Pastitsio- grekisk lasagne

På nästan alla grekiska tavernors menyer finns den grekiska lasagnen/ makaronilådan, Pastitsio, att beställa. Varje taverna har sitt eget husrecept men det är inte svårt att laga sin egna Pastitsio. Ofta är smaken på Pastitsio ganska mild varför den ofta tilltalar den yngre generationen och jag kryddar gärna min egen Pastitsio med lite extra kanel och rosmarin. Patsitsion kan även göras med kalvkött men jag föredrar Pastitsion gjord på köttfärs.

Här kommer en variant av Pastitsio som tar smaklökarna tillbaka till Grekland för en stund.

Pastitsio

Ingredienser

(6 port)

Köttfärssås

500 gr nötfärs
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 msk rosmarin (hackad)
1,5 dl vitt vin
Olivolja
Salt & peppar

Ostsås

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl (ca) riven Saganaki
Salt & peppar

300 gr makaroner
1 dl riven Saganaki

Tillagning

Starta med köttfärssåsen. Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftorna. Stek löken tillsammans med köttfärsen i olivolja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, paprikapulver, kanel, hackad rosmarin och vin. Låt köttfärssåsen koka i minst 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Medan köttfärssåsen kokar, gör ostsåsen. Vispa ihop mjöl och olivolja i en kastrull. Värm mjölken i mikron och vispa sedan ner den i mjölblandningen. Koka upp såsen och låt den koka i några minuter så att den tjocknar. Vispa upp äggen och riv osten (150 gr Saganaki räcker till hela rätten). Tillsätt de uppvispade äggen under omrörning och rör sedan ner nästan all ost (spara lite till topping) och smaka av med salt och peppar. Låt såsen svalna.

Värm ugnen till 175 grader och när 15 minuter återstår av koktiden för köttfärssåsen, koka pastan al dente i saltat vatten. Smörj en ugnsfast form och varva pasta och köttfärssås. Avsluta med ostsåsen. Strö över resten av Saganakin och grädda pastitsio i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin gyllenbrun färg.

Scroll to Top