Grekland


Kykladerna

Mykonos

Det är lätt att ta sig till Mykonos och det går flera färjor per dag från fastlandet och de närliggande öarna. Eftersom Mykonos även har en internationell flyplats går det direktcharter hit och förstås också inrikesflyg.

Namn på grekiska

Μύκονος

Flygplats

ja

Färjor

Invånare

cirka 10 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22890

Om Mykonos

”Mykonos is the crown jewel of Greece”. Den smala och bleka hotellägaren med en trolig vilopuls på 110 trummade lätt med sina nikotingula fingrar på bordet. Vi satt i pergolans skugga och drack iskaffe och fick oss en lektion i grekisk nutidshistoria. Och det kanske stämmer på sitt sätt, att Mykonos är Greklands kronjuvel. På Mykonos är allting lite vackrare, lite glittrigare, lite mer tillrättalagt och lite dyrare. Mykonos stad (Chora) är de grekiska grändernas refräng, om de hade varit en sång vill säga, och stränderna är varje resefotografs våta dröm med kritvit, len sand och med grönblått, klart vatten som sakta rullar in mot land.

Mykonos ligger i den norra delen av ögruppen Kykladerna och är sedan 1970-talet festfolkets första hands val. I hamnen utanför Mykonos stad ligger yachterna tätt och de stora kryssningsfartygen vilar en bit längre ut. Här är det rörelse dygnet runt och man vet hur man ska ta betalt, men Mykonos ger också valuta för pengarna. Det ÄR otroligt vackert och stränderna ÄR fantastiska. Mykonos har strax under 10 000 bofasta invånare men tar emot närmare en miljon turister varje år. De flesta invånarna arbetar med just turismen som är den dominerande näringen på ön även om jordbruket och varvsindustrin också har sin plats.

Landskapet på Mykonos är kargt och vinden är ofta påtaglig. Den högsta punkten på ön når 375 meter över havet och totalt mäter ön cirka 85 kvadratkilometer. Det är på denna yta som du kan leva la dolce vita och njuta av dess skönhet. Mykonos har sedan 1980-talet en stabil plats inom gaykulturen och regnbågsflaggorna fladdrar stolt på många barer, restauranger och hotell.

Mykonos har en internationell flygplats vilket ger fördelen att det går att resa med direktcharter hit, annars går det gott om färjor både från Pireus och från Rafina på fastlandet.

Mer information om Mykonos hittar du i vänstermenyn.Karta över Mykonos


Rulla till toppen