GREKLAND - KYKLADERNA

Kimolos

Det är lätt att resa till Kimolos då det går färjor både från fastlandet (Pireus) och från de närliggande öarna och framför allt från Milos. Kimolos har ingen flygplats och den närmaste flygplatsen finns på Milos dit du kan åka med inrikesflyg från Aten.
Namn på grekiska
Κίμωλος
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 700
Riktnummer
22870

”Som tidigare meddelats fanns icke-engelsktalande Kostas med fru på plats som jag nu har förstått är svärföräldrarna till hon som kan prata engelska. Med just den där varma grekiska gästvänligheten drog de snabbt fram en stol till mig och dukade fram, kaffe, vatten, syltade citroner och en skål med söta mullbär. Kostas plockade fram kartor och broschyrer och höll långa föredrag på grekiska med tummen upp för specifika platser på kartan. Det är vid sådana här tillfällen jag önskar att jag kunde grekiska. Det finns så mycket jag vill fråga och få berättat. Kostas fru fyllde emellanåt i med små ord medan hon satt vid bordet bredvid och rensade nyplockade kapris. ”Kapri” sa hon och nickade mot högen av färsk kapris. Jag nickade tillbaka och sa de få ord som jag kan på grekiska (poli kala= mycket bra) om och om igen. I det här fallet måste det ha betytt väldigt, väldigt bra eftersom jag sa det så ofta.” (Markus Olsson)

Kimolos ligger strax norr om Milos och sägs en gång i tiden ha suttit ihop med den större systerön men en jordbävning ska ha skiljt öarna åt och tvingat ner staden Ellinika till havets botten. Vid stiltje ska man tydligen kunna se tester av staden genom det klara vattnet, men om det bara är en sägen eller inte tvistas det fortfarande om.

Kimolos är 36 kvadratkilometer stor och har knappt 700 bofasta invånare. Turismen är rätt sparsmakad och många båtluffare hittar av någon anledning inte hit på sin luff i Kykladerna. Under högsäsong kommer dock greker från fastlandet till Kimolos och det kan vara svårt att få tag på rum.

Kimolos är en lugn ö och det genuina Grekland är tydligt och märkbart för alla som kliver i land. Invånarna är gästvänliga och visar gärna upp sin ö, det är bara att fråga i närmaste taverna. Det största samhället är Chora, en bit inåt land, med ett av övärldens få bebodda kastron. Gränderna i Chora är svindlande smala och mynnar aldrig ut i ett torg eftersom byn faktiskt saknar ett sådant.

Landskapet på Kilomos är bergigt och kargt med några få gröna dalar där man odlar grödor. Utöver turismen är det fiske, jordbruk och gruvnäringen som är det största inkomstkällorna för lokalbefolkningen
Det går färjor till Kimolos från både de övriga öarna i Kykladerna och från Pireus på fastlandet men det vanligaste sättet att ta sig hit är från grannön Milos och bilfärjan som går mellan Pollonia och hamnbyn Psathi på Kimolos.

Under högsäsong går en liten buss mellan hamnen och Chora samt till flera utav stränderna på ön, men utanför säsongen står den stilla parkerad i en gränd i Chora.

Mer information om Kimolos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Kimolos

Boende

De flesta boenden finns uppe i Chora men hamnbyn Psathi och längs med sydkusten finns det boende nära havet.

Aliki Studios

Aliki Studios ligger bara 100 meter från stranden med samma namn. De elva rummen är utrustade med AC och kylskåp och vissa har även kokvrå.

Hemsida: http://www.alikistudios.com/

E-post: contact@alikistudios.com

Telefon: 22870- 51340

Echinousa Apartements

Echinousa Apartements ligger 100 meter från havet och 500 meter från Chora. Lägenheterna är utrustade med AC, TV och kokvrå. WiFi finns.

Hemsida:

E-post: echinousa@kimolos-island.com

Telefon: 22870- 51551

Kimolis Hotel

Kimolis Hotel ligger mellan hamnen och Chora. Kimolis Hotel har totalt nio rum/studios att hyra ut, alla utrustade med AC, TV och kylskåp. Den större studion har även tvättmaskin. Tillgång till internet finns.

Hemsida: http://kimolis.com/

E-post: reservations@kimolis.com

Telefon: 22870- 51612

Prezanis Rooms

Prezanis Rooms ligger i Chora och har sju rum utrustade med AC, tv och kylskåp. WiFi finns.

Hemsida:

E-post: prezanis@gmail.com

Telefon: 22870- 51285

Sevärdheter

Kimolos är en liten ö som går utmärkt att upptäcka till fots. Det är inte alltid vandringslederna är märkta ordentligt men du hittar garanterat snart rätt igen.

CHORA

Chora ligger ett par kilometer norr om kustbyn Psathi dit du anländer med färjan. Chora är en genuin grekisk by med klassiska vitrappade hus med blå detaljer som ligger tätt, tätt intill varandra och skapar i vissa fall så smala gränder att en bil utan grekisk förare inte tar sig fram. Ovanligt nog finns inget torg i Chora som annars brukar vara den centrala samlingspunkten utan här är det huvudgatan som inhyser de få tavernorna som finns. Virrvarret av gränder kan vara svårt att överblicka men om du tar dig upp till väderkvarnarna som ligger strax ovanför byn kan du få en tydligare överblick över hur Chora är uppbyggt.


Kastro, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

I Chora ligger den gamla stadsdelen Kastro som faktiskt fortfarande är bebodd. På sina platser är murarna hela sju meter tjocka och man kan förstå att det var ett tryggt skydd en gång i tiden.


Kastro, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

Kastro är egentligen uppdelad i två delar; Messa Kastro med anor från 1200-talet e. Kr och Exo Kastro med anor från 1600-talet e.Kr. Kastro är ett måste om du besöker Chora. Kastro är tydligt skyltad oavsett från vilket väderstreck du kommer in i Chora.


Chora, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

Katedralen Odiyitria med sin klarblå takkupol kan vara värd ett besök om du är intresserad av kyrkor och i närheten av kyrkan ligger det arkeologiska museet med sedvanliga föremål från olika utgrävningar.


Chora, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns livsmedelsbutik, ett par små affärer, ett bageri (missa inte Ladenia- bröd med olivolja, tomat och lök), bankomat och några tavernor i Chora som ger ett okej utbud om du väljer att bo här under din vistelse på Kimolos. Utbudet ligger dock ganska spritt och till exempel bankomaten ligger på helt andra sidan Chora jämfört med huvudgatan med tavernorna.

GOUPA

Goupa är en liten fiskeby strax öster om hamnen och är känt för de färggranna båthusen som öborna har huggit ut ur den porösa berggrunden. Så mycket mer finns inte att se här men det är ändå en häftig upplevelse med de färggranna konstrasterna till det vita berget och det turkosa vattnet. Det finns en badplast på klipporna i Goupa med uthuggna trappsteg ned i vattnet.

PSATHI

Psathi är den lilla hamnbyn du anländer till när du kommer till Kimolos. Byn är inte stor men det finns uthyrningsrum, mopeduthyrare och några tavernor att njuta av maten på. Framför allt kvällssolen gör tavernabesöket än mer angenämt när den sakta går ner i Medelhavet. Dagtid anländer en del dagsturister från Milos och fyller byn med folk men det tunnas sedan ut framåt kvällen igen. Utflyktsbåtarna från Milos och de stora färjorna lägger till vid den större piren i Psathi medan den lilla taxibåten avgår från den mindre piren.

SKIADI

Skiadi är en stenformation som genom naturfenomen blivit formad som en stor svamp. Det enda sättet att ta sig dit är genom att vandra längs den led som är tydligt utmärkt ända fråbn Chora. Det tar drygt en timme att vandra hit på en förhållandesvis lätt vandringsled. Vandrinsgleden fortsätter ner för berget mot ostkusten om du inte vill ta samma väg tillbaka.

VANDRA

Kimolos är en bra ö för vandring och det finns några märkta leder runt om på ön. På plats kan du köpa eller låna boendes exemplar av en lokalt producerat vandrinsgbroschyr. Annars finns det kartor att köpa där lederna är utmärkta. Lederna är i relativt gott skick och skyltningen likaså även om det snart är dags att uppdatera dem.

Restauranger/uteställen

På Kimolos finns inget tydligt nattliv utan hit åker du för lugn och ro och äta god mat på någon av tavernorna. I Chora finns ett kafé som de yngre brukar samlas vid och som spelar schysst modern musik, men annars är det de klassiska restaurangerna som gäller.

BOSORIS

Bosoris ligger i nordöstra delen av Chora och är en klassisk taverna med högt i tak, stark belysning och kal inredning. Här gapar ägaren högt på sin perosnal, maten är riktigt vällagad och tavernan fylls av gubbar framåt kvällen.

MELTEMI

Taverna Meltemi ligger i västra delen av Chora och serverar bra klassisk grekisk mat.

PANORAMA

Panorama ligger vid den östra delen av Kastro i Chora. Bra priser och god mat.

TO KYMA

To Kyma är en klassisk grekisk taverna i hamnbyn Psathi. God mat och trevlig personal. Här kan du fråga om allt som rör ön.

Stränder

Trots sin litenhet har Kimolos flera riktigt sköna stränder som ligger runt om på ön.

AGIOS GEORGIOS

Agios Georgios ligger cirka fem kilometer nordost om Chora och är en fin sandstrand med klarblått vatten. Stranden är oorganiserad så ta med dig mat, dryck och solskydd.

ALIKI BEACH

Aliki Beach ligger knappt två kilometer söder om Chora och är en blandad sand- och klapperstensstrand med klart vatten som bland annat lockar till snorkling. Här kan vinden ligga på och en del surfare brukar även hitta hit. Stranden är cirka en kilometer lång och tillhör en av de populäraste stränderna på ön trots att den är oorganiserad.

BONATSA BEACH

Bonatsa Beach är en trevlig sandstrand längs med Kimolos sydkust. Vattnet är klart och relativt långgrunt. Intill stranden finns ett kafé och ett par parasoller. Bonatsa Beach ligger cirka tre kilometer från Chora.

DEKAS BEACH

Dekas Beach är en liten strand som ligger fem kilometer väster om Chora. Vattnet är klart och stranden består av sand. En och annan nudist brukar kunna hitta till stranden som annars är oorganiserad.

KALAMITSI BEACH

Kalamitsi Beach ligger knappt tre kilometer söder om Chora och är en populär sandstrand med klarblått vatten. Stranden är oorganiserad men det finns en enkel taverna intill stranden.

KLIMA BEACH

Ett par kilometer norr om Chora ligger Klima Beach med blandad sand- och klappersten. Stranden är oorganiserad men rätt populär då den ligger nära Chora och lätt kan nås från huvudvägen på ön. Det finns skugga att få av växtligheten i närheten.

MAVROSPILIA BEACH

Mavrospilia Beach ligger på Kimolos ostkust cirka fem kilometer från Chora och är även den oorganiserad. Stranden har fin, mjuk sand och vattnet är klart. Intill stranden finns några vackra stenformationer i vattnet och skapar en bra snorkelmiljö.

PRASSA BEACH

Prassa Beach ligger cirka fem kilometer norr om Chora och är en oorganiserad sandstrand inte långt ifrån stenbrottet. Vattent är alldeles turkost och sanden är relativt fin. Inte långt ifrån stranden finns det varma källor och anordnade hälsobad i en byggnad intill.

REMA BEACH

Inte långt från Chora och Psathi hittar du den lilla bukten Rema. Här är vattnet klart och är vanligtvis skyddad från sommarvindarna. Intill Rema ligger Goupabukten med de små grottorna som fiskarna förvarar sina båtar över vintern.