Grekland


Fastlandet

Ioannina

Från Aten når du Ioannina via den nya motorvägen på bara fyra timmar om du väljer att hålla dig på marken. Inrikesflyget tar dig dit på en timme. Från Thessaloniki kan du billedes nå Ioannina på cirka fem timmar via den motorväg som knyter samman de två städerna. I dagsläget flyger Apollo sina charterresenärer till Parga via Ioanninas flygplats så en flygstol med dem är också en möjlig väg att nå Ioannina.

Namn på grekiska

Ιωάννινα

Flygplats

ja

Invånare

cirka 100 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

26510

Om Ioannina

Jag vet inte riktigt varför jag har fastnat för Ioannina. Eller jo, det vet jag ju egentligen om jag tänker efter. Jag vet att jag har fastnat för det otroligt vackra läget mellan de praktfulla bergen intill sjön Pamvotida. Jag vet att jag har fastnat för hennes mäktiga historia och hennes föreningen med det nya. Jag vet att jag gillar det brutalromantiska i förfallna byggnader och det moderna livet innanför slottets massiva murar. Jag vet att hon förenar det klassiskt grekiska jag vanligtvis upplever med något helt nytt. (Markus)

Ioannina ligger i Epirus, en av Greklands 13 administrativa regioner, ungefär 100 kilometer inåt landet från den västra kusten där öar som Korfu och Paxos ligger strax utanför. Invånarantalet är runt 100 000 om du räknar med de små förorterna och Ioannina är dessutom en av Greklands största universitetsstäder.

Taverna i Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Studenterna, arvet från det ottomanska regerandet och givetvis alla invånare skapar en underbar atmosfär i staden vars tydligaste landmärke är det gamla slottet med anor från år 528 efter Kristus. Bakom de höga och massiva murarna finns ett eget litet samhälle där en del av Ioanninas invånare fortfarande bor i skydd mot illvilliga besökare. I en del av det gamla slottet ligger även museet för silversmide som visar på den långa, gedigna historien Ioannina har med denna ädla metall.

Gränd i Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Ioanninas historiska centrum är fylld av gågator kantade med museum, butiker, restauranger och barer. Det finns en samlingspunkt i nästan varje hörn att njuta av staden vid. Jag har än så länge bara hunnit upptäcka en bråkdel av Ioannina så det finns otroligt mycket mer att uppleva där än vad som anges här.

I menyn till vänster hittar du mer information om Ioannina.Karta över Ioannina


Rulla till toppen