inspiration

Aráchova och fantastisk skidåkning i Grekland

Morgonen är tidig. Jag står på den smala balkongen och betraktar byn som klättrar uppför bergets sluttning. Solen i öster lyser upp de stenlagda fasaderna i beige, röda och bruna nyanser. I skorstenarna ringlar svag rök upp mot den blå himlen. Någonstans skäller en hund. Den varma utandningsluften omvandlas till ånga när den möter den klara kylan. Jag är i Aráchova, en by som andas historia, ålder och kraft och som kommer att vara min hemvist de närmaste dagarna. Jag är i Grekland för att åka skidor, skidor på Mount Parnassos.

Arachova

 

Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Jag ser den här resan som en slags trerättersmiddag där förrätten består av ett kort besök i Aten, där huvudrätten består av vistelsen i Aráchova och där desserten består av skidåkning på Mount Parnassos. En komplett middag där varje del för sig är oklanderligt välsmakande och där helheten skapar en fulländad middagsbjudning.

Aten (Förrätt)

Jag landar i Aten tidig kväll och går de vana stegen mot utgången för att ta en taxi in mot stan. Jag känner igen dofterna och ljuden. Välbefinnandet infinner sig med detsamma och mina få ord jag kan på grekiska rullar lätt på tungan när jag möter taxichuffören.

Det är första gången jag besöker Aten i mars och förutom den svalare temperaturen så är skillnaden inte så stor mot andra tider på året. Det myllrar av folk på uteserveringarna, trummorna ljuder på torget vid Monastiraki och pulsen är snäppet högre än viloläge. Temperaturen ligger runt 15 grader och täckjackan får stanna på hotellrummet.

Royalty Suites Psyrri

 

Utsikt från Royalty Suites Psyrri. Aten. (Foto: Markus Olsson)

Den enda natten jag bor i Aten bor jag på Royalty Suites Psyrri (länk) som ligger i området Psiri. Hotellet är nytt och invigdes så sent som i september 2022. Jag har privilegiet att bo i Queen Studio Acropolis View med Atens kanske bästa utsikt mot Akropolis direkt ifrån hotellrummet. Jag skulle kunna stanna på rummet och betrakta Akropolis under dygnets alla timmar, men den här resans fokus ligger på huvud- och efterrätten, Aráchova och Mount Parnassos, och jag reser fortfärdigt vidare efter en skön utekväll på A for Athens, Beer Time och King´s Theater Wine Bar.

Läs mer: Weekend i Aten- tips på sevärdheter, stränder och öar (länk)

Aráchova (Huvudrätt)

Jag lägger ifrån mig förrättsbesticken för att inta resans mest vitala måltid, vistelsen i Aráchova. Jag anländer sent på kvällen och den sista delen av färden sker i nattsvart mörker och det är svårt att skapa sig en uppfattning om landskapet som omsluter oss. Locken som slår för öronen vittnar om stigningen mot Aráchovas 1046 meter över havet. Genom bilrutan ser jag Aráchovas flimrande ljus från husen som påbörjat sin bestigning vid Mount Parnassos fot.

Arachova

 

Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Vägen slingrar sig rakt igenom byn och stenhusen vid sidan av vägkanten inhyser butiker, barer, tavernor och restauranger. Här erbjuds allt det som de mer bemedlade Aten-borna kan önska sig. För Aráchova är en by som länge har lockat till sig välbeställda storstadsbor, storstadsbor som under min vistelse lyser med sin frånvaro. Jag anländer nämligen närmaste vardag efter den stora karnevalhelgen och de flesta jag möter är bybor mitt i sin gängse vardag. 

Arachova

 

Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Min omedelbara känsla av Aráchova är genuitet, en basal känsla av liv och kraft i kombination med en kosmopolitisk sinnestämning. Jag känner mig mitt i naturens olika element med det snöklädda berget som tornar upp sig som Aráchovas torso, den alldeles klara och krispiga luften, doften av röken som värmer upp de ålderstigna stenhusen blandat med vårens försök till ankomst med blommande mandelträd längs sluttningarna. Jag känner mig levande.

Arachova

 

Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Aráchovas historia sträcker sig ända tillbaka till Antiken och det finns lämningar från bosättningar i området ända tillbaka till 1900-talet före Kristus. Under århundradena har Aráchova varit slagfält för flera sammandrabbningar och så sent som under andra världskriget krigade byborna mot tyskarna längs vägen mot Delfi.

Arachova

 

Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Idag bor här cirka 2700 personer och jag får mig berättat att byn inte kan växa så mycket mer med tanke på de antika lämningarna i området. Min reflektion är att det nog är just det som gör att Aráchova kan behålla sin genuina känsla. Det som finns idag är det som också kommer att finnas imorgon. Vi som besöker henne får ödmjukt ta till oss av det som existerar här och nu.

Arachova

 

Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Aráchova är inte större än att du kan ta dig till fots överallt. Jag strosar omkring och går in bland snirkliga stenlagda gränder där människor har vandrat i århundraden, där det nutida vardagslivet pågår för fullt och där husen i första hand har byggts utifrån ett behov och inte efter en stadsarkitektens önskan om raka stråk. Jag trivs enormt i dessa miljöer. Jag låter handen känna stenfasadernas struktur och vårvinterns fuktighet, jag stannar upp och studerar byggnadernas kärleksfulla brist på symmetri. Varför skulle man vilja vara någon annanstans?

Det är mars och kampen mellan sommar och vinter är påtaglig. Jag och mitt resesällskap njuter av uteserveringarna och ibland värmer solens strålar så pass att jag bara har t-shirt på överkroppen. Ibland kommer en kall vind och påtvingar en jacka. Solen och vinden slår vad om vem som är starkast och kampen är till en början lika jämn som i Aisopos fabel.

Arachova

 

Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Trots att Aráchova precis har haft en av sina mest intensiva helger möts jag av nyfikenhet och intresse. Den grekiska gästvänligheten, Philoxenia, är tydlig med fina möten och generositet. Inte minst mötet med Mrs Ahtida Koritou på restaurang Oistros visar på denna godhjärtade frikostighet och omtanke. Det är vid just sådan tillfällen som jag önskar att mitt grekiska ordförråd var större än bara tio ord.

Mrs Ahtida Koritou Oistros Arachova

 

Mrs Ahtida Koritou ägare av Oistros och jag, Aráchova. 

Arachova

 

Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Några dagar i Aráchova gör givetvis inte byn och området rätta men det jag i första hand tar med mig därifrån är den elementära känslan av kraft, nyfikenhet och genuinitet.

Sevärdheter i Aráchova

Regionen som Aráchova ligger i är välkänd för sina textilier, träslöjd, torra viner och den lokala osten, kallad ”Formaela”. Att bara vara gäst i Aráchova under några dagar ger inte en komplett bild av det du kan uppleva, uppfatta och uppskatta men nedan återges ett par sevärdheter du definitivt inte bör missa när du besöker byn.

Kyrkan Agios Georgios

Kyrkan Agios Georgios (St George) ligger som en vakande fader över Aráchova. Det sägs att det är 264 trappsteg upp till kyrkan från huvudvägen som leder rakt igenom byn. Jag räknade aldrig stegen men det är helt klart värt ansträngningen att ta sig upp för att både ta del av kyrkan och utsikten över byn samt dalen nedanför.

Agios Georgios Arachova

 

Agios Georgios, Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Platsen framför kyrkan är en del av det historiska slaget i Aráchova som ägde rum i april 1826 mellan greker och de osmanska turkarna. Grekerna vann till slut slaget med Georgios Karaiskakis i spetsen som därmed befriade Aráchova från ottomanerna.

Klocktornet vid Agios Georgios Arachova

 

Klocktornet vid Agios Georgios, Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

För att hedra Georgios Karaiskakis, sedermera Agios Georgios, genomförs varje år en väldigt omtyckt tredagarsfestival med start den 23:e april. Om du är nyfiken på att ta del av ett grekiskt firande utan dess like är detta ett ypperligt tillfälle att uppleva det.

Klocktornet i Aráchova

Ett tydligt karaktäristika och kanske det mest fotograferade objektet i Aráchova är klocktornet på klippan Tirias. Klocktornet härstammar från början av 1700-talet och var då del av en kyrka, Jungfru Marias katedral, som förstördes in en jordbävning 1870. Det var efter återuppbyggnaden som den fick sin nuvarande form och skepnad.

Klocktornet i Arachova

 

Klocktornet i Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Innan elektriciteten ankom Aráchova användes klippan som ett naturligt kylskåp för konservering av ostar och under den tyska ockupationen fungerade även Tirias som gömställe för motståndsrörelsen. 

Du når klocktornet genom att gå in genom etnografiska museets grindar, tar direkt till vänster och rundar byggnaden på en smal stenlagd gångväg.

Klocktornet i Arachova

 

Klocktornet i Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Restauranger i Aráchova

Restaurang Oistros

Om du önskar genuin, traditionell grekisk mat med lokal förankring är restaurang Oistros det självklara valet i Aráchova. Människor jag möter under min resa berättar gärna om de fantastiska kötträtterna, tillagade med kärlek, som Oistros serverar.

Oistros Arachova

 

Restaurang Oistros, Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Den lokala osten Formaela, korvar, bifteki, vildsvin och dolmades dukas fram tillsammans med lokalt vin och den lokala Tsipouron, i det här fallet smaksatt med honung. Aráchovas borgmästare, Mr Ioannis Stathas, ansluter till middagen, likaså hans kusin och sedan restaurangens ägare Ahtida Koritou med dotter Dimina. Samtalen förflyttar sig mellan borden och vad jag förstå avhandlar de bland annat vilken musikunderhållning som ska hållas under kommande festligheter. Åsikterna är starka och lika många till antalet som mängden personer i restaurangen.

Restaurang Panagiota Plus

En annan av Aráchovas restauranger är Panagiota Plus där väggarna pryds av naturenlig sten och trä, en öppen spis värmer lokalen kyliga dagar och kristallkronor och kandelabrar bryter den rustika miljön. Jag får veta att middagarna på Panagiota Plus ofta övergår till dans och fest framåt småtimmarna så Panagiota Pus är mer än en restaurang, en plats att dansa på.

Panagiota Plus Arachova

 

Restaurang Panagiota Plus, Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

På Panagiota Plus har maten sin grund i det traditionella men med en modern tvist. Jag äter kalvkött så mört att det smälter i munnen, potatispuré, provsmakar deras tartar med tryffel och låter förstås brödet ta en simtur i fava med karamelliserad lök.

Loukas Taktikos Panagiota Plus Arachova

 

Hovmästare Loukas Taktikos på Panagiota Plus, Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Torget Lakka

Det centrala torget Lakka är fyllt med uteserveringar och är en naturlig samlingsplats på eftermiddagar och kvällar. Jag och mitt resesällskap landar på torget under eftermiddagarna för att samtala om dagen och om den kommande kvällen, Vi betraktar övriga gäster som samtalar på grekiska och vi  “tjatar” med restaurangernas personal om vår resa och om vad Aráchova har att erbjuda. Njutbart så det förslår. 

Mount Parnassos/ Parnassos Ski Center (Efterrätt)

Jag älskar efterrätter. Jag älskar att ge färg åt en huvudrätt med något som överraskar och med något som skapar en syndfri helhet. I det här fallet är efterrätten något som jag har längtat efter länge; skidåkning i Grekland. 

Parnassos Ski Center Arachova

 

Parnassos Ski Center. (Foto: Markus Olsson)

Skidåkning i Grekland är kanske något som de flesta inte tänker på när de tänker semester i  Grekland, men faktum är att det finns flera olika skidsystem på det grekiska fastlandet och Mount Parnassos som jag ska få avnjuta är Greklands största skidanläggning med 17 liftar och 23 nedfarter med en totallängd på 34 kilometer.

Parnassos Ski Center

 

Parnassos Ski Center. (Foto: Markus Olsson)

Mount Parnassos ligger cirka 40 minuter med bil från Aráchova och då skidanläggningen saknar boende är det troligtvis i Aráchova du kommer att bo när du besöker Parnassos Ski Center. 

Första morgonen jag åker upp på Mount Parnassos åker jag med Parnassos Ski Centers personal ett par timmar innan liftarna öppnar men i övrigt behöver du ta dig dit med bil. Busschauffören möter upp med ett brett leende i korsningen vid taxistationen, busshållplatsen och den här resans bästa coffeshop, hjälper till att lasta in skidutrustning, klappar välkomnande på axeln och bedyrar att han har pratat med rätt personer om vår snålskjuts upp på berget.

Parnassos Ski Center

 

Parnassos Ski Center. (Foto: Markus Olsson)

Det första som slår mig när efterrätten serveras är hur modern skidanläggningen är. Det finns ingen skidanläggning i Sverige som jag hittills har upplevt som motsvarar detta. Jag känner mig trygg och säker. Den första person jag möter i anläggningen är en man i röd jacka som nyfiket frågar var jag kommer ifrån. Han arbetar på anläggningen och ser till att alla bilburna skidentusiaster parkerar rätt. Han är glad och blir ännu gladare när han får höra att jag kommer från Sverige. “ If you need anything, just ask me”. Philoxenia igen.

Parnassos Ski Center

 

Jag vid Parnassos Ski Center. 

Under natten har det kommit en decimeter nysnö och när backarna öppnar vid 09.00 möts jag av nypistade nedfarter som gnistrar mot den klarblå himlen. Mount Parnassos mäter 2457 meter över havet och när jag kommer upp på toppen känner jag mig så nära himlen att jag nästan kan ta på den. Återigen känner jag mig levande på ett sätt som min vardag annars inte erbjuder. Varför har jag inte gjort detta tidigare? Varför har jag inte kombinerat det jag älskar allra mest med skidåkning förut?

Parnassos Ski Center

 

Jag vid Parnassos Ski Center. 

Skidsystemet på Mount Parnassos delas in i två områden, Fterolaka och Kellaria, där Kellaria är det område du i första hand kommer till när du åker upp från Aráchova. Pisterna startar på 2 260 meters höjd och täcker alla svårighetsgrader och alla färdighetsnivåer. För dem som söker lite mer äventyr finns det flera offpistområden samt en Snow-Funpark vid Kellaria.

Ett Skipass för en dag på Mount Parnassos kostar 21 Euro (mars 2023) i jämförelse med till exempel ett Skipass i Sälen som kostar motsvarande 46 Euro (mars 2023).

Parnassos Ski Center

 

Parnassos Ski Center. (Foto: Markus Olsson)

Parnassos Ski Center

 

Parnassos Ski Center. (Foto: Markus Olsson)

När liftarna stänger så stänger hela anläggningen och trots att det finns både restauranger, barer och en dj i stora kläder så sker after-skin nere i Aráchova.

Läs mer: Parnassos Ski Center (länk)

Boende i Aráchova

Under mina dagar i Aráchova bodde jag på White Hills som har ett fördelaktigt läge mitt i byn, nära huvudgatan och torget Lakka med tavernor, barer och butiker. Buss- och taxistationen i Aráchova ligger bara någon minut från White Hills vilket även gör det lättillgängligt när du kommer fram i Aráchova.

White Hills Arachova

 

White Hills, Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: White Hills (länk)

Hyra skidutrustning Mount Parnassos

Om du, liksom jag, inte är särskilt förtjust att “bogsera” skidutrustning finns det flera aktörer att hyra skidutrustning av. Längs vägen från Aráchova till skidanläggningen ligger byn Livadi där det finns en skiduthyrning som heter Snow Port. Snow Port har även en av de största skidskolorna på Mount Parnassos och i sin butik finns produkter från de mest kända skidmärkena om du behöver berika din packning.

Snow Port Arachova

 

Alexandros Papaioannou ägare av Snow Port. (Foto: Markus Olsson)

Alexandros Papaioannou och Sofia Kompou som driver verksamheten är riktigt sköna människor och vi kom att samtala om både vinter- och sommaraktiviteter i området. På gården har de en kantin som serverar mat och dryck och varför inte ta in en ost- och charkbricka eller en av deras smakrika soppor samt skåla i en tsipouro när du lämnar tillbaka skidorna?

Snow Port

 

Kantin vid Snow Port. (Foto: Markus Olsson)

Snow Port

 

Charkbricka vid Snow Port. (Foto: Markus Olsson)

Om du aldrig har stått på ett par skidor har SnowPort en unik övningsbana på gården där du kan testa apostlahästarna på ett par slalomskidor utan att utsätta dig för nybörjarrisker.

Läs mer: Snow Port (länk)

Missa inte

Osten Formaela

Du får inte lämna Aráchova utan att ha avnjutit deras specialitet, osten Formaela. Denna traditionella ost har numera en skyddad ursprungsbeteckning och framställs av get- och fårmjölk från djur som betar på Mount Parnassos. Osten har en speciell cylindrisk utifrån formarna som den lagras i och det är lätt att skära de centimetertjocka skivorna av osten som görs innan tillagning.

Jag skulle säga att konsistensen påminner lite om haloumi men samtidigt inte då den är mer mjäll. Den är mild i smaken och ska tillagas i het panna utan olja. Servera gärna med citron till.

Tsipouro

Under åren har jag blivit allt mer förtjust i Tsipouro som man kan säga är Greklands svar på grappa. Vart jag än åker så försöker jag hitta en lokal Tsipouro och lyckligt nog finns det även en från Aráchova, Βασιλιάς (= kung). Det kan vara en av de bästa jag har provat i Grekland. Ytterligare en anledning att åka till Aráchova.

Resa till Aráchova

Flyg

Närmaste internationella flygplats är Atens flygplats Elefthérios Venizélos men du kan även flyga till Thessaloniki och utgå därifrån. Jag flyger till Aten med Aegean Air (länk) och utgår därifrån då resan vidare till Aráchova blir betydligt kortare än från Thessaloniki.

Bil

Aráchova ligger cirka 170 kilometer från Aten och en bilresa hit tar runt en timme och 30 minuter. Du tar National Highway från Aten norrut till avfarten mot Kastro. Därefter kör du i riktning mot Livadeia och därifrån tar du av mot Aráchova.

Reser du från Thessaloniki är bilresan längre och omfattar cirka 375 kilometer och tar runt fyra timmar.

Tåg

Tåget som trafikerar Aten-Thessaloniki stannar i byn Livadeia varifrån du kan ta en taxi eller buss till Aráchova. Bilresan från Livadeia tar cirka 30 minuter.

Buss

Du kan även ta en buss från Aten, busstation Liosion, direkt till Aráchova (eller till Livadeia). Bussresan till Aráchova tar cirka tre timmar.

Detour

Delfi

Världsarvet Delfi ligger cirka tio kilometer från Aráchova och är en av de platser i Grekland som jag beundrar allra mest. Det ligger otroligt vackert och de antika lämningarna skapar mystik och en längtan efter mer kunskap och vetskap. Addera en dag på din resa för att även avnjuta denna miljö och låt den berika dina sinnen.

Läs mer: En dagstur till Delfi (länk)

Aráchova och skidåkning på Mount Parnassos

Hitta alla platser i Aráchova

Läs mer

Inspireras av ytterligare en artikel om skidåkning i Grekland som First Class Magazine har skrivit: Skidåkning i Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen