Santorini-Ios-Naxos-Paros-Santorini

Tidsåtgång: cirka tolv- sexton dagar

Rutten Santorini- Ios- Naxos- Paros- Santorini är nästintill en klassisk resväg i Kykladerna och väldigt tillgänglig med tanke på färjorna som trafikerar dessa öar. Kykladerna symboliserar i de flesta fall vår sinnesbild av det klassiska Grekland med vitkalkade hus, blå detaljer och smala stenlagda gränder. Längs med sidogatorna står små kvadratiska bord uppdukade vid tavernorna och nere i hamnen likaså. Du kommer inte att bli besviken på denna öluffarrutt om det är detta som du vill uppleva.

Gränd på Ios. (Foto: Markus Olsson)

Detta förslag på resväg startar med en flygstol tur och retur Santorini som du dels kan boka med något av charterbolagen, dels med Norwegian som flyger direkt till ön. Vissa av charterbolagen erbjuder lösningar där du även bokar in de första nätterna på någon av öarna för att sedan boka resten på egen hand. Dessa öar är välkända tursitmål och det finns gott om boende. I regel står en rad rumsuthyrare i hamnen när du kliver i land på någon av öarna. Under högsäsongen juli- augusti kan det vara bra att kolla upp tillgängligheten på boende i förväg.

Piso Livadi, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Tänk på att vädret vid Medelhavet kan variera kraftigt och det händer att färjorna ställs in och då kan det vara en fördel att du har bokat in dig de sista nätterna från den ö där du ska resa hem ifrån. Att stanna tre-fyra nätter per ö brukar vara lagom vilket innbär att denna rutt skulle ta mellan tolv till sexton dagar. Det finns även möjlighet att göra en avstickare till Antiparos från Paros, en resa på cirka tio minuter med bilfärjan.

Taverna Paradiso vid Maragas Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Mer information och inspiration om respektive ö hittar du här:
Santorini Ios Naxos Paros