GREKLAND - KYKLADERNA

Anafi

Utanför säsongen kan det vara lite knepigt att ta sig hit men under säsong går det båtar både ifrån Pireus och ifrån de närliggande öarna i Kykladerna.
Namn på grekiska
Ανάφη
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 300
Riktnummer
22860

”Idag har jag vandrat längs kusten och alla de stränder som kantas av den. Anafi har en rad fina sandstränder av vilka de allra flesta är oorganiserade men som ändå har naturlig skugga tack vare träden som växer längs strandkanten. Gillar man inte den ena stranden så är det bara att gå vidare till den andra. Nackdelen kanske är alla fricampare som huserar vid flertalet stränder och gärna visar upp sin lekamen utan en tråd på kroppen. Det är klart, har du inga problem med det så är det ju inget problem, men för en annan som helst skulle vilja glida ner i vattnet i en våtdräkt så känns det lite besvärande med de som använder dräkten som tält istället. Jag tror dock att det hör till Anafis kultur. Det är lite alternativt och lite bekymmerslöst. Man får göra som man vill och vad som händer upp i Chora och vad som pågår nere vid kusten är två helt olika saker.” (Markus Olsson)

Kykladerna sista utpost mot Kreta är 38 kvadratkilometerstora Anafi som ligger strax öster om Santorini. Anafi är känd för sitt vackra, karga landskap, sina ständer med fin sand och det klara vattnet som omger ön. Anafi har endast två byar, Chora, som ligger cirka två kilometer ifrån hamnen Agios Nikolaos som utgör den andra lilla byn. Till Anafi åker du för en lugn och avkopplande semester. Dagarna består i regel av vandring, stranden, en god bok och god mat.

Det bor knappt 300 bofasta på Anafi och ön är inte i närheten av att vara så turistanpassad som till exempel Santorini. Anafi känns genuin och egen och den bergiga miljön lämnar ingen oberörd. Anafis högsta punkt är berget Vigla på drygt 580 meter över havet. Anafi är så pass liten och har en så pass begränsad bebyggelse att du i princip kan vandra dit du vill.

Mer information om Anafi hittar du i vänstermenyn.

Karta över Anafi

Boende

De flesta boende på Anafi ligger uppe i Chora men det finns även några nere i hamnen Agios Nikolaos och vid stranden Klissidi. Här gäller det att fundera på hur du vill bo och vad du vill ha närhet till från ditt boende. Bor du uppe i Chora har du förstås utbudet av flertalet matstsällen, ett par barer, bageri, minimarket med mera. Bor du nere i hamnen har du bara en taverna men däremot direkt tillgång till strand och öns enda bankomat.

Under min vistelse på Anafi bodde jag uppe i Chora och utsikten där uppe är oslagbar men jag har efter det kommit till insikt att just min grej är att bo närmare stranden. Ofta går det bussförbindelser som passar ganska bra för en kväll uppe i byn och för mig är det en skön lösning.

Flertalet boende hittar du på booking.com.

Sevärdheter

På Anafi finns inget stort utbud av saker att göra utan hit åker du för att helt enkelt inte göra så mycket mer än att njuta av omgivningarna.

CHORA


Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Chora, som egentligen är den enda byn på Anafi som kan benämnas by, ligger ett par kilometer ifrån hamnen Agios Nikolaos. På avstånd ser inte Chora mycket ut för världen men väl på plats upptäcker du att den är lite större än vad du först trodde. Chora är byggd som en amfiteater drygt 200 meter ovanför havet med klassiska vita hus med blå detaljer.


Vy från Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Ovanför byn finns ett vitt kapell som kröner klippan där du har en fantastisk utsikt ut över Chora och havet.


Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Det finns både livsmedelsbutik och ett fantastiskt bageri i byn samt flera tavernor. Flera utav dem ligger längs huvudgatan som på kvällen mer eller mindre förvandlas till en restaurang.


Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

AGIOS NIKOLAOS

Agios Nikolaos är hamnbyn dit du kommer med färjan. Byn är inte stor men det finns både rum för uthyrning och ett par tavernor här. Stranden i Agios Nikolas är riktigt fin och vill du ha direktaccess till strand från ditt boende så är det här nere du ska bo.

KLOSTRET KALAMIOTISSA


Platsen för Kalmiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Det numera övergivna klostret Kalamiotissa är en av de vackraste upplevelser jag har varit med om i Greklands övärld. Klostret ligger högst uppe på berget Kalamos och enda vägen dit är en vandringsled ifrån Zoodocho Pigi-klostret. Leden är delvis krävande men jag lovar att den 75 minuter långa vandringen (enkel väg) är värd all möda. Utsikten är kanske bland det mest magiska jag har varit med om. Det gäller att inte vara höjdrädd när du är där uppe för längs klostrets ena sida stupar det rakt ner i Medelhavet. Klostret i sig är tyvärr låst och består av en mindre kyrka och några munkceller. Att du inte har access till kyrkan kan jag nog känna är av sekundär betydelse. Det är för utsiktens skull du vandrar upp hit.


Klostret Kalamiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

KLOSTRET ZOODOCHO PIGI

På Anafis östra sida ligger klostret Zoodocho Pigi vackert beläget på en höjd. Härifrån har du en fin utsikt över Medelhavet. Klostret är byggt över delar av Apollo Aeglitistemplet och till och med vissa delar av det är inbyggda i klostrets väggar.

Varje år mellan 7-8 september hålls religiösa festligheter här och nästan hela Anafis befolkning samlas vid klostret.

Du kan antingen vandra hit ifrån Chora på två timmar eller ta bilvägen om du hellre vill det.

VANDRING

Anafi är en perfekt ö för vandring och totalt finns det 18 kilometer vandringsled som går kors och tvärs över ön. Man kan säga att det finns fem bra rutter att vandra.

1: Chora – Roukounas – Agios Ioannis – Megas Potamos – Klostret Zoodochos Pigi (2,5 timmar enkel väg)

Leden börjar utanför Chora, vid korsningen som leder till klostret och den väg som leder till Agios Nikolaos. Vandringsleden går större delen av leden parallellt med den södra kusten och du passerar därmed stränderna Mikros och Megalos Roukounas , Katalymatsa , Megas Potamos , Aghioi Anargyroi och Prassies.

2: Kastelli – Iera Odos (1,5 timmar enkel väg)

Leden börjar vid huvudvägen vid den punkt som är skyltad mot Kastelli. Vandringsleden går norrut och mot kapellet Agios Mamas , platsen för ett gammalt tempel där du även kan se lämningarna av forntida gravar. Leden fortsätter sedan till Iera Odos. Rutten går vidare till Mount Chalepas med en otrolig utsikt över det öppna havet från båda sidor av vandringsleden.

3: Agios Mamas – Agios Dimitrios – Agios Antonios (75 minuter enkel väg)

Leden börjar vid Agios Mamas och går nordväst längs en grusväg som slutar i Agios Dimitrios området, en samling av traditionella hus. Därifrån går vandringsleden nedåt och korsar ett område med vacker utsikt över havet. Efter ett tag kommer du fram till Kastraki, krönt av det lilla klostret Agios Antonios med sin ovanliga arkitektur och bysantinska fresker.

4: Klostret Zoodochos Pigi – Kalamos (1,5 timmar enkel väg)

Denna rutt är mer krävande än de andra och kräver nästan färdigheter i bergsklättring. Den börjar vid klostret Zoodochos Pigi och går mot bukten Chalara . Vandringsled är ganska brant med en del svåra partier som är skyddade av räcken. Om det blåser starka vindar bör man vara extra försiktig. Trots att det finns svåra partier lönar sig ansträngningen tack vare den makalösa utsikten.

5: Chora – Stavros – Rachidi – Lakkous (1,5 timmar enkel väg)

Med utgångspunkt ifrån Chora går vandringsled norröver till Anafis inland. Leden går uppför till det bysantinska kapellet Stavros. Därefter går rutten cirka 500 meter längs landsvägen som leder till Rachidi. Här passerar du berget Vigla i väster. Leden fortsätter sedan nedåt till området Lakkous.

Restauranger/uteställen

De flesta restaurangerna och tavernorna ligger längs med huvudgatan uppe i Chora men det finns även ett par stycken nere i hamnen Agios Nikolaos. Det finns tillräckligt stort utbud uppe i Chora för att det ska ge en bra variation under vecka. Flera restauranger har bedårande ustikt ut öve rhavet som på bilden ovan medan andra ligger någon gata in i byn.

Bilden ovan är tagen ifrån Choras gyrosrestaurang som ligger när bageriet.

Stränder

Anafi har flera fina sandstränder trots sin litenhet. De flesta stränder ligger längs sydkusten riktning österut. En vandringsled löper längs hela kusten men du kan även ta bussen från Chora och hoppa av längs vägen en bit uppåt land.

AGIOS NIKOLAOS BEACH

Stranden vid hamnen är en vacker strand med mjuk, fin sand. Stranden är oorganiserad men vid hamnen finns både kafeteria och tavernor. Stranden ligger bara några meter ifrån kajen.

KATSOUNI BEACH

Katsouni är en liten sten- och sandstrand med kristallklart vatten. Strand är rätt smal och bitvis stenig. Katsouni Beach nås enkelt till fots från Chora på cirka 30 minuter. Katsouni beach är oorganiserad och perfekt för några lugna timmar.

KLISIDI (KLEISIDI) BEACH

Klisidistranden ligger cirka 20 minuters gångväg ifrån hamnen (Agios Nikoloas) och är en ganska lång, fin sandstrand med alldeles kristallklart vatten. Klisidi är den mest populära stranden på Anafi men det betyder inte att det blir trångt här med tanken på den lilla mängd turister som hittar hit. Stranden är oorganiserad men det finns flera olika boenden i närheten och en taverna strax ovanför.

MEGAS POTAMOS BEACH

Megas Potamos Beach kan endast nås med badbåten från Agios Nikolaos. Stranden är en liten strand som ligger mellan två bergssluttningar. Sanden är ganska grovkorning till gränsen på klappersten. En lugn och lite avsides strand.

ROUKOUNAS BEACH

Roukounas Beach är en av de längsta stränderna på Anafi och ligger nära campingen, crika tre kilometer ifrån Chora. Sanden är mjuk och fin och vattnet är klart. Träden längs den oorganiserade stranden skänker skugga. Roukounas Beach är populär bland nudister.