Grekland


Kykladerna

Sifnos

Under säsong går det flera färjor/katamaraner från Pireus till Sifnos. Med färja tar det cirka fem timmar och med katamaran tar det ungefär tre timmar. Det finns även goda förbindelser till Milos från Sifnos och den resan tar cirka två timmar.

Namn på grekiska

Σίφνος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 3000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22840

Om Sifnos

”I dagarna två har jag vandrat i bergen och morrat över de mörka molnen som slickar bergskammen med sina svarta tungor. Det var ju nu jag skulle rulla ut mig på stranden och lapa sol de sista dagarna men någon ville något annat. Istället har jag pressat kroppen och min rädsla för höjder till max på steniga leder intill branta stup. Jag startade tisdagen med att ta bussen till Apollonia för att därifrån knalla längs vägen ner till Kastro, en riktigt gammal vacker by med små, små gränder som är omgivna av en stadsmur. Hela byn är kulturminnesmärkt och därmed orörd och oexploaterad. Jag snurrade runt ett tag och fascinerades över hur olika vi människor väljer att leva ändå. På denna ö har jag valt att bo på ett nyrenoverat hotell i Kamares och med tunga regnmoln över Kastro och mig bestämde jag mig för att gå tillbaka dit. Jag tog vandringsleden på berget de sju kilometerna tillbaka ner till Kamares.” (Markus Olsson)

Sifnos är Västkykladernas mest besökta ö där den ligger mitt emellan Serifos, Antiparos och Kimolos. Sifnos är en bergig ö men har både frodiga dalar och slätter och härbärgerar knappt 3000 bofasta invånare på öns 74 kvadratkilometer. Sifnos är känd för sin keramik och var du dig än vänder så finns det en liten keramikverkstad eller en ”potteryshop”. Även den olivolja som produceras på Sifnos är vida känd och anses vara en av Greklands bästa.

På Sifnos östkust bildar en naturlig ravin hamnbyn Kamares och det är hit du anländer när du kommer med färjan. Många väljer att åka vidare till bland annat Sifnos huvudort Apollonia och hyra ett boende där vilket är en bra utgångspunkt för dagsturer då den ligger mitt på ön. Vägarna på Sifnos är bra och det är i regel bra bussförbindelser mellan byarna.

Det sägs att det finns 365 kyrkor och kapell på Sifnos, en kyrka för varje dag på året. Har du en förkärlek för denna typ av byggnader så får du ditt lystmäte mättat då de, ofta, vitkalkade byggnaderna ligger som små sockerbitar överallt i landskapet.

Sifnos är en ö med många återvändare men det är svårt att sätta fingret på vad exakt det är som gör att lusten att komma tillbaka ständigt kommer. Kanske är det de goda vandringsmöjligheterna, den fantastiska maten, byarna, hantverket, de vitkalkade husen, de mäktiga bergssluttningarna eller de fina stränderna. Eller är det kanske just allt?

Mer information om Sifnos hittar du i vänstermenyn.Karta över Sifnos


Rulla till toppen