Kalamata- fantastisk & variationsrik med förslag på 10 upplevelser

Jag anländer till Kalamata med en chartrad buss från Aten där flertalet medpassagerare hoppar av nere vid havet där deras hotell ligger medan jag och mitt resesällskap bor mitt inne i de centrala delarna. Det är sent och inte många rör sig på de upplysta gator bussen tråcklar in sig på. Efter en stund stannar bussen och busschauffören förklarar på knagglig engelska att vårt hotell ligger “däråt” och pekar in bland de smala gränderna. Vi hoppar av, plockar ur våra väskor och ger oss in i ett nätverk av trånga gator i den mörka natten.

Att anlända till ett nytt ställe mitt i natten gör sällan platsen rätta tycker jag. Trötthet, svårighet att orientera sig och möten med sådana som annars skyr dagsljuset skapar det första mötet. I det här fallet drog vi våra väskor på trasiga bakgator kantade med stängda butiker. Min omedelbara känsla för Kalamata är orkeslös men det ska visa sig att en natts sömn kommer att ändra orkeslös till själsstark.

Nedan kan du läsa mer om dessa 10 upplevelser i Kalamata:

  • Central Food Market
  • Hamnpromenaden
  • Strandpromenaden
  • Stranden i Kalamata
  • The Metropolitan church of Ypapanti
  • Kyrkan Agioi Apostoloi och det arkeologiska museet
  • Souvlakia o Tzimis
  • Mon Cheri Cocktail Bar
  • λούφα (Loúfa)
  • Slottet Isabeau

Kalamata i södra delen av Peloponnesos

Kalamata ligger i den södra delen av Peloponnesos cirka 240 kilometer sydväst om Aten och är regionhuvudstad i området Messinia, formad längs med bukten med samma namn (Messiniabukten). Staden Kalamata har cirka 70 000 invånare och i hela kommunen bor det cirka 180 000 personer vilket gör staden och området till en livfull plats med ett stort utbud. Här kan du alltså ta del av det moderna Grekland i alla dess former och samtidigt uppleva antika lämningar som om det vore en slags gott-och-blandat-påse att njuta av.

The main square Kalamata
The Main Square. (Foto: Markus Olsson)

Kalamata tillhör även den lyckliga skaran av städer som har en lång strand att njuta av vilket innebär att din vistelse i staden kommer att bestå av både lata dagar på stranden samt intensiva ögonblick i stadskärnan. Att tillägga är att hela regionen består av en mängd fantastiska platser att besöka så har du tillgång till ett fordon så finns det i princip inget stopp på magiska upplevelser att glädja sig av.

Souvlakia o Tzimis Kalamata
Souvlakia o Tzimis vid torget Martiou. (Foto: Markus Olsson)

Kalamatas plats på kartan befästes ordentligt efter befrielsen från turkarna och tack vare de bördiga markerna i Messenien som producerar rikligt med oliver (olivolja), fikon, russin med mera, så etablerades även en viktig handelshamn i stadens trygga famn.

Sevärdheter i Kalamata

Under mina dagar i Kalamata upplevde jag bara en bråkdel av vad staden och området har att erbjuda men jag fick en ögonblicklig känsla för dess variationsrikedom. Nedan lyfter jag de sevärdheter och upplevelser som jag fick ta del av under ett par dagar här.

1 Central Food Market

Det är ingen hemlighet att hela området runt Messinia är en bördig trakt som den smakrika Kalamataoliven härstammar ifrån. Här odlas även diverse grönsaker, kryddor och andra läckerheter som du enkelt njuter av på de otaliga tavernorna och restaurangerna i Kalamata. Om du, liksom jag, gillar att botanisera på lokala matmarknader så är Kamalata en perfekt stad att göra det på.

Central Food Market Kalamata
Central Food Market, Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

Central Food Market håller marknad varje onsdag och lördag och här hittar du över 450 producenter som säljer sina färska råvaror till ett bra pris. I min värld finns det inga godare grönsaker än de som smekts av den grekiska solen och ofta handlar jag frukt och grönt för att njuta av de rika smakerna.

Central Food Market
Central Food Market, Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

2 Hamnpromenaden i Kalamata

Hamnpromenaden når du enkelt med buss eller med en promenad från de centrala delarna. Promenaden tar cirka 30 minuter och löper genom bra områden. Det finns dessutom en promenad/ cykelväg att följa som är tydligt markerad.

Hamnpromenad Kalamata
Hamnpromenaden, Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

Hamnpromenaden kantas av restauranger, tavernor och barer och det är bara att välja ut en inrättning som lockar dina sinnen mest. Passa på att prova fisk- och skaldjursrätter när du ändå befinner dig i en hamnstad där färska råvaror levereras dagligen.

Småbåtshamnen i Kalamata
Småbåtshamnen i Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

Går du hamnpromenaden österut övergår den så småningom till en strandpromenad.

3 Strandpromenaden

Strandpromenaden i Kalamata har en hel del strandbarer och restauranger att välja mellan och längs med strandpromenaden löper en väg där en del av utbudet ligger på stranden medan en del ligger på andra sidan vägen. Bussen från centrum åker längs hela strandvägen och du kan hoppa av på ett flertal busshållplatser där du tycker det passar dig.

Stranden i Kalamata
Stranden i Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

4 Stranden i Kalamata

Stranden består både av grovkornig sand och längst österut av klappersten så du kan välja det underlag du föredrar. Det finns solstolar att hyra men även riktigt gott om plats att breda ut din egen handduk på. Med jämna mellanrum finns det bemannade stationer med badvakter som håller koll på stranden, havet och dess besökare.

Stranden i Kalamata
Östra delen av stranden. (Foto: Markus Olsson)

5 The Metropolitan church of Ypapanti

Kalamata är en bra stad att strosa omkring i där du kan uppleva mer moderna områden men även gamla delar. Att strosa omkring gör att du möter både den ena och den andra sevärdheten, ja eller i alla fall ting som utmärker en plats eller ett område. 

The Metropolitan church of Ypapanti Kalamata
The Metropolitan church of Ypapanti, Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

Jag personligen är inget större fan av kyrkor men de är en del av stadsbilden och siluetten och jag kan tycka att de som byggnader är vackra skapelser. The Metropolitan church of Ypapanti är inget undantag och den gula kyrkobyggnaden tornar mäktigt upp sig bakom det marmor- och stenlagda torget. Gillar du vackra byggnader och/ eller kyrkor tycker jag att du ska ta en promenad hit.

6 Kyrkan Agioi Apostoloi och det arkeologiska museet i Kalamata

Kyrkan Agioi Apostoli och torget Martiou tillhör min favoritplats i de centrala delarna. Det är ett charmigt, gammalt område med både sevärdheter och tavernor. 

Kyrkan Agioi Apostoloi Kalamata
Kyrkan Agioi Apostoloi vid torget Martiou, Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

Agioi Apostoli är en bysantinsk kyrka som byggdes mellan 1000- och 1100-talet. Kyrkan är väldigt liten men dess betydelse är desto större då det sägs att den grekiska revolutionen utropades just här den 23 mars 1821.

Det är tydligt att kyrkan har genomgått två byggnadsfaser, den första under den bysantinska eran och den andra under den venetianska eran då dagens huvudkyrka byggdes till. 

Under jordbävningen 1986 kollapsade huvudkyrkan men det tog inte lång tid innan den återuppbyggdes till vad den är idag.

Strax bakom kyrkan ligger det arkeologiska museet som jag tyvärr inte besökte denna gång.

7 Souvlakia o Tzimis

Mina dagar i Kalamata var ganska få och bestod till största delen deltagande i en konferens varför jag inte hade så stora möjligheter att upptäcka Kalamatas utbud av restauranger, tavernor och barer, men det finns ett par stycken jag skulle vilja nämna och som jag uppskattade.

Souvlakia o Tzimis 2 Kalamata
Souvlakia o Tzimis, Kalamata. (Foto: Markus OLsson)

På frågan var i Kalamata den bästa Souvlakin finns var svaret självklart, Souvlakia o Tzimis. Sagt och gjort, vi begav oss dit första lediga kvällen och njöt av en riktigt bra Pita Souvlaki. Kan verkligen rekommenderas. Utöver bra mat var även personalen riktigt charmig med en stor portion humor.

Souvlaki
Souvlakia o Tzimis, Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

8 Mon Cheri Cocktail Bar

På kvällarna tog vi oss alltid till torget Martiou och tog oss en drink på Mon Cheri Cocktail Bar. Baren har ett bra utbud av cocktails och gästvänligheten hos personalen så här i mitten på maj var enorm. En av de bästa sätten att ta reda på mer om platsen du är på är just att fråga restaurangpersonal och vi fick fler fina berättelser om Kalamata berättade för oss.

9 λούφα (Loúfa)

På jakt efter en gyros så landade vi på λούφα som även det ligger i närheten av Martiou-torget. Även här var personalen väldigt vänliga och pratsamma. God mat och lokal öl till det gör att jag tycker att denna taverna är väl värd ett besök.

Loufa
Gyrostallrik vid Loúfa, Kalamata. (Foto: Markus Olsson)
Nema
Ölen Nema. (Foto: Markus OLsson)

10 Slottet Isabeau

Den bästa utsiktsplatsen i Kalamata är det gamla Akropolis och sedermera platsen för slottet Isabeau. Nuförtiden är det bland annat platsen för en årlig berömd internationell dansfestival som man genomför inne bland de gamla ruinerna.

Slottet som en gång i tiden stod här byggdes på 1200-talet och genomgick därefter olika typer av förändringar av venetianer och turkar. Numera är det en idealisk plats för utomhusteater, musikevenemang och dansshower.

Kalamata
Vy mot slottsruinerna i Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

När jag var i Kalamata var slottet tyvärr stängt och jag hade inte möjlighet att uppleva platsen fullt ut. Däremot tycker jag att de delar av staden som ligger runt slottet tillhör de mest charmiga områdena och det är njutbart att strosa omkring i kvarteren här.

Vy från slottsruinerna i Kalamata. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till de olika upplevelserna

Så här tar du dig till Kalamata

Du kan flyga direkt till Kalamata Airport med SAS och Agean från Stockholm och Köpenhamn under delar av året annars kan du flyga till Aten och där ta ett inrikesflyg till slutdestinationen.

Om du vill ta buss från Aten så avgår de från Kifissos busstation inne i Aten. Bussresan från Aten till Kalamata bör ta cirka tre till fyra timmar.

Om du har bil/ hyrbil kan du köra från Aten till Kalamata på cirka 2,5 timmar via en relativt ny motorväg.

Här kan du läsa mer: Underbara Xylokastro och Trikala på Peloponnesos (länk)

Här kan du läsa mer: Smakrika Kalamataoliver (länk)

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast