Grekland

Öluffa

Aten-Egina-Poros-Hydra-Spetses-Aten

Tidsåtgång: tolv- sexton dagar

Det kanske inte är så många som luffar runt bland de Saroniska öarna som till de klassiska öarna i Kykladerna men de ligger nära fastlandet, är lätta att nå med båtarna från Pireus och har en hel del att erbjuda. Även om vi skandinaver inte reser runt bland de Saroniska öarna särskilt ofta så är de populära resmål för grekerna själva som gärna tar snabbåten ut över helgen.

Gränd på Egina Gränd i Egina stad. (Foto: Markus Olsson)

Den här öluffarrutten startar och slutar i Aten vilket ger dig möjlighet att upptäcka en av Europas mest spännande huvudstäder. Resan kan med fördel avslutas med ett par nätter i Aten så att du är säker på att komma med flyget hem. Från Atens internationella flygplats Elefthérios Venizélos tar du dig lätt ner till hamnstaden Pireus med buss X96. En resa på cirka 90 minuter.

De Saroniska öarna kan inte skryta med Greklands bästa stränder men det finns trots det gott om fina badmöjligheter på alla öarna. Stränderna består ofta av klappersten eller grov sand, är organiserade och besöks av många greker.

Poros Poros stad. (Foto: Markus Olsson)

På dessa öar möts du knappast av några rumsuthyrare i hamnen så se till att boka boendet i förväg eller leta upp närmsta kafé, taverna eller resebyrå när du kommer i land. Tänk på att det kan vara ont om boende under helger och i augusti när grekerna själva har semester.

Hydra Gränd i Hydra stad, Hydra. (Foto: Markus Olsson)

Denna resrutt tar dig till öar med helt olika karaktär men som samtidigt på ett sätt lite lika i sin miljö.

På Hydra är allt motortrafik förbjuden, på Egina finns ett av de vackraste templen i Grekland- Afeas tempel, på Spetses kan du vandra på den karaktäristiska gatubeläggningen och Poros kan du upptäcka på cykelsadeln. Ibland behöver inte det genuina Grekland vara längre bort ifrån fastlandet än så här.

Spetses Town Beach, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Mer information och inspiration om respektive ö hittar du här:

Rulla till toppen