2 juli 2024

Gyrospaj med crème fraichefyllning

Huvudrätter
Idag provade jag att göra en ny variant av gyrospaj men den här gången med en crème fraichefyllning. Jag skulle nog vilja påstå att smaken inte var särskilt långt ifrån en riktig gyros pork in pita även om detta är en paj. Servera gärna pajen med gurka så har du nästan alla smaker där.

Ingredienser

Pajdeg



3 dl vetemjöl
125 gr smör
En knivsudd salt
2 msk vatten

Pajinnehåll



300 gr gyros (här hittar du recept på gyros)
4 dl crème fraiche
1 ägg
150 gr fetaost
0,5 röd lök
2 tomater
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar

Tillagning

Börja med pajskalet. Möt upp mjöl och salt i en skål och tärna ner det kylskåpkalla smöret. Smula sönder smöret ihop med mjölet och tillsätt sedan 2 msk vatten. Arbeta snabbt ihop en det. Tryck ut degen i en springform och nagga. Ställ formen i frysen i cirka 15 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Tillaga gyros och låt den svalna lite. Skiva löken tunt och dela tomaterna i klyftor. Häll crème fraichen i en skål och vispa ner ägget. Smula ner fetaosten. Bland ner lök, pressad vitlök, gyros och smaksätt med salt och peppar. Ta fram pajskalet ur frysen och fördela smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter.