Grekland


Kykladerna

Antiparos

Från Paros tar du dig till Antiparos med den lilla färjan från Parikia som går flera gånger om dagen under högsäsongen. Resan tar cirka 20 minuter och oftast är tidtabellen anpassade efter de stora färjorna som lägger till i Parikia. Om vädret sätter stopp för småbåtar så kan du istället ta bilfärjan från Pounta. En resa som tar cirka tio minuter. En buss ifrån Parikia till Pounta går strax till vänster om hamnen och bilfärjan i Pounta går ungefär var tionde minut.

Namn på grekiska

Αντίπαρος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 1100

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22840

Om Antiparos

”Här har solen gått ner nu och månen lyser istället stor och klar över Paros berg. Det är framför allt de ljumma kvällarna med det orangefärgade ljuset som jag gillar allra mest. Jag kan sitta hur länge som helst och titta medan ljuset sakta dämpas och mörkret kryper intill, känna alla dofter och låta tankarna sväva iväg. Det är inte ofta man tar sig den tiden hemma. Aftonens middag intog jag med hundsällskap på en taverna nere vid hamnen. Den ljusa inredningen ändrade färg i takt med att solens strålar försvann och blev för en stund nästan apelsinfärgad. Jag och mitt sällskap var de enda gästerna på restaurangen under de två timmar som vi satt där och tittade ut över havet och bergen. Antiparos har en speciell plats i mitt hjärta.” (Markus Olsson)

Antiparos är på samma gång en liten ö som en stor ö. Den är liten till ytan men stor i känslan där den ligger tätt intill systerön Paros. Nästan ett stenkast västerut från Paros ligger ”hon” med sina långgrunda stränder, sitt klara vatten och sin alldeles egna grotta. Antiparos är endast tolv kilometer lång, har en yta på 35 kvadratkilometer och har cirka 1100 fasta invånare. De flesta bor i Antiparos stad, Chora, som ligger i direkt anslutning till hamnen. Antiparos är rik på mineraler men gruvdriften är nedlagd sedan länge och utöver turismen är fisket den största inkomstkällan.

På Antiparos kan du uppleva lugn och ro trots turismen och det kan vara ett skönt avbrott från det mer hektiska livet på Paros. Chora är förhållandevis stor och erbjuder ett rikt utbud av tavernor och cafeér samt ett helt okej nattliv, framför allt runt torget.

Från Paros tar du dig hit med den lilla färjan från Parikia som går flera gånger om dagen under högsäsongen. Resan tar cirka 20 minuter och oftast är tidtabellen anpassade efter de stora färjorna som lägger till i Parikia. Om vädret sätter stopp för småbåtar så kan du istället ta bilfärjan från Pounta. En resa som tar cirka tio minuter. En buss ifrån Parikia till Pounta går strax till vänster om hamnen och bilfärjan i Pounta går ungefär var tionde minut.

I menyn till vänster hittar du mer information om Antiparos.Karta över Antiparos


Rulla till toppen