Grekland


Kykladerna

Ios

Ios ligger på rutten Piraeus-Paros-Naxos-Ios-Santorini så det är lätt att ta sig hit vare sig du åker charter till Santorini eller tar färjan från Pireus. Du anländer i hamnen, Ormos (Yialos), och vill du ta dig direkt upp till Chora kan du antingen ta bussen eller ta trapporna som ligger till höger sett från hamnen. Det tar cirka 20 minuter att gå hela vägen upp.

Namn på grekiska

Ίος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 2000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22860

Om Ios

Ios ligger söder om Naxos och Paros och är betydligt mindre än sina storasystrar med 108 kvadratkilometer yta och 81 kilometer kustremsa. Ios är en bergig och karg ö men har även ett par gröna dalar med olivlundar och vingårdar.

När färjan styr fören in mot hamnen tornar sig Ios stad, Chora, upp ur den lilla öns karga landskap och skapar en mäktig vy över vad som väntas. Chora bjuder på en grekisk dröm av vitrappade hus med blå detaljer byggda i ett fantasinät av gränder och små öppna platser. Gränderna kantas av butiker, kaféer, restauranger, barer och pubar och det är här det händer på kvällarna. Det myllrar av festsugna människor på väg till nattens begivenheter samtidigt som mätta individer strosar tillbaka mot sitt boende.

Ios beskrivs ofta som en ö där ungdomar utan förmaningar och regler flockas för att festa. För vissa kan detta vara besvärande, för andra inte. Oavsett var du står kan du få ut både fest och lugn på Ios, det krävs bara lite planering. Ön är dessutom inte ett lika starkt tillhåll för vilda ungdomar som det en gång var men bjuder ändock på galej för den som vill.

Mer information om Ios hittar du i vänstermenyn.



Karta över Ios


Rulla till toppen