Grytor av detta slag tillagar jag oftast på hösten och under vintern men det händer även att jag bjuder större sällskap på den oavsett årstid.

Nedan hittar du mitt recept på Stifado som jag alltid lagar här hemma.

Här kan du läsa mer om grekiska livsmedel: Ambrosia Magazine

Ingredienser

700 gr bitar av nötkött (högrev)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
3 msk vitvinsvinäger
1 köttbuljongtärning
1 msk socker
1 msk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
4 nejlikor
Salt & peppar
Olivolja

Tillagning

Så här lagar du din Stifado


En Stifado tar sin tid att laga men är väl värd det då tiden lockar fram djupa runda smaker och ett kött som smälter i munnen.

Börja med att skära löken i stora bitar och hacka, riv eller pressa vitlöksklyftorna. Du kan använda steklök istället och då skalar du dem och steker dem hela innan de går ner i grytan.

Fortsätt därefter med att skära köttet i bitar om cirka två gånger två centimeter eller helt enkelt efter tycke och smak.

Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna eller gryta och bryn köttet tills det har fått en fin färg. Stek gärna köttet i omgångar för att undvika att eventuell vätskeutfällning gör att köttet blir kokt istället för stekt.

Tillsätt därefter den skurna löken och den pressade vitlöken i det stekta köttet och stek allt tills tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i de krossade tomaterna, rödvinet, vinägern och eventuellt vatten så att det täcker köttbitarna.

Tillsätt buljongtärningen, socker, oregano, lagerblad, kanelstång och nejlikor. Låt grytan koka på svag värme i två- tre timmar tills köttet blir alldeles mört och liksom faller isär. Smaksätt med salt & peppar efter tycke och smak. Servera gärna med potatisklyftor och en grekisk sallad till.

Du kan även prova att göra en kycklingstifado enligt det recept jag har lagt ut här: Kycklingstifado (länk). Det är en variant utan tomater och med smaksättning av lite Metaxa, en rätt som får en djup och dov smak. Tillagningstiden på den här rätten är betydligt kortare då kycklingen inte behöver kokas mör på samma sätt som nötkött.