Resmål på det grekiska fastlandet- 11 fantastiska platser

Det grekiska fastlandet är ett relativt outforskat område för mig då många av mina resor till Grekland har gått till den grekiska övärlden. Och även om det grekiska fastlandet är ganska obeträtt så har jag varit på några platser som helt klart ger mersmak och jag kommer garanterat att upptäcka ännu fler framöver. 

Att variera övärlden med fastlandet ger en bredare bild av Grekland och allt fantastiskt som hon har att erbjuda. Under årets första Greklandsresa (endast ett par dygn innan avfärd) kommer jag besöka Sovota på vätskisten samt öarna Kefalonia och Lefkas (Lefkada). Nedan återger jag de platser på det grekiska fastlandet som jag hittills har besökt och fått förmånen att uppleva.

1 Aráchova

    Huvudvägen slingrar sig rakt igenom byn och stenhusen vid sidan av vägkanten inhyser butiker, barer, tavernor och restauranger. Här erbjuds allt det som de mer bemedlade Atenborna kan önska sig. För Aráchova är en by som länge har lockat till sig välbeställda storstadsbor, storstadsbor som under min vistelse lyste med sin frånvaro. Jag anlände nämligen närmaste vardag efter den stora karnevalhelgen och de flesta jag mötte är bybor mitt i sin gängse vardag.

    Arachova
    Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

    Min omedelbara känsla av Aráchova var genuitet, en basal känsla av liv och kraft i kombination med en kosmopolitisk sinnestämning. Jag kände mig mitt i naturens olika element med det snöklädda berget som tornade upp sig som Aráchovas torso, den alldeles klara och krispiga luften, doften av röken som värmer upp de ålderstigna stenhusen blandat med vårens försök till ankomst med blommande mandelträd längs sluttningarna.

    Parnassos Ski Center Arachova
    Parnassos Ski Center. (Photo: Markus Olsson)

    På en tidigare dagstur till Delfi gjorde jag ett snabbt stopp i Aráchova men det var i februari 2023 som jag för första gången stannade i flera dagar i byn och för första gången provade på skidåkning i Grekland. Intill Aráchova ligger nämligen Mount Parnassos med en modern och riktigt bra skidanläggning.

    Här kan du läsa mer om den resan och om skidåkning i Grekland: Aráchova och skidåkning i Grekland (länk) 

    2 Aten

      Denna kontrasternas stad! Levande, utmattad, vacker, rå, varm, kall, antik, modern, inbjudande, avvaktande, ordnad, kaotisk, blomstrande, karg, högljudd, tystnad, asfalt och sand.

      Tänk er att mer eller mindre Greklands halva befolkning har sitt viste i denna kokande kittel. För det är precis vad hon är där hon ligger med bergssluttningarna runt omkring sig med kittelns pip riktad mot Pireus, där hav möter land.

      Ofta efterlämnar hon starka känslor hos sina besökare, kritiserad eller fullkomligt älskad. Själv tillhör jag skaran som fullständigt har kapitulerat för hennes olika sidor och som dyrkar hennes starka vilja att överleva. Hon får mig att känna mig levande, hon får mig att känna ödmjukhet, hon får mig att vilja upptäcka. Och jag lovar, det finns så mycket att upptäcka i denna anrika metropol både under en weekend eller som en längre resa.

      360 Cocktail Bar
      360 Cocktail Bar, Aten. (Foto: Markus Olsson)

      Från traditionellt grekiskt kök till modern, nyfiken matlagning. Från otaliga antika lämningar till moderna komplex. Från lugna kaféer till otyglade klubbar. Från brännande heta torg till svalkande stränder.

      Att lägga en weekend i Aten ger dig möjlighet att provsmaka hennes buffé av rariteter men även en möjlighet att njuta av Greklands gående bord av sevärdheter och upplevelser runt omkring.

      Här kan du läsa mer om upplevelser och sevärdheter i Aten: Weekend i Aten (länk)

      3 Epirus

        Tänk dig en plats där berg möter dal, där hav möter land, där nutid möter dåtid och där genuina miljöer härbärgerar engagerande och vänliga människor. Tänk dig underbara stränder, tänk dig förtrollande vandringsleder och föreställ dig antika lämningar som inte lämnar någon oberörd. Tänk nordvästra Grekland, tänk fastlandet, tänk en av Greklands mest spännande regioner. Eller egentligen behöver du inte tänka så mycket för allt det där kan du uppleva på en av Greklands mest mångfacetterade platser, Epirus.

        Dodona i Epirus
        Dodona teater. (Foto: Markus Olsson)

        Det är nu några år sedan jag gjorde en rundresa kallad Ancient theaters of Epirus men minnena och känslorna är fortfarande starka från detta fantastiska område. Jag uppskattar verkligen matkulturen på det grekiska fastlandet och särskilt i Epirus har jag inmundigat de godaste matpajerna hittills.

        Här kan du läsa mer om min rundresa i Epirus: Epirus (länk)

        4 Halkidiki

          Halkidiki. Tänk dig en plats med ett ymnigt land där olivlundarna och vinodlingarna rör sig som vågor över bördig mark och där sköna miljöer bereder plats åt varma, frikostiga invånare. Tänk dig omväxlande stränder, autentiska byar samt städer och föreställ dig en gastronomisk upplevelse som får smaklökarna att brisera. Tänk norra Grekland. Tänk Halkidiki.

          Alltemellanåt händer det att jag besöker platser i Grekland som ger mersmak, som retar mina sinnen att ständigt vilja upptäcka mer och som inte överger mig när jag väl kommer hem. Just en sådan plats är området Nea Propontida i norra Halkidiki, precis ovanför det första (Kassandra) av de tre “fingrar” som visar riktning ut i det Egeiska havet. Just en sådan plats är även det andra “fingret” Sithonia.

          Leomar Beach Bar Beach Halkidiki
          Leomar Beach Bar Beach, Halkidiki. (Foto: Markus Olsson)

          Halkidiki räknas som en halvö, nästintill formad som en hand med tre fingrar, Kassandra, Sithonia och Athos, där jag  har färdats i den allra nordligaste delen av det första fingret, Kassandra, samt det andra fingret, Sithonia. Den grekiska närvaron går att härröra ända tillbaka till 700-talet f Kr när den första vågen av grekiska kolonisatörer kom till området. Landsdelen har sedan dess tagit emot kulturer från Mindre Asien och andra delar av Grekland och skapat en karaktär full av mångfald.

          Afytos Halkidiki
          Afytos. (Foto: Markus Olsson)

          Att resa runt i Halkidiki kräver sin hyrbil men det är just på det sättet du får möjligheten att upptäcka mångfalden den här delen av Grekland erbjuder.

          Här kan du läsa me rom min resa till Nea Propontida: Nea Propontida (länk)

          5 Ioannina

            Jag vet inte riktigt varför jag har fastnat för Ioannina. Eller jo, det vet jag ju egentligen om jag tänker efter. Jag vet att jag har fastnat för det otroligt vackra läget mellan de praktfulla bergen intill sjön Pamvotida. Jag vet att jag har fastnat för hennes mäktiga historia och hennes förening med det nya. Jag vet att jag gillar det brutalromantiska i förfallna byggnader och det moderna livet innanför slottets massiva murar. Jag vet att hon förenar det klassiskt grekiska jag vanligtvis upplever med något helt nytt.

            Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

            Ioannina ligger i Epirus, en av Greklands 13 administrativa regioner, ungefär 100 kilometer inåt landet från den västra kusten där öar som Korfu och Paxos ligger strax utanför. 

            Invånarantalet är runt 100 000 om du räknar med de små förorterna och Ioannina är dessutom en av Greklands största universitetsstäder. Studenterna, arvet från det ottomanska regerandet och givetvis alla invånare skapar en underbar atmosfär i staden vars tydligaste landmärke är det gamla slottet med anor från 528 efter Kristus. 

            Ioannina castle
            Del av slottet i Ioannina. (foto: Markus Olsson)

            Bakom de höga och massiva murarna finns ett eget litet samhälle där en del av Ioanninans invånare fortfarande bor i skydd för illvilliga besökare. I en del av det gamla slottet ligger även museét för silversmide som visar på den långa, gedigna historien Ioannina har med denna ädla metall.

            Här kan du läsa mer om denna fantastiska stad: Ioannina (länk)

            6 Kalamata

              Kalamata ligger i den södra delen av Peloponnesos cirka 240 kilometer sydväst om Aten och är regionhuvudstad i området Messinia, formad längs med bukten med samma namn (Messiniabukten). 

              Staden Kalamata har cirka 70 000 invånare och i hela kommunen bor det cirka 180 000 personer vilket gör staden och området till en livfull plats med ett stort utbud. Här kan du alltså ta del av det moderna Grekland i alla dess former och samtidigt uppleva antika lämningar som om det vore en slags gott-och-blandat-påse att njuta av.

              Kyrkan Agioi Apostoloi Kalamata
              Kyrkan Agioi Apostoloi i Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

              Kalamata tillhör även den lyckliga skaran av städer som har en lång strand att njuta av vilket innebär att din vistelse i staden kommer att bestå av både lata dagar på stranden samt intensiva ögonblick i stadskärnan. Att tillägga är att hela regionen består av en mängd fantastiska platser att besöka så har du tillgång till ett fordon så finns det i princip inget stopp på magiska upplevelser att glädja sig av.

              Här kan du läsa mer om min resa till Kalamata: Kalamata (länk)

              7 Nea Makri

                Efter några fantastiska dagar i Aten med goda vänner åkte några av oss vidare till Nea Makri, en liten badort vid östkusten. Det tar cirka 1,5 timme med de orangefärgade regionalbussarna från Aten ut till Nea Makri. 

                Efter en sluddrig signal från biljettförsäljaren hoppade vi av vid det centrala torget som ligger längs den stora vägen som skär staden i två delar, en del upp mot bergssluttningarna och en del ner mot kusten. 

                La Costa Nea Makri
                La Costa, Nea Makri. (Foto: Markus Olsson)

                Utan karta eller vägbeskrivning gick vi en av de raka vägarna ner mot vattnet, ett beachhotell bör ju ligga vid vattnet tänkte vi och tio minuter senare stod vi vid det vita Thomas Beach Hotel. Här kallas vi för boys vilket gör att vi känner oss riktigt unga trots värkande ryggar och allt mer tydliga hårvikar, vikar som efter ett par dagar i gassande sol är ännu tydligare med sin rödbrända hud.

                I ett par dagar la vi vår tid  på La Costa som enligt herr Thomas själv är den bästa stranden i staden. Vi argumenterade inte emot. Det är en organiserad strand med solstolar och parasoller, två barer, en restaurang och en dj som pumpar ut 80-tals hits som följer med en ända ut i havet. 

                Stranden består av små vita stenar men efter två kliv ut i vattnet övergår det till sand. Så länge du spenderar dina euros på någon form av intag så kostar solstolarna ingenting och vi spenderade en hel del kan vi väl säga, bland annat på en fantastisk ceasarsallad.

                8 Parga

                  Parga ligger grannt på Greklands västkust med öar som Korfu och Paxos ute vid horisonten i Medelhavets klarblå vatten. Många menar att det finns en slags ö-känsla i Parga och jag är benägen att hålla med samtidigt som fastlandets tillgänglighet ligger bakom knuten. Kanske är det just det som gör Parga som populär. Ja, förutom den fantastiska lilla staden och de vackra stränderna som är omhuldade av stora gröna skogsområden.

                  Parga vy från borgen. (Foto: Markus Olsson)

                  Parga är en charterdestination men med möjlighet att breda ut sig längs hela västkusten och inåt landet kan de som önskar lämna charterkänslan för en stund hitta sina små smultron. Tilläggas kan är att det inte finns några stora charterkomplex i Parga utan det är mindre hotell som inhyser paketresenärer åt bolagen.

                  Parga har cirka 2500 bofasta invånare och grundades av venetianerna på 1000-talet. Parga är som sagt dominerad av turismen men jag tycker ändå att hon har behållit en skön känsla där hon ligger vackert på sluttningen ner mot vattnet och med den maffiga venetiansk borgen på klipputsprånget som ett skydd mot illvilliga pirater.

                  Här kan du läsa mer om Parga: Parga (länk)

                  9 Thessaloniki

                    Att åka på en weekend i Thessaloniki och inte gå längs hamnpromenaden är näst intill omöjligt. Alla gator som går tvärs mot havet visar det öppna vattnet på håll. Ett slags ljus som liksom lockar besökaren till sig. 

                    Längs hamnpromenaden ligger otaliga kaféer och barer som snabbt blir fulla av pratglada människor. På bänkarna närmare vattnet sitter en och annan mer eftertänksam själ och blickar ut över vattnet och bort mot bergen. Kanske passar de på att göra det på en sådan här dag när luften är klar och bergskammens vita lugg syns tydligt?

                    Ladadika Thessaloniki
                    Ladadika, Thessaloniki. (Foto: Markus Olsson)

                    Thessaloniki är Greklands näst största stad och kallas ofta för Grekland kulinariska huvudstad och ja, maten är galet bra här så det finns inga argument emot detta. Utöver maten har Thessaloniki en rad sevärdheter, kultur, shopping och mysiga områden att erbjuda. Varför inte kombinera Thessaloniki med Halkidiki?

                    Här kan du läsa mer om Thessaloniki: Weekend i Thessaloniki (länk)

                    10 Trikala Korinth

                      Definitionen av “hem” enligt svensk ordlista är att det är en stadigvarande bostad som du ofta tänker på. I det här fallet trumfar tanken på platsen den stadigvarande bostaden för ända sedan jag lämnade Trikala har jag tänkt på denna gudabenådade plats. Och jag kan inte bli kvitt känslan av att det var som att hitta hem. Jag sitter märkligt nog nu i min stadigvarande bostad och längtar hem. Jag längtar till Trikala.

                      Trikala
                      Kato Trikala. (Photo: Markus Olsson)

                      Jag har alltid gillat bergen och dessa mäktiga landskap med en känsla av att jag hör hemma i dessa omgivningar. Ju högre upp i terrängen vår lilla buss tog oss desto mer fylldes mitt hjärta av värme och beundran. Landskapet kändes storslaget, överväldigande och samtidigt så jordnära. På något sätt suddades gränserna mellan människa och natur så sakteliga ut och jag blev en mer påtaglig del av omgivningen. 

                      Utsikten från Aipytos, Trikala. (Photo: Markus Olsson)

                      Trikala ligger längs berget Zirias sluttning och är uppdelad i tre delar: Ano, Kato and Mesaia Trikala, dvs “upper, lower och middle”. Trikala betyder faktiskt “tre skönheter” och det är lätt att förstå. Det bor inte många själar här och faciliteterna är begränsade, men vad gör det? Du åker inte hit för att shoppa, för att stuffa på stökiga barer eller för att armbåga dig fram i folksamlingar. Du åker hit för att vara ett med naturen, känna det friska syret fylla din lungor, lyssna på vindens sus och fåglarnas kvitter. Du åker hit för att uppleva ett Grekland långt bortom turiststråken.

                      Här kan du läsa mer om min resa till Trikala Korinth: Trikala (länk)

                      11 Xylokastro

                        Resan till Trikala Korinth startade nere vid kuststaden Xylokastro, drygt 30 kilometer från det som jag nu vill kalla mitt hem. Här rullar vågorna från den turkosblå Korintiska viken in mot land och möter en djupgrön pinjeskog intill ljusa hus.

                        Synintrycken är mäktiga och den omedelbara tanken var att jag skulle vilja lära känna staden på djupet. Vetgirigheten är påtaglig och det är något särskilt med kombinationen av hav, natur och bebyggelse.

                        Pefkias Xylokastro
                        Pefkias, Xylokastro. (Photo: Markus Olsson)

                        Efter det öppna vattnet, skogen och tätorten kommer de bördiga jordbruken som levererar frukt och druvor och inte minst områdets riktiga delikatesser, korinter. Den böljande lantbruksmarken går över i bergssluttningar och skapar en region där avståndet mellan berg och hav endast är 40 minuter.

                        Vindarna i Korintiska bukten skapar riktigt bra förutsättningar för vindkrävande sporter såsom vind- och kitesurfing och Xylokastro är ett alltmer självklart val för dem som brukar blåsten i sin idrottsutövning.

                        Här kan du läsa mer om min resa till Xylokastro och Trikala: Xylokastro (länk)

                        Här ligger de olika platserna på det grekiska fastlandet:

                        Här kan du läsa mer om aktuell reseinformation till Grekland: Ambassadens reseinformation (länk)

                        MARKUS OLSSON

                        Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


                        KATEGORIER

                        Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast