Grekland


Fastlandet

Parga

Till Parga tar du dig smidigt med något av charterbolagen som flyger till någon av flygplatserna i Preveza eller Ioannina med ungefär en timmes transfer till Parga. Vill du plocka ihop din egen resa till Parga kan du byta till inrikesflyg från Aten till någon av dessa flygplatser och därifrån ta en buss till Parga. Du kan även nå Parga från både Korfu och Paxos med båt om du har valt att starta din resa på någon av dessa öar.

Namn på grekiska

Πάργα

Flygplats

ja (Ioannina & Preveza)

Invånare

cirka 2500

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

26840

Om Parga

Förtjust är ordet som bäst beskriver hur jag känner för Parga. Jag är förtjust. Jag är betagen av hennes prakt där hon huserar längs sluttningen ner mot vattnet omgiven av gröna, trädbeklädda berg, det blå-gröna vattnet som larmar mot land, de brokiga husen som bestiger bergets fot och hennes orediga gränder som bjuder på lockande vattenhål och butiker för oss tillfälliga besökare.

Parga är en charterdestination och det märks. Här vaggar skandinaver fram längs hamnpromenaden i för resan inköpta lösa och lediga kläder. Var än du befinner dig hör du de svenska tungorna prata om dagens intryck och morgondagens föreställningar. Och hur är vädret där hemma egentligen? Men det har också sin charm och nya bekantskaper knyts med hemlandets bordsgrannar. (Markus Olsson)

Parga ligger grannt på fastlandet vid Greklands västkust med öar som Korfu och Paxos ute vid horisonten i Medelhavets klarblå vatten. Många menar att det finns en slags ö-känsla i Parga och jag är benägen att hålla med samtidigt som fastlandets tillgänglighet ligger bakom knuten. Kanske är det just det som gör Parga som populär. Ja, förutom den fantastiska lilla staden och de vackra stränderna som är omhuldade av stora gröna skogsområden.

Parga är en charterdestination men med möjlighet att breda ut sig längs hela västkusten och inåt landet kan de som önskar lämna charterkänslan för en stund hitta sina små smultron. Tilläggas kan är att det inte finns några stora charterkomplex i Parga utan det är mindre hotell som inhyser paketresenärer åt bolagen.

Parga har cirka 2500 bofasta invånare och grundades av venetianerna på 1000-talet. Parga är som sagt dominerad av turismen men jag tycker ändå att hon har behållit en skön känsla där hon ligger vackert på sluttningen ner mot vattnet och med den maffiga venetiansk borgen på klipputsprånget som ett skydd mot illvilliga pirater.

Parga ligger i Epirus-regionen som i sig erbjuder många charmiga byar, intressanta städer, utmärkt vandring och en massa historia.

Läs mer: Antika teatrar i Epirus-området (länk)

Till Parga tar du dig smidigt med något av charterbolagen som flyger till någon av flygplatserna i Preveza eller Ioannina med ungefär en timmes transfer till Parga. Vill du plocka ihop din egen resa till Parga kan du byta till inrikesflyg i Aten till någon av dessa flygplatser och därifrån ta en buss till Parga. Du kan även nå Parga från både Korfu och Paxos med båt om du har valt att starta din resa på någon av dessa öar.

I menyn till vänster hittar du mer information om Parga.Karta över Parga

Rulla till toppen