Grekland


Kykladerna

Santorini

Till Santorini kan du antingen ta någon av alla de färjor som trafikerar Kykladerna eller flyga med charterbolagen eller med inrikesflyget. I hamnen, Athinios, finns i regel gott om taxibilar och bussar som väntar på att få slussa resenärerna vidare till de olika destinationerna på ön. Det tar ca 20 minuter med buss från hamnen upp till Fira.

Namn på grekiska

Σαντορίνη

Flygplats

ja

Färjor

Invånare

cirka 13 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22860

Om Santorini

”Min första öluff utgick från Santorini och därför kommer den dramatiska, bergiga ön alltid betyda något speciellt för mig. Den första natten bodde vi i utkanten av Kamari med den svarta vulkansandstranden och berget Mesa Vounos som tornade upp sig i söder. En liten myrstig gick rakt igenom boendet men det spelade ingen roll för vi var där, vi var lediga och vi skulle upptäcka öarna. På kvällen åkte vi upp till Fira och strosade i de små, vitkalkade gränderna som hade färgats rosa i kvällssolen. Det var här vi för första gången upplevde medelhavets mest fantastiska solnedgång och det är något vi fortfarande pratar om så här tio år efter vår första kväll på Santorini.” (Markus Olsson)

Santorini är en av de sydligaste öarna i Kykladerna och kanske en av de öar där landskapet bjuder på den djupaste dramatiken. Den västra sidan består av höga branter rakt ner i vattnet och utgör en av insidorna på vulkanen som hade sitt senaste utbrott ca 1600 f kr.

Staden Fira (Thira) är smakfullt byggd längs de branta sluttningarna och ser ut att ha klättrat upp längs de vulkansvarta sluttningarna upp på platån i flykt från det mörkblå havet. Det är också här en av de vackraste solnedgångarna kan beskådas och det är när du sitter högst uppe i Fira i den svala medelhavskvällen som ditt hjärta för detta land öppnar sig fullt ut. Den östra sidan är däremot mer flack och här finns de bördiga delarna av ön och flera av badstränderna.

Santorini
Fira, Santorini. (Foto: Markus Olsson)

Santorini bjuder både på lyx och vardag. Vill du kosta på dig ett boende med en fantastisk utsikt och komfort så hittar du det här. För budgetresenären finns, som på alla öar, rum att hyra till priser anpassade efter säsongen.

Det går direktflyg (charter) från Sverige till Santorini och lyckas du boka enbart en flygstol så är Santorini en bra ö att starta sitt öluffande ifrån. Inflygningen till ön görs genom en brant svängning ner på en kort landningsbana och den känns lika dramatisk som landskapet i sig. På motsatta sidan av ön från flygplatsen ligger hamnen, Athinios, ensam vid slutet av en brant serpentinväg. Den visar inte upp Santorini från sin bästa sida men är bra trafikerad och erbjuder flera möjligheter att ge sig ut bland Kykladernas öar. I hamnen finns ett par restauranger, en kiosk och ett biljettkontor men bjuder inte direkt in till någon njutbar vistelse i väntan på färjan.

I menyn till vänster hittar du mer information om Santorini.

 

Karta över Santorini

Rulla till toppen