Grekland


Kykladerna

Naxos

Till Naxos kan du antingen ta någon av alla de färjor som trafikerar Kykladerna eller flyga med charterbolagen till Santorini och därefter med färja eller med inrikesflyget direkt till Naxos.

Namn på grekiska

Νάξος

Flygplats

ja, endast inrikesflyg

Färjor

Invånare

cirka 18 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22850

Om Naxos

”Ett av mina absolut bästa greklandsminnen är från Naxos när vi efter en heldag på stranden till slut parkerade våra vespor vid en taverna som låg utslängd i ingenstans precis intill det turkosa, klara havet. Den vita, mjuka sanden hade smugit sig upp på den torra lervägen och vesporna krängde till i det mjuka underlaget. På tavernan fanns ingen meny utan den lilla damen som var klädd i svart vinkade in oss i köket där vi fick titta ner i de stora grytorna. Jag valde kanin, tror jag, med stora, delade potatisar som hade kokats tillsammans med köttet i grytan. Oj, vad vi njöt av maten den eftermiddagen! Vi satt länge i skuggan under pinjeträden och lät maten och den kalla ölen ge oss ny energi innan vi tog vesporna tillbaka till Agia Anna där vi hade hyrt ett trebäddsrum med utsikt mot havet. Jag minns inte var tavernan ligger eller vad den heter utan den får helt enkelt vara ett fantastiskt reseminne bland många andra från Naxos.” (Markus)

Naxos, Kykladernas drottning, är ögruppens största ö med cirka 18 000 bofasta och kan även stoltsera med Kykladernas högsta berg, Zeus, med sina drygt 1000 meter över havet. Naxos bjuder även på riktigt gröna, frodiga dalar där lantbruket dominerar och några av de grödor som odlas framgångsrikt på ön är oliver, potatis, citrus, fikon och druvor. Naxos har bra vandringsmöjligheter och är en favoritö för många svenskar men även för tyskar och Aten-bor. Det går ingen direktcharter till Naxos men charterbolagen flyger till Santorini som sedan skeppar över resenärerna med färja till Naxos.

Stränderna på Naxos är bland de bästa i Medelhavet och de långa, vita, fina sandstränderna hittar du framför allt på Naxos västkust, det vill säga den sida som vetter mot grannön Paros. Vattnet är turkost och kristallklart och ger både bra snorkelmöjligheter och bra vind- eller kitesurfingtillfällen. En populär strand för surfare är till exempel Mikri Vigla.

Det finns ett gott utbud av boende, tavernor, restauranger, barer och klubbar som ligger koncentrerade i Naxos stad (Chora). Trots att ön är den största i Kykladerna och lockar många turister är priserna på grund av konkurrens förhållandevis låga och du kan hitta bra boende till ett bra pris. Även om Naxos blir allt mer exploaterat så kan du fortfarande uppleva det orörda och det enskilda om du önskar det.

Naxos är känt för sitt egen citronlikör, Kitron, som du hittar i de flesta affärer eller på restaurangerna. Det görs bland annat på bladen från citronträden och finns i tre varianter, en grön, en gul och en genomskinlig. Den gula har mer arom och innehåller mindre socker än den gröna. Den genomskinliga är ett slags mellanting mellan den söta gröna och den aromatiska gula.

I menyn till vänster hittar du mer information om Naxos.Karta över Naxos


Rulla till toppen