Grekland


Kykladerna

Paros

Att ta sig till Paros är lätt. Ön ligger på den stora färjelinjen som går mellan Pireus (Aten) och Santorini och tar cirka sex timmar. Andra färjerutter går även förbi här så det är lätt att planera in ett stopp på Paros vid en öluff. Paros har även en flygplats som enbart trafikeras av inrikesflyg.

Namn på grekiska

Πάρος

Flygplats

ja

Färjor

Invånare

cirka 13 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22840

Om Paros

”Paros är fortfarande en av mina favoriter i den grekiska övärlden. Det är något speciellt med Paros som är svårt att sätta fingret på, något självständigt, något eget. Parikia, Paros Chora, lockar in sina gäster i de snirkliga gränderna och bjuder på maximal njutning för ögat och stränderna med sin vita sand och sitt klara vatten serverar välbehövligt behag. Här vill man leva!

I Parikia har vi bott på ett av de bästa boendena som vi har haft på våra resor. Det var en blyg farbror som vann kampen om oss i hamnen den kvällen och som körde in bland husen i mörkret bakom den gamla delen av Parikia. Huset var vitt och kvävdes nästan av klätterväxterna som omfamnade alla väggar och ramade in uteplatsen. Tyvärr har vi aldrig hittat tillbaka när vi har återvänt till Paros. Vi kan vandra längs gatan som vi gick utefter varje morgon för att köpa nybakade croissanter men när vi svänger in på sidogatan som vi minns leder till boendet så kommer vi alltid fel, men det är och förblir kanske ett av de bästa boenden som vi har haft och kommer att ha på våra öluffar.” (Markus Olsson)

Paros, ”den vita ön”, ligger i hjärtat av Kykladerna och ger den resande en behaglig upplevelse både när det gäller vackra stränder och grönskande berg med dalar där olivträden dignar av mogna oliver. Mycket av den vita, nästan genomskinliga, marmorn som användes i de antika templen kommer från Paros och just därför kallas ön ”den vita ön”, men även de bländande vita sockerbitarna till hus ger legitimitet till dess smeknamn. Till skillnad från många av de andra öarna i Kykladerna möter du inte enbart, av solen, brända marker utan cypresser, fruktträd och vinodlingar ger den brunbrända paletten klickar av grönt. På Paros produceras olivolja och öns stolthet, det torra röda vinet ”Paros Boutari”. Utöver dessa livsmedel är fisket en viktig del av näringslivet men den största inkomsten kommer förstås från turismen.

Paros är Kykladernas fjärde största ö och har cirka 13 000 bofasta invånare. Paros stora hamn vid öns Chora, Parikia, är en av Greklands mest trafikerade hamnar och ger därmed oändliga möjligheter att ta sig hit. Det märks bland annat på antalet backpackers som nästan alltid stannar ett par nätter på ön under sin resa i Kykladerna. Parikia är förstås öns centrum för handel och stadens gränder skapar ett snirkligt mönster som det är lätt att förvilla sig bort i. Stadens framsida mot havet erbjuder flera fina stränder att svalka sig vid och det är lätt att känna att Paros och Parikia lovar allt som man kan önska sig; bra stränder, god mat, historia, varierad natur och ett schysst nattliv.

Under högsäsong är det trångt om utrymme och det är svårt att hitta billigt boende men samtidigt är det lätt att ta bussen till Naoussa eller till någon av de små byarna längs öns kustremsa för att leta sig fram till andra pärlor.

Se menyn till vänster för ytterligare information om Paros.Karta över Paros


Rulla till toppen