GREKLAND - KYKLADERNA

Sifnos

Under säsong går det flera färjor/katamaraner från Pireus till Sifnos. Med färja tar det cirka fem timmar och med katamaran tar det ungefär tre timmar. Det finns även goda förbindelser till Milos från Sifnos och den resan tar cirka två timmar.
Namn på grekiska
Σίφνος
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 3000
Riktnummer
22840

”I dagarna två har jag vandrat i bergen och morrat över de mörka molnen som slickar bergskammen med sina svarta tungor. Det var ju nu jag skulle rulla ut mig på stranden och lapa sol de sista dagarna men någon ville något annat. Istället har jag pressat kroppen och min rädsla för höjder till max på steniga leder intill branta stup. Jag startade tisdagen med att ta bussen till Apollonia för att därifrån knalla längs vägen ner till Kastro, en riktigt gammal vacker by med små, små gränder som är omgivna av en stadsmur. Hela byn är kulturminnesmärkt och därmed orörd och oexploaterad. Jag snurrade runt ett tag och fascinerades över hur olika vi människor väljer att leva ändå. På denna ö har jag valt att bo på ett nyrenoverat hotell i Kamares och med tunga regnmoln över Kastro och mig bestämde jag mig för att gå tillbaka dit. Jag tog vandringsleden på berget de sju kilometerna tillbaka ner till Kamares.” (Markus Olsson)

Sifnos är Västkykladernas mest besökta ö där den ligger mitt emellan Serifos, Antiparos och Kimolos. Sifnos är en bergig ö men har både frodiga dalar och slätter och härbärgerar knappt 3000 bofasta invånare på öns 74 kvadratkilometer. Sifnos är känd för sin keramik och var du dig än vänder så finns det en liten keramikverkstad eller en ”potteryshop”. Även den olivolja som produceras på Sifnos är vida känd och anses vara en av Greklands bästa.

På Sifnos östkust bildar en naturlig ravin hamnbyn Kamares och det är hit du anländer när du kommer med färjan. Många väljer att åka vidare till bland annat Sifnos huvudort Apollonia och hyra ett boende där vilket är en bra utgångspunkt för dagsturer då den ligger mitt på ön. Vägarna på Sifnos är bra och det är i regel bra bussförbindelser mellan byarna.

Det sägs att det finns 365 kyrkor och kapell på Sifnos, en kyrka för varje dag på året. Har du en förkärlek för denna typ av byggnader så får du ditt lystmäte mättat då de, ofta, vitkalkade byggnaderna ligger som små sockerbitar överallt i landskapet.

Sifnos är en ö med många återvändare men det är svårt att sätta fingret på vad exakt det är som gör att lusten att komma tillbaka ständigt kommer. Kanske är det de goda vandringsmöjligheterna, den fantastiska maten, byarna, hantverket, de vitkalkade husen, de mäktiga bergssluttningarna eller de fina stränderna. Eller är det kanske just allt?

Mer information om Sifnos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Sifnos

Boende

Boende finns runt om i de olika byarna på Sifnos. De gånger jag har varit på Sifnos har jag alltid bott i hamnbyn Kamares. Jag har kommit att fastna för denna lilla by med en fantastik strand och den godaste pizza jag någonsin har ätit. Hittills.

Jag har oftasr bott på samma hotell, Hotel Kamari. Hotel Kamari ligger i Kamares utkant. Det tar ett par minuter att gå ner till stranden och restaurangerna. Rummen har AC, kylskåp, vattenkokare och har balkong mot antingen havet eller bergen. Gratis WiFi.

Jag har även bott på Astrofegia Rooms and Apartments som ligger ovanför huvudgatan med rum so  har fin utsikt mot stranden. Rent, fräscht, gratis WiFi, AC; kylskåp och vattenkokare,

Sevärdheter

Sifnos är en vacker ö med bra stränder och fantastisk vandring. Vandringlederna är väl märkta och löper över hela ön och lockar till sig vandringsentusiaster från hela världen. Vid mina tre besök på Sifnos har jag vandrat flertalet leder och det kommer garanterat bli fler gånger.

Sifnos är även känd för sin keramik som du hittar hos öns otaliga keramiker.

APOLLONIA

Apollonia som är Sifnos Chora ligger i bergen mitt på ön och är en bra utgångspunkt för dagsturer åt alla håll. Den gamla byn Artemonas ligger som en stabil granne i norr och det är lätt att gå mellan byarna.


Apollonia, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Apollonia är en klassisk kykladisk by med vitkalkade hus och smala gränder. I gränderna finns biljettkontor, små boutiquer, tavernor, kaféer, barer och boenden. Bussen till och från Kamares stannar vid torget som ligger strax utanför området med gränderna. Här finns några kaféer att sitta vid och det är lätt att slå ihjäl en hel del dit med att titta på livet som rör sig runt torget.


Apollonia, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Vid torget ligger även Museum of Popular Art, ett litet museum med en blygsam konstsamling i form av keramik och tyger.


Apollonia, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

ARTEMONAS

Om du går några hundra meter norr om Apollonia så kommer du till den gamla byn Artemonas som troligtvis har fått sitt namn från ett Artemistempel från antiken som sägs ha funnits där. Artemonas har cirka 900 invånare och livet i byn är koncentrerat kring det centrala torget där de flesta serveringarna ligger. Härifrån går även de flesta bussar till andra platser på ön.


Torget i Artemonas, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Om du besöker Apollonia så ta dig även tid att vandra över till Artemonas och strosa i gränderna. Plötsligt dyker en taverna upp i en öppning in på en innergård och det är lite av en kontrast mot huvudorten.


Artemonas, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

FÁROS

Faros är en väldigt liten by som ligger cirka sju kilometer sydost om Apollonia. Det går utmärkt att ta bussen ner hit som går flera gånger om dagen. Hit åker du för att ta det riktigt lugnt, äta en bit god mat och bada vid någon av stränderna. Det finns även uthyrningsrum om du vill bo i denna lilla sköna oas.


Fáros, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

KAMARES

Hamnbyn Kamares ligger tryggt på Sifnos västkust längs med bergsväggarna som utgör den naturliga ravinen vilken utmynnar i en fin och bred sandstrand. I Kamares finns egentligen allt du behöver för en skön greklandssemester; tavernor, en bar, bageri, en minimarket, keramikförsäljning, bil- och mopeduthyrning och en rad boenden. Om du bor i Kamares har du nära till färjan, en riktigt bra strand och några fina vandringsleder.


Vy över Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

I Kamares kan du beskåda en otroligt vacker solnedgång och tar du dig några meter upp på bergssluttningen så får du en riktigt fin vy och ett fint minne att ta med hem.


Kvällsvy över Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

I Kamares lullar dagarna på och vill du utforska Sifnos går det bra bussförbindelser från torget en bit upp längs vägen från hamnen, nästan vid utkanten av den lilla byn. I Kamares har jag faktiskt inmundigat den godaste pizza jag någonsin ätit på restaurang Italiano (se Restauranger/ uteställen). Det finns flera bra etablerade restauranger/tavernor i byn som ligger jäms med vägen och det är inte svårt att få bra matupplevelser när du är här.


Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)


Om du är i Apollonia och vandrar längs vägen västerut i drygt tre kilometer så kommer du till Kastro som var Sifnos tidigare huvudort fram till mitten av 1800-talet. Kastro är en riktigt gammal och vacker by med små, små gränder som är omgivna av en stadsmur.


Kastro, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Hela byn är kulturminnesmärkt och därmed orörd och oexploaterad. Kastro ligger magiskt på en liten platå alldeles in till havet och har bara ett par hundra invånare. Vid vändplanen för motorfordon går det en trappa upp i Kastro och det är där serveringarna i Kastro också ligger. Det finns även boende att hyra om du vill bo i Kastro.


Kastro, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

KERAMIK

Sifnos är sedan länge känd för sin keramik och keramiska fynd ifrån långt före Kristus födelse har gjorts. Från början arbetade keramikerna uppe i byarna i bergen för att undkomma piraterna som härjade i medelhavet men numera finns de även i byar längs kusterna och framför allt i byar som är skyddade från den starka vinden i från norr.

På 1700-talet började keramiker från Sifnos resa över
hela Grekland för att sälja sina skapelser och flera av dem valde att bosätta sig på andra öar eller på fastlandet och det finns till och med en koloni av keramiker från Sifnos i Atens förort Amaroussi. Kunskapen att skapa i lera har förts vidare från generation till generation och många använder fortfarande samma redskap som farfars far gjorde.

Det sägs att det finns upp emot hundra keramiker på Sifnos, lokaliserade i de flesta byar. Kvaliteten på produkterna är hög och priserna är förvånansvärt låga så det går att göra riktigt bra fynd. Att åka hem ifrån Sifnos utan någon form av keramik är knappast möjligt.

KLOSTRET CHRISOPIGI

Klostret Chrisopigi byggdes på 1650-talet och ligger på en klippa som går ut i vattnet. Klippan är delad i två delar och förbinds med en liten bro. Enligt en legend befann sig två flickor på klippan då de blev angripna av pirater. Flickorna bad till Jungfru Maria om hjälp och klippan sprack då mitt itu.


Klostret Chrisopigi, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

VANDRA

Det finns bra vandringsmöjligheter på Sifnos och köper du en karta på ön så fråga efter en där du kan se vandringslederna. Från Kamares kan du bland annat gå rakt upp i bergen eller varför inte gå till Apollonia, en lagom vandring på sex kilometer på en bra och tydlig led. Börja med att gå en bit på asfaltsvägen till Apollonia innan du tar till vänster och följer leden hela vägen upp. Att ta en av lederna upp för berget på Kamares högra sida kräver lite mer men utsikten när du väl har tagit dig upp är oslagbar. Uppe på berget kan du fortsätta vandringen och även ta dig till Apollonia från detta håll.


Vandringsled, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

VATHI

Vathi ligger på Sifnos sydvästkust och är en lugn och rofylld by med en nästan cirkelformad bukt med delvis fin sandstrand.


Vathi, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Längs med bergen ligger en samling hus som utgör byn och det boende du kan hyra. Här finns några tavernor men Vathi är inget hålligång-ställe så hit åker du för att få uppleva det grekiska lugnet.


Vathi, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Det går buss från Kamares till Vathi och under högsäsong kan du även ta dig hit med badbåt från Kamares.


Vathi, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Restauranger/uteställen

Maten på Sifnos är riktigt bra och har ett gott rykte. En anledning kan vara den gamla keramiska hantverkstraditionen som gjorde att man tidigt hade bra kokkärl i köket. Passa på att prova kikärtssoppan på Sifnos som är en av deras egna specialiteter.

DA CLAUDIO- RESTAURANTE ITALIANO

Intill vägen som går genom Kamares, vid torget, ligger Da Claudio med världens godaste pizzor. Jag lovar. Här både startade jag och avslutade min vistelse på Sifnos. Personalen är ödmjuk och serviceinriktad.


Pizza på Da Claudio, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

CAMARON

Vägg i vägg ligger Camaron som bjuder på samma goda service och riktigt god mat. Prova pastan med vitlök. Under de dagar jag bodde i Kamares såg jag att samma personer återvände till restaurangen kväll efter kväll. Ett gott betyg.

Jag har nog aldrig fått sådan perfekt tillagad kyckling som på Camaron.


Kycklingsouvlaki på Camaron, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

ABLÉMONAS

Ablémonas vid huvudgatan i Kamares har en fantastiskt god Pita Gyros och det är enkelt att ta med den till stranden då deras uteservering i princip ligger i direkt anslutning.

Stränder

Sifnos har flera fina stränder runt om på ön. Även hamnbyn Kamares har begåvats med en stor fin strand och det är oftast här jag hänger när jag är på Sifnos.

APOKOFTO BEACH

Apokofto Beach är en vik som ligger på vänster sida av klostret Chrissopigi, cirka sju kilometer från Apollonia. Stranden består av sand och vita stenar och strax ovanför stranden finns ett par tavernor att förfriska sig vid.


Taverna vid Apokofto Beach, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

KAMARES

Stranden i Kamares är lång och har fin vit sand. Pinjeträd ger skugga och det finns solstolar med parasoller att hyra. Vattnet är klart och långgrunt. I och med att stranden ligger i byn har du tillgång till minimarket och restauranger direkt intill stranden.


Kamares Beach, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

FÁROS

Fáros består egentligen av flera små stränder. Fáros ligger cirka sju kilometer sydost om Apollonia och det är enkelt att ta bussen ner hit. Vattnet är lugnt och inte så långgrunt som flera av de andra stränderna.


Fáros, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

VROULIDIA

På nordvästkusten ligger den lilla vackra stranden Vroulidia, cirka fyra kilometer från byn Heronissos. När vindarna ligger på kan det vara rätt vågigt här. Stranden består främst av klapperstenar men det finns delar av stranden som består av sand. Det finns en snackbar vid stranden att köpa något att äta vid.

VATHI

Vathi/ Vathy ligger på Sifnos sydvästkust och är en lugn och rofylld by med en nästan cirkelformad bukt med delvis fin sandstrand. Stranden är uppdelad i några sektioner varav den ena ligger på andra sidan hamnen och kapellet och den del du kommer till först delas av med byggnader som ligger ända ut i vattnet. Det går att vada mellan dessa stranddelar.


Vathi, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)