Recept på moussaka- helt underbar

Moussaka är en av de grekiska maträtter som verkligen får gommen att minnas den där fantastiska greklandssemestern tidigare under året, förra året eller ännu längre tillbaka.

När jag och mina vänner började resa till Grekland för ungefär tio år sedan så var just den här maträtten vår måttstock för prissättning. Jag vet inte hur många moussaka vi åt den resan men än idag är det bland det mest grekiska jag kan tänka mig.

Det finns otaliga varianter av moussaka och det här är ett recept på moussaka som jag brukar hålla mig till. Vissa vill bara använda aubergine medan andra, som jag, vill göra moussaka med både potatis och aubergine.

I Grekland skapar man ofta sina egna specialrecept, i princip ett recept för varje familj, och just därför finns det många varianter av denna maträtt. Det råder förstås ingen tvekan om att den en av de mest kända grekiska maträtterna men den är även en favoriträtt i andra Balkanländer, Mellanöstern och i Turkiet.

Troligtvis är det araberna som introducerade moussakan när de började exportera auberginen. Det verkar även som om till och med ordet moussaka troligen kommer från det arabiska språket. Det finns en mathistoriker som hävdar att en arabisk kokbok från 1200-talet känd som Bagdad Cookery Book beskriver ett recept som mycket väl skulle kunna vara moussakas förfader.

Idag är moussaka en vanlig rätt i arabvärlden med en version som består av aubergine, olivolja, vitlök, lök och tomater.

Det var 1910 som Nikolas Tselementes, en av de mest inflytelserika grekiska kockarna, publicerade ett grekiskt recept på en moussaka med béchamelsås på toppen. Hans version är den moussaka som grekerna känner till och som vi alla älskar.

Här kan du läsa mer om grekiska livsmedel: Ambrosia Magazine

Ingredienser

(6 port)

2 st aubergine
1 kg potatis
1 gul lök
2,5 dl vitt vin
1 kg blandfärs
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
olivolja
1 msk hackad rosmarin
1 krm kanel
salt och peppar

Ostsås till moussaka

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
5 dl varm mjölk
2 uppvispade ägg
1-2 dl riven ost
salt och peppar

Tillagning

Starta med att värma ugnen till 180 grader.

Skölj auberginen och linda in dem i aluminiumfolie och baka dem i mitten av ugnen tills de börjar mjukna. Under tiden kan du skala och skära potatisen i tunna skivor och råsteka dem lätt i olivolja. Salta och ställ potatisen åt sidan.

Hacka löken och stek den tillsammans med köttfärsen tills den är genomstekt och har fått fin färg, häll på vinet och de krossade tomaterna. Pressa vitlöken samt hacka rosmarinen och tillsätt vitlök, rosmarin, kanel, tomatpuré, salt och peppar och låt köttfärsblandningen koka i 20-30 minuter.

Ta ut auberginen ur ugnen och låt dem svalna.

Medan köttfärsblandningen kokar kan du göra ostsåsen (béchamelsåsen). Vispa ihop mjölet med olivoljan i en kastrull. Värm mjölken (koka ej) och tillsätt den uppvärmda mjölken i mjölblandningen och vispa ihop det ordentligt. Låt det koka upp och låt koka i fem minuter tills såsen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan.

Vispa upp äggen och vispa ner dem i såsen och till sist den rivna osten. Det är viktigt att vispa ordentligt vid detta moment så att inte äggen koagulerar.

Smörj en ugnsfast form med olivolja. Börja med att lägga potatisskivorna i botten av formen och häll köttfärssåsen över potatisen. Skiva auberginen och lägg skivorna över köttfärssåsen och salta lätt. Häll till sist över ostsåsen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter på 180 grader. Prova med en potatissticka om potatisen är mjuk. Låt den annars ståp en stund till och lägg aluminiumfolie över om den börjar få en alltför mörk färg. Servera med en grekisk sallad till.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen