Grekland


Kykladerna

Syros

De flesta färjor som trafikerar Kykladerna lägger till på Syros och färjor går från både Pireus och Rafina. Från Pireus tar det cirka tre timmar och 45 minuter med en av de stora färjorna. Det går också att ta inrikesflyget hit. Sommaren 2014 går det också charterresor till Syros från Sverige. Flygen landar på Mykonos och sedan skeppas resenärerna med färja till Syros. En resa på cirka en timme.

Namn på grekiska

Σύρος

Flygplats

ja, endast inrikesflyg

Färjor

Invånare

cirka 22 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22810

Om Syros

”När färjan i strålande solsken och dryga 25 grader lade an i Ermoupolis kändes det riktigt skönt att kliva av direkt på hamnpromenaden som kantas av kaféer och barer. Genast satte jag mig ner på ett av dem och beställde in kaffe och en bit chokladpaj. Länge satt jag och lät den runda smaken leka Prästens lilla kråka i munnen och betraktade nyfiket folkmyllret. Det märktes att jag nu är i Kykladernas största stad, även ögruppens provinsstad. Gatorna är marmorbelagda, arkitekturen har en annan karaktär och grönsaksstånden kantar vägen upp till boendet jag har bokat. Jag har varit här förut och hittade den rätta vägen direkt. Till och med de gamla farbröderna satt kvar på det lilla kaféet i den smala gränden, precis som om de inte hade gjort något annat på tre år.” (Markus Olsson)

Syros ligger nästan mitt i Kykladerna, syd-väst om Tinos, och är ögruppens administrativa centrum med provinsstaden Ermoupolis som sitt nav. Syros är en blandning av både det moderna Grekland och det mer traditionella, av myllrande stadsliv och av det lugna bylivet. Syros är en bergig ö, framför allt den norra delen, men har också slätter och terrasser som brukas av bönder. Grönsaker, vin och oliver är framför allt det som den magra gjorden ger.

Syros har Kykladerna största befolkning med drygt 20 000 bofasta invånare. Hamnstaden Ermoupolis med sitt stora varv kanske avskräcker vid en första anblick men Syros har även en rad fina byar och fantastiska stränder att bjuda på. Ermoupolis, ”Kykladernas drottning”, är förutom varvet annars en skön stad med marmorbelagda gator, ett fantastiskt torg, små gränder och stora vackra hus. Ön har fina vägar och det är lätt att ta sig runt på Syros och vill du kan du göra det på en enda dag. Syros är inte större än så.

De flesta som turistar här är greker och det kanske är just det som gör vistelsen på Syros extra speciell jämfört med många av de andra kykladiska öarna. Det blir mer av det riktiga vardagliga Grekland på något sätt.

Färjor till Syros går både från Pireus och Rafina och de flesta färjorna som trafikerar Kykladerna stannar här på sin rutt. Från Pireus tar det cirka tre timmar och 45 minuter till Syros med någon av de stora färjorna.

I vänstermenyn hittar du mer information om Syros.Karta över Syros


Rulla till toppen