Öluffa i Småkykladerna

Att öluffa är en reseform jag verkligen älskar. Att kunna förflytta mig från en plats till en annan när andan faller på är en skön frihetskänsla och att kunna göra det med ett åkdon som flyter på Medelhavets kristallklara vatten ger en än större befrielse för en kontorsråtta som jag. Och att öluffa i Småkykladerna är inget undantag.

Det har blivit några öluffarresor genom åren och därmed välbehövliga andrum på en rad varierande öar i olika ögrupper i Grekland. Ögruppen Kykladerna är en samling öar som jag ständigt återvänder till och som kanske är den ögrupp som vi öluffare ofta väljer som vår riktpunkt när tanken att ge sig ut på luffen börjar göra sig påmind.

I Kykladerna finns en sub-ögrupp som kallas Småkykladerna dit inte alltid lika många turister tar sig och där småskalighet och ett kärvt grekiskt vardagsliv är betydligt mer påtagligt än på de större öarna som Naxos, Paros och Santorini. I takt med att turismen sätter sina klor i även de mindre öarna så blir givetvis kommersen mer påtaglig även här men än så länge kan du fortfarande hitta lite mer av det unika på dessa holmar.

Småkykladerna består av öarna Iraklia, Schinoussa, Koufonissi och Donoussa var av Koufonissi är den ö som lockar till sig flest turister.

Ta sig dit och hem

Den lilla färjan Express Skopelitis trafikerar Småkykladerna mellan destinationerna Naxos och Amorgos och inte allt för sällan ser du andra turister vandra omkring med de marinblå t-shirtarna som säljs på färjan. Express Skopelitis är den båt som har absolut mest frekvent trafik mellan öarna i Småkykladerna men du behöver ändå vara observant på hur ofta färjan stannar vid de öar som du väljer att besöka. Tyvärr handlar det om att kunna ta sig hem i tid igen när semestern börjar lida mot sitt slut.

Under framför allt högsäsong går det även vissa större färjor som utgår från Pireus (Aten) och som stannar till vid andra öar i Kykladerna innan de fortsätter mot de mindre öarna. Därmed finns det egentligen två sätt att ta sig ut till öarna i Småkykladerna.

1. Flyga till Aten

Jag startar nästan alltid mina öluffar genom att flyga till Aten och sedan ta mig ut i övärlden från någon av de stora hamnarna på fastlandet. Den vanligaste utfärdshamnen, och den största, är Pireus som du enkelt tar dig till med tunnelbana inifrån centrala Aten eller med direktbuss/ tunnelbana ifrån flygplatsen. Från Pireus kan du sedan ta en färja som lägger till vid Iraklia, Schinoussa, Koufonissi, Donoussa eller ta en färja till Naxos för att där byta båt till Express Skopelitis.

2. Flyga till en större ö i Kykladerna

Ett annat sätt att starta sin öluff på är att flyga direkt med ett av charterbolagen till Santorini och därifrån antingen enkelt ta dig till Naxos på knappt två timmar och därefter ta Express Skopelitis eller möjligtvis hoppa på en färja som fortsätter mot någon av de mindre öarna.

Ett enkelt sätt att se när och var de olika färjorna lägger till är att använda sig av www.ferriesingreece.com (länk).

En öluff i Småkykladerna gör sig bra med en kombination av någon av de större öarna i Kykladerna som Santorini, Paros eller Naxos. Då får du hela paketet så att säga, både kommers och en avskalad upplevelse.

Iraklia

Iraklia. (Foto: markus Olsson)

Iraklia är den ö du kommer först till om du tar Express Skopelitis ifrån Naxos. På Iraklia bor cirka 100 bofasta invånare på den 18 kvadratkilometer ”stora” ön och det är nästan med lite leda som invånarna har tagit till sig turismen och möjligheten att tjäna en slant på den. Ganska befriande tycker jag. Det är en skön känsla att kliva iland och känna att jag är en gäst, en gäst som får ta del av det som erbjuds. Varken mer eller mindre.

Det finns två byar på ön varav hamnbyn Agios Georgios ligger inne i en skyddande vik med några hus som sakta klättrar upp för kullen. Här finns en handfull tavernor, en mataffär och ett bageri. Det är det som du bjuds på under ditt besök. Det finns ett märkbart lugn, en tydlig tystnad och ett sakta mak som berör alla som kliver iland här. Plötsligt står tiden stilla och oväntat gör även du det. Iraklia är en plats för återhämtning, helt enkelt en plats där jorden snurrar lite långsammare.

Livadi Beach Iraklia Kykladerna
Livadi Beach, Iraklia. (Foto: Markus Olsson)

På Iraklia finns några fina stränder som du kan koppla av vid men annars är det inte så mycket mer du kan göra än att just koppla av, vandra och njuta av god mat.

Läs mer: Iraklia (länk).

Schinoussa

Öluffa i Småkykladerna
Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

Nästa stopp på vägen mellan Naxos och Amorgos är Schinoussa med sin åtta kvadratkilometer stora yta och någonstans mellan 130- 200 bofasta invånare (uppgifterna går isär). Schinoussa, liksom Iraklia, är inte särskilt girig och nickar stillsamt till oss gäster när vi kliver i land i hamnbyn Mersini.

Mersini Schinoussa
Mersini, Schinpussa. (Foto: Markus Olsson)

I Mersini finns ett par tavernor och boenden medan merparten av det ligger uppe i Chora och på några andra ställen på ön. På Schinoussa tar man siestan på största allvar och om man som jag reser dit tidigt på säsongen kan byarna nästan känns lite spöklika på eftermiddagen. Det är bara att ta seden dit man kommer och själv slappna av och vila sig igenom de varmaste timmarna på dagen.

På Schinoussa finns ett 15-tal stränder av ganska god kvalitet och de nås genom vandring, moped eller med den lilla bussen som går under säsong. Fler av stränderna är mecka för nudister men några andra stränder förbjuder det helt som en tydlig motpol.

På Schinoussa, liksom på de andra öarna i Småkykladerna, är det den rofyllda avkopplingen, vandringen och lata dagar på stranden som är huvudattraktionerna. Du åker inte hit för att botanisera i antika fornlämningar och festa till sent in på nätterna.

Läs mer: Schinoussa (länk).

Koufonissi

Ammos beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Koufinissi är den ö i Småkykladerna som är den mest turistiska av dem och samtidigt den ö som kanske har de absolut finaste stränderna och det mest vicks-blå-färgade vattnet av dem alla. Stränderna är grunda och lockar därmed till sig många barnfamiljer, framför allt från Skandinavien.

Finikas Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Koufonissi med sina sex kvadratkilometer är enkel att vandra runt på en halv dag och på så sätt har du nära till alla de vackra stränderna som ön har att erbjuda. Det finns de som hävdar att Koufinissi besitter några av övärldens finaste stränder och det ligger en hel del i det påståendet. Du kommer inte bli besviken.

Läs mer: Koufonissi (länk).

Donoussa

Stavros Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Den sista utposten mot öst i Småkykladerna är Donoussa med sina 13 kvadratkilometer och 120 bofasta invånare. Likt de andra öarna är Donoussa en ö du åker till för att få stillhet, naturlig tystnad och för att varva ner. Donuossa erbjuder karg och mager natur med några riktigt fina stränder med ett otroligt klart vatten. Här hittar du vackra miljöer att läsa ut dina böcker i, att vandra i och att njuta av goda middagar i medan kvällssolen sakta går ner i havet.

Strand i Grekland
Livadi Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Om man hävdar att Koufonissi har några av övärldens finaste stränder så menar jag att man kan hävda samma sak när det gäller Donoussa. De ligger inte riktigt lika tillgängligt som på Koufonissi men byns lilla buss tar dig runt till dem eller åtminstone till den plats från vilken du kan vandra ner till stranden ifrån.

Donoussas huvudby Stavros är uppdelad i två delar med en magisk strand där emellan. Det är här det mesta av Donoussas boende finns samt tavernor och då snackar vi inte mängder av dem utan en handfull sådana. Byn har även två stycken minimarkets där du kan handla det mesta när det gäller livsmedel och hygienartiklar.

Donoussa gör sig bra för vandringar och öns högsta berg, Papas, ger en fantastisk utsikt med sina 383 meter över havet.

Läs mer: Donoussa (länk).


För dig som funderar att öluffa i Småkykladerna eller att öluffa för första gången så finns det en hel del information och tips på mittgrekland.se´s öluffarsidor som du hittar här: Öluffa (länk).

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast