Om Kykladerna

Många av de klassiska vykortsmotiven från Grekland är från Kykladerna där de vita husen med de blå detaljerna utgör i princip all bebyggelse. I varje stad slingrar sig stenbelagda gränder mellan husen och det är lätt att förälska sig i det enkla och vackra. Havet runt öarna är azurblått och sandstränderna är vita och vida med undantag av Santorini med sin vulkansvarta heta sand. Bland de vackraste solnedgångar som kan avnjutas utspelar sig här och det är lätt att förälska sig i Kykladerna och de varma sommarkvällarna här. Här finns mycket av det som vi förknippar med Grekland och Kykladerna är den ögrupp som kanske besöks flitigast av oss skandinaver.

Namnet Kykladerna kommer från det grekiska ordet för ring, kyklos, och man kan säga att öarna ligger som i en cirkel runt den heliga ön Delos, därav namnet. Kykladerna består av drygt 20 större bebodda öar (samt ett antal mindre obebodda) och utgör delar av en sjunken bergskedja vilket gör att de är bergiga till sin karaktär.

Under antiken var öarna täckta av skog men kraftig avverkning på grund av det enorma behovet av material till fartygsbyggen ledde till jorderosion och därmed öarnas karga natur. Med hjälp av terrasser växer nu bland annat olivträd och vinodlingar på de flesta öar vilket också är viktiga inkomstkällor. Den nordligaste ön är Andros och den sydligaste är Santorini. Andra öar som är populära bland öluffare är Naxos, Paros och Mykonos.

Kykladerna är lätta att nå via någon av hamnarna (Pireus eller Rafina) runt Aten eller med direktflyg till Santorini. Ögruppens administrativa centrum är ön Syros med staden Ermoupolis som ligger fyra timmars båtfärd från Pireus.

I menyn ovan kan du läsa och ta del av information om de olika öarna i Kykladerna. 

Rulla till toppen