GREKLAND - Fastlandet

Aráchova

Närmaste internationella flygplats är Atens flygplats Elefthérios Venizélos men du kan även flyga till Thessaloniki och utgå därifrån. Jag flyger till Aten med Aegean Air (länk) och utgår därifrån då resan vidare till Aráchova blir betydligt kortare än från Thessaloniki. Aráchova ligger cirka 170 kilometer från Aten och en bilresa hit tar runt en timme och 30 minuter. Du tar National Highway från Aten norrut till avfarten mot Kastro. Därefter kör du i riktning mot Livadeia och därifrån tar du av mot Aráchova. Reser du från Thessaloniki är bilresan längre och omfattar cirka 375 kilometer och tar runt fyra timmar. Tåget som trafikerar Aten-Thessaloniki stannar i byn Livadeia varifrån du kan ta en taxi eller buss till Aráchova. Bilresan från Livadeia tar cirka 30 minuter. Du kan även ta en buss från Aten, busstation Liosion, direkt till Aráchova (eller till Livadeia). Bussresan till Aráchova tar cirka tre timmar.
Namn på grekiska
Αράχωβας
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
ca 2700
Riktnummer
22670

Aráchova ligger cirka 1046 meter över havet och du kommer in i byn genom den huvudväg som slingrar sig rakt igenom byn och stenhusen vid sidan av vägkanten inhyser butiker, barer, tavernor och restauranger. Här erbjuds allt det som de mer bemedlade Aten-borna kan önska sig. För Aráchova är en by som länge har lockat till sig välbeställda storstadsbor.

Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Min omedelbara känsla av Aráchova är genuitet, en basal känsla av liv och kraft i kombination med en kosmopolitisk sinnestämning. Jag känner mig mitt i naturens olika element med det snöklädda berget som tornar upp sig som Aráchovas torso, den alldeles klara och krispiga luften, doften av röken som värmer upp de ålderstigna stenhusen.

Aráchovas historia sträcker sig ända tillbaka till Antiken och det finns lämningar från bosättningar i området ända tillbaka till 1900-talet före Kristus. Under århundradena har Aráchova varit slagfält för flera sammandrabbningar och så sent som under andra världskriget krigade byborna mot tyskarna längs vägen mot Delfi.

Idag bor här cirka 2700 personer och jag får mig berättat att byn inte kan växa så mycket mer med tanke på de antika lämningarna i området. Min reflektion är att det nog är just det som gör att Aráchova kan behålla sin genuina känsla. Det som finns idag är det som också kommer att finnas imorgon. Vi som besöker henne får ödmjukt ta till oss av det som existerar här och nu.

Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Aráchova är inte större än att du kan ta dig till fots överallt. Jag strosar omkring och går in bland snirkliga stenlagda gränder där människor har vandrat i århundraden, där det nutida vardagslivet pågår för fullt och där husen i första hand har byggts utifrån ett behov och inte efter en stadsarkitektens önskan om raka stråk.

I menyn till vänster hittar du mer information om Aráchova.

Kunde inte hämta inbäddningskoden för YouTube-videon.

Karta över Aráchova

Boende

Under mina dagar i Aráchova bodde jag på White Hills som har ett fördelaktigt läge mitt i byn, nära huvudgatan och torget Lakka med tavernor, barer och butiker. Buss- och taxistationen i Aráchova ligger bara någon minut från White Hills vilket även gör det lättillgängligt när du kommer fram i Aráchova.

White Hills, Aráchova. (foto: Markus Olsson)

Sevärdheter

Regionen som Aráchova ligger i är välkänd för sina textilier, träslöjd, torra viner och den lokala osten, kallad “Formaela”. Att bara vara gäst i Aráchova under några dagar ger inte en komplett bild av det du kan uppleva, uppfatta och uppskatta men nedan återges ett par sevärdheter du definitivt inte bör missa när du besöker byn.

KYRKAN AGIOS GEORGIOS

Kyrkan Agios Georgios (St George) ligger som en vakande fader över Aráchova. Det sägs att det är 264 trappsteg upp till kyrkan från huvudvägen som leder rakt igenom byn. Jag räknade aldrig stegen men det är helt klart värt ansträngningen att ta sig upp för att både ta del av kyrkan och utsikten över byn samt dalen nedanför.

Platsen framför kyrkan är en del av det historiska slaget i Aráchova som ägde rum i april 1826 mellan greker och de osmanska turkarna. Grekerna vann till slut slaget med Georgios Karaiskakis i spetsen som därmed befriade Aráchova från ottomanerna.

The clock tower of Agios Georgios, Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

För att hedra Georgios Karaiskakis, sedermera Agios Georgios, genomförs varje år en väldigt omtyckt tredagarsfestival med start den 23:e april. Om du är nyfiken på att ta del av ett grekiskt firande utan dess like är detta ett ypperligt tillfälle att uppleva det.

KLOCKTORNET I ARÁCHOVA

Ett tydligt karaktäristika och kanske det mest fotograferade objektet i Aráchova är klocktornet på klippan Tirias. Klocktornet härstammar från början av 1700-talet och var då del av en kyrka, Jungfru Marias katedral, som förstördes in en jordbävning 1870. Det var efter återuppbyggnaden som den fick sin nuvarande form och skepnad.

Klocktornet i Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Innan elektriciteten ankom Aráchova användes klippan som ett naturligt kylskåp för konservering av ostar och under den tyska ockupationen fungerade även Tirias som gömställe för motståndsrörelsen.

Du når klocktornet genom att gå in genom etnografiska museets grindar, tar direkt till vänster och rundar byggnaden på en smal stenlagd gångväg.

Restauranger/uteställen

Stränder

Det finns förstås inga stränder i Aráchova men det är inte särskilt långt till kusten.