GREKLAND - KYKLADERNA

Serifos

Till Serifos kan du ta färja eller snabbåt från Pireus på fastlandet. Färjeturen trafikerar i regel även Sifnos och Milos och det är lätt att ta sig mellan öarna.
Namn på grekiska
Σέριφος
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 1500
Riktnummer
22810

”Igår kväll bröt jag mot alla protokoll och etikettsregler som finns i detta varma land. Rund som en pilatesboll vaggade jag efter fantastisk middag in på hotellet där jag bor. I receptionen/ frukostrummet / egna vardagsrummet och numera även matrummet satt ägarinnan med son och åt mat. ”Ah Markos! Please, sit down and eat with us. It is from our own farm.” Fingret pekade på något som såg ut som pölsa. Normalt sett äter jag precis allt men en pilatesboll kan bara pumpas upp till en viss gräns innan den spricker och denna kväll var det farligt nära en ny Big bang. Jag kunde verkligen inte äta en tugga till. Jag tackade därför nej. Med tårögda ögon plockade ägarinnan istället upp en bit ost ur tomatsalladen och sträckte med darrande hand den gulvita mejeriprodukten mot mig. ”Cheese?” Åter bröt jag mot givna protokoll och klappade på min runda mage och blåste av någon anledning även upp kinderna till handbollsstorlek, skakade nekande på huvudet och bedyrade att inte en smula till gick ner. Besviken sänkte hon blicken och önskade god natt. Om detta händer igen kommer jag att orsaka en ny Big bang. De besvikna ögonen vill jag inte se igen. Orsaken till detta brott är Restaurang Takis som ligger längs med vattnet här i Livadi. För alla som älskar gedigen grekisk matlagning så är detta restaurangen att fylla pilatesbollen med. Jag laddade tomrummet med lamm i citronsås och ugnsbakad potatis. Så mjukt och vällagat att det smälte i munnen.” Markus Olsson

Serifos ligger mellan öarna Kithnos och Sifnos i västra Kykladerna med en yta på 73 kvadratkilometer. Serifos är en bergig och ganska karg ö men med små bördiga dalar som en skarp kontrast. Stora delar av kusten består av branta bergssluttningar men mellan dessa bjuder vackra bukter in till fina strandupplevelser. Serifos högsta punkt, berget Troulos, mäter 585 meter över havet och det bergiga landskapet är ett riktigt vandrarparadis. Vandringslederna är väl märkta och relativt lättvandrade.

Serifos huvudort, Chora, är en av de mest spektakulära Choras i den grekiska övärlden där hon klättrar upp för den branta höjden med kyrkan Agios Konstandínos högst uppe på toppen. Chora ligger cirka fem kilometer nordväst inåt land från hamnbyn Livadi och bjuder på en fantastisk utsikt över havet och Livadi.
Turismen på Serifos börjar bli allt mer påtaglig men relativt få svenskar hit och en vistelse på Serifos är snäppet närmare en grekisk vardag än på till exempel grannön Sifnos.

Mer information om Serifos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Serifos

Boende

Livadi och Chora är de platser där det i första hand finns boenden, men det finns även fler rum att hyra runt om på ön.

Hitta boende via booking.com

 

Sevärdheter

Serifos är en ö som bjuder på både riktigt bra stränder och utmärkt vandring.

CHORA

Chora är en av den grekiska övärldens mest spektakulära Choras där hon med sina vitrappade hus sakta klättrar upp för en brant höjd. Gränderna snirklar sig i ett serpentinmönster upp till toppen, Kastro, där kyrkan Agios Konstandínos ligger som en kronjuvel. Chora ligger cirka fem kilometer (bilvägen) norr om hamnbyn Livadi och har en väl märkt vandringsled upp på den gamla åsneleden. Det blir många trappsteg längs vägen men utsikten uppifrån Agios Konstandínos är fantastisk och väl värd den drygt 30 minuter långa vandringen upp. Väl i Chora följer du skyltningen mot Kastro för att komma upp till toppen. Vandringsvägen är ett par kilometer kortare än bilvägen men om fötterna är trötta så går det utmärkt att även ta bussen upp till byn.


Chora, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Chora är ingen by anpassad efter turismen och därför finns det bara ett fåtal tavernor/restauranger och någon enstaka souvenirbutik. Det stora restaurangutbudet hittar du nere i Livadi.


Chora, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

LIVADI/ LIVADAKIA

När du kommer med färjan till Serifos ankommer du till byn Livadi som är ihopväxt med grannbyn Livadakia. Det är här de flesta uthyrningsrummen finns och det är här de flesta väljer att bo. Restaurangutbudet är stort med tavernor, kaféer och någon enstaka bar som ligger längs med hela bukten. Många serveringar har bord ända ut i vattenbrynet och på kvällen tänder de lampslingor i träden och skapar en fantastisk utemiljö.


Livadakia, Serifos. (Foto: Markus Olsson)


Livadi, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

I Livadi finns inga sevärdheter utan det är de närliggande stränderna som lockar mest. I byn finns ett par butiker, några matvaruaffärer, bageri och en bankomat som ligger innanför dörren på Alpha Bank.

Den lugna och stora bukten vid Livadi lockar många fritidsseglare och under mitt besök (2015) byggde de ut marinan för fullt.

Bussen avgår från småbåtskajen ungefär en gång i timmen till Chora under högsäsong men trafikerar även en del stränder och klostret Moni Taxiarchon. Tidtabellen sitter uppsatt intill kajen.

MONI TAXIARCHON

Klostret Moni Taxiarchon stod klart 1572 och har genom åren varit ett betydelsefullt konvent i den religiösa världen. Idag är det endast en munk som håller klostret öppet på lite olika tider så försök att ta reda på dessa tider innan ni beger er dit. Klostret är omringat av en mur som skydd för pirater och annat löst folk och skapar en bländande vit kub i landskapet. Innanför murarna finns en vacker kyrka och en rad gamla munkceller som inte längre används. Klostret ligger cirka 17 kilometer norr om Livadi.

VANDRING

Serifos har fina vandringsleder som är väl märkta. De flesta butiker säljer en karta med vandringslederna utmärkta på. Från väderkvarnarna uppe i Chora går till exempel vandringsled nummer två upp till den lilla betongklumpsformade kyrkan Agios Georgios och vidare till byn Panagia. Från Chora till Agios Georgios tar det drygt 30 minuter att vandra.


Vandringsvy, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Restauranger/uteställen

I Livadi ligger tavernor, barer och kaféer uppradade längs vattnet och det är bara att välja och vraka. Ett rikt utbud finns även uppe i Chora.

PETROS TAVERNA

Mitt emot väderkvarnarna uppe i Chora ligger Petros taverna. Petros serverar grekisk mat lagad med kärlek och även om inredningen må vara sparsmakad så är inte maten det.

TAVERNA TAKIS

Takis ligger i restaurangraden längs med vattnet och drivs av två korpulenta bröder. Takis serverar klassisk, gedigen, grekisk husmanskost och har bord både inomhus, utomhus och vid vattenbrynet.

TO OUZERI TIS KALIS

Även denna restaurang ligger längs med vattnet i Livadi. Här kostar maten lite mer men du får också lite mer när det gäller råvaror och tillagning. Fisken pekar du själv ut och den smakar fantastiskt gott.

Stränder

En stor behållning på Serifos är alla fina stränder som framför allt ligger längs med ostkusten. Under högsäsong går det badbåt ifrån Livadi som även tar dig till små ensliga bukter eller till grottorna runt om på ön.

AGIOS IOANNIS BEACH

Agios Ioannis Beach ligger strax efter Psili Ammos Beach på ostkusten. Stranden har fin sand och träd längs med kanten skänker naturlig skugga. Stranden är oorganiserad och saknar servering.

AGIOS SOSTIS BEACH

Agios Sostis Beach är strand nummer två på ostkusten, cirka sju kilometer från Livadi. Stranden har mjuk, gyllene sand och ett par träd skänker skugga längs vattenbrynet. Stranden är oorganiserad så ta med mat och dryck. Agios Sostis är ett näs som går ut i vattnet med en bländande vit kyrka på och strand finns på båda sidor om näset. Bilen parkerar du uppe på höjden och den sista biten vandrar du ner.

KALO ABELIS BEACH

Kalo Abelis Beach ligger lite smått otillgänglig på Serifos sydkust. En smal liten väg går ner mot stranden men de sista tio minuterna måste du vandra. Det finns inte mycket utrymme för att parkera bilar på men mopeder får plats. Parkerar gör du vid vägens slut, vid pumpstationen. Gå sedan ner för trappen på andra sidan vägen och följ stigen över vattendraget upp på andra sidan. Du ska runda det lilla kapellet och sedan fortsätta stigen ner mot stranden. Stranden är oorganiserad så ta med mat och dryck. Det är även ont om skugga och den enda naturliga skugga som finns är mot bergsväggen under förmiddagen. Sanden är fin och vattnet är klart.


Kalo Abelis Beach, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

LIA BEACH

Lia Beach är den första stranden du möter på när du ger dig av ifrån Livadi längs med ostkusten. Den lilla vägen stängs av med en bom när du närmar dig stranden så det går inte att ta sig med bil ända fram. På ett par ställen längs vägen finns det några platser för att parkera bilen, annars är det lämpligare att ta sig dit med moped eller till fots. Vid bommen tar du stigen ner till höger över vattendraget och genom gräset ner till stranden. Lia Beach är oorganiserad och har ont om naturlig skugga. Stranden är en blandad sand- och stenstrand.

LIVADAKIA

Livadakia har en lång finns sandstrand som delvis är organiserad. Längs hela stranden växer stora träd som skänker naturlig skugga. Ett hotell har servering nere vid stranden men i övrigt finns ingen taverna. Stranden ligger söder om hamnen, bara några minuters promenad bort. Stranden i Livadakia är en mer angenäm upplevelse än stranden i Livadi.

LIVADI

Stranden i Livadi löper i princip längs med hela bukten. Strandkanten närmast hamnen nyttjas av tavernorna men ju längre bort du går desto mer strand blir det. Det finns delar av stranden som är organiserad med solstolar och parasoller och delar som inte har det. Några träd skänker skugga längst österut vilket också är den finaste delen av stranden.

PSILI AMMOS BEACH

Psili Ammos Beach ligger längs ostkusten, cirka åtta kilometer från Livadi. Här finns det en taverna intill vattnet där du kan parkera din bil, annars kan du parkera uppe längs vägen. En lång trappa leder ner till stranden. Stranden har både naturlig skugga och det finns solstolar och parasoller att hyra. Sanden är vit och finkornig och vattnet är klart och medelhavsblått.


Psili Ammos Beach, Serifos.