Grekland


Kykladerna

Serifos

Till Serifos kan du ta färja eller snabbåt från Pireus på fastlandet. Färjeturen trafikerar i regel även Sifnos och Milos och det är lätt att ta sig mellan öarna.

Namn på grekiska

Σέριφος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 1500

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22810

Om Serifos

”Igår kväll bröt jag mot alla protokoll och etikettsregler som finns i detta varma land. Rund som en pilatesboll vaggade jag efter fantastisk middag in på hotellet där jag bor. I receptionen/ frukostrummet / egna vardagsrummet och numera även matrummet satt ägarinnan med son och åt mat. ”Ah Markos! Please, sit down and eat with us. It is from our own farm.” Fingret pekade på något som såg ut som pölsa. Normalt sett äter jag precis allt men en pilatesboll kan bara pumpas upp till en viss gräns innan den spricker och denna kväll var det farligt nära en ny Big bang. Jag kunde verkligen inte äta en tugga till. Jag tackade därför nej. Med tårögda ögon plockade ägarinnan istället upp en bit ost ur tomatsalladen och sträckte med darrande hand den gulvita mejeriprodukten mot mig. ”Cheese?” Åter bröt jag mot givna protokoll och klappade på min runda mage och blåste av någon anledning även upp kinderna till handbollsstorlek, skakade nekande på huvudet och bedyrade att inte en smula till gick ner. Besviken sänkte hon blicken och önskade god natt. Om detta händer igen kommer jag att orsaka en ny Big bang. De besvikna ögonen vill jag inte se igen. Orsaken till detta brott är Restaurang Takis som ligger längs med vattnet här i Livadi. För alla som älskar gedigen grekisk matlagning så är detta restaurangen att fylla pilatesbollen med. Jag laddade tomrummet med lamm i citronsås och ugnsbakad potatis. Så mjukt och vällagat att det smälte i munnen.” Markus Olsson

Serifos ligger mellan öarna Kithnos och Sifnos i västra Kykladerna med en yta på 73 kvadratkilometer. Serifos är en bergig och ganska karg ö men med små bördiga dalar som en skarp kontrast. Stora delar av kusten består av branta bergssluttningar men mellan dessa bjuder vackra bukter in till fina strandupplevelser. Serifos högsta punkt, berget Troulos, mäter 585 meter över havet och det bergiga landskapet är ett riktigt vandrarparadis. Vandringslederna är väl märkta och relativt lättvandrade.

Serifos huvudort, Chora, är en av de mest spektakulära Choras i den grekiska övärlden där hon klättrar upp för den branta höjden med kyrkan Agios Konstandínos högst uppe på toppen. Chora ligger cirka fem kilometer nordväst inåt land från hamnbyn Livadi och bjuder på en fantastisk utsikt över havet och Livadi.
Turismen på Serifos börjar bli allt mer påtaglig men relativt få svenskar hit och en vistelse på Serifos är snäppet närmare en grekisk vardag än på till exempel grannön Sifnos.

Mer information om Serifos hittar du i vänstermenyn.Karta över Serifos


Rulla till toppen