Öluffa (båtluffa) i Grekland
Hittills har jag haft förmånen att öluffa eller som andra uttrycker det båtluffa i Grekland genom att besöka 48 öar och olika platser på fastlandet. Det är under dessa semesterresor jag har låtit känslorna ta över och ständigt längta tillbaka till detta land, dess natur, matkultur och människor.
Jag har blivit lurad, skälld på, strandsatt och bott på mindre trevliga ställen under öluffarresorna, men jag har lärt mig att få valuta för pengarna, skälla tillbaka, komma med den enda båten som går och hitta bra boende. Detta tack vare de otroligt gästvänliga och hjälpsamma människor jag och mina vänner mött längs vägen. När du börjar lära dig koderna hos grekerna finns inget slut på vad som kan upplevas genom att öluffa i Grekland.
Personligen gillar jag att göra upp en plan innan öluffen i Grekland, titta ut fantastiska platser, boka en del av boendet i förväg och skriva ner när färjorna går. Att göra detta, eller en del av detta, minskar risken för att råka ut för eventuella incidenter längs vägen. Det betyder inte att jag inte är flexibel och kan ändra resrutt utefter vad jag blir berikad med. Det är liksom just det som är en del av att öluffa eller att båtluffa och semestern. Jag har mitt sätt att öluffa på och du kommer hitta ditt sätt att öluffa på. Här ger jag några öluffartips utifrån mitt sätt att resa och redan efter din första öluff i Grekland kommer du säkert välja andra sätt och hitta ny möjligheter.
Hitta och boka dina färjebiljetter till de grekiska öarna här:
Planering
Titta ut på ett ungefär var i Grekland du vill resa. Läs på om platserna så att du inte missar guldkornen samtidigt som du givetvis kommer upptäcka egna väl på plats. En öluffarbok underlättar att ha som guide när du kommer fram och att läsa i innan du åker. Den ger ofta en god bild av vad du kan uppleva, bra boende, fina stränder och allmänna bra-att-ha-tips.
Att boka boende de första nätterna innan du åker kan vara skönt så att du efter en lång resdag vet att du har någonstans att bo.
Ta även reda på det aktuella läget i Grekland just nu genom att ta del av informationen som UD ger: Reseinformation om Grekland (länk)
Öluffa och Packning
Resa med ryggsäck, Naxos. (Foto: Markus Olsson)
Packa mindre än vad du tror du behöver. Det löser sig alltid. Det är i regel inga problem att lämna in kläder för att få de tvättade och torra samma dag. Det finns inte mycket som luktar godare än det grekiska tvättmedlet. Som om det skulle finnas ett universellt grekiskt tvättmedel? Ja, jag är nog benägen att tro det. Om du beger dig iväg till de riktigt små öarna på din öluff kan det kanske vara lite svårare med faciliteterna men då finns alltid Y3 som är bra att ha med sig.
Jag reser med ryggsäck vilket är behändigt vid färjeresor där påtryckning, snabbhet och tjurrusning är ledorden. En rullväska som kanske fastnar vid landgångs-skarvar, stoppar upp för de som klöser sig fram eller vars hjul trillar av när du inser att det är ett par kilometer att gå till nästa boende lämnar jag helst där hemma, men där är vi alla olika. Allt fler öluffar/båtluffar med rullväskor.
Öluffa och Boende
Jag brukar boka boende den första natten/ de första nätterna när jag ger mig ut på en öluff i Grekland. Det är skönt att veta att det är klart vid ankomst och jag slipper dessutom stå och diskutera med rumsuthyrarna i hamnen när jag ramlar i land. Efter ett par dagar i solen är det sedan inga problem att ta diskussionen, pruta och välja boende. Det är dock inte lika vanligt att rumsuthyrare möter upp vid hamnen som det var tidigare. Den lilla erfarenheten jag har av boka boende på plats, har givit mig följande värdefulla kunskaper:
– säg att du vill se rummet innan du bestämmer dig (det går nästan alltid att ändra sig)
– pruta innan du tackar ja till rummet även om du ska betala vid avresa
– när någon säger att boendet ligger direkt vid stranden så behöver det inte betyda att det gör det
– säg att du redan har ett boende om du inte vill bestämma dig i hamnen så undviker du diskussioner
När boendet väl är bestämt får du ofta skjuts både till och från boendet och det är nu du kanske för första gången möts av den fantastiska gästvänligheten. Det bjuds både på kaffe, starkare drycker och anekdoter. Att det sedan kan låta lite när du ger dig av hör bara till spelet.
Under högsäsong (juli-augusti) kan det vara svårare att hitta lediga rum ute på öarna. Om du inte har bokat boende i förväg kan du ibland mötas av en kaj utan en enda rumsuthyrare. Här har jag samlat några tips på vad du kan göra då: Vad gör jag för att hitta ett ledigt rum?
Annars är det smidigt att boka boendet via hotellbokningssajter om du känner dig osäker.
Sätt att ta sig ut till de grekiska öarna på din öluff
1. Att flyga till Aten
Om du hittar ett förmånligt pris på flyg till och från Atens flygplats Elefthérios Venizélos så tycker jag att du ska planera din öluff/ båtluff utifrån det. Från Aten kan du ta dig ut i den grekiska övärlden från framför allt två stycken hamnar men det finns totalt tre stycken att utgå ifrån. Den största hamnen är bullrande och myllrande Pireus som du når med tunnelbana eller buss X 96 från flygplatsen. Busshållplatsen ligger mellan utgång fyra och fem på flygplatsen och biljetten köper du antingen i den lilla kuren som står där eller i någon av automaterna. Glöm inte att stämpla biljetten i maskinen ombord på bussen.
Bussen tar cirka 90 minuter och kostar runt sex Euro. Väl i Pireus kliver du av när du ser färjeterminalerna på vänster sida och färjebiljett köper du på något av kontoren vid de olika terminalerna eller vid den stora trafikleden som löper förbi hamnen. Fråga på resebyrån varifrån just din färja går för Pireus hamn är gigantisk med en rad olika terminaler över hela området. Här finns en artikel om hur du hittar rätt i Pireus: Hitta rätt i Pireus hamn (länk)
Tar du tunnelbanan till Pireus ska du bara korsa trafikleden när du kommer fram för att nå terminalerna och biljettkontoren.
Om du har valt att starta din öluff med några dagar i Aten för att sedan ta dig ut i arkipelagen så tar du smidigt tunnelbanan (grön eller blå linje) som tar cirka 20 minuter från station Monastiraki i centrala Aten. Ett annat alternativ är förstås att ta taxi som kostar runt 50 Euro mellan Aten och hamnen. Se till att fråga om priset innan du kliver in i taxin så att du inte blir lurad. Taxiresan tar cirka 50 minuter.
Atens näst största hamn är Rafina på östkusten. Rafina är en mindre ort än Pireus och därmed ett mysigare samhälle med ett stort fint torg med flera tavernor, restauranger och kaféer till vänster om hamnen. Det finns även en helt okej strand att plaska omkring vid när du väntar på färjan. Till Rafina tar du dig med regionalbuss från flygplatsen (hållplatsen ligger mitt emot flygplatsens hotell Sofitel) och tar drygt 30 minuter. Biljetten, cirka tre Euro, köper du ombord på bussen.
Den tredje hamnen är Lavrio som ligger sydost om Aten. Jag har personligen aldrig åkt från Lavrio men för att nå vissa öar smidigt så kan Lavrio vara den bästa hamnen att utgå ifrån och färjebiljetter säljs nere vid terminalen. Till Lavrio tar du dig med regionalbuss från samma hållplats där bussen till Rafina avgår, mitt emot flygplatshotellet Sofitel. Oftast måste du byta buss vid Markopoulo efter cirka tio minuter och totalt tar resan ungefär 45 minuter. En taxi mellan Atens flygplats och Lavrio kostar cirka 50 Euro och tar ungefär 30 minuter.
Om du är nyfiken på de Joniska öarna (Zakyntos, Korfu, Kefalonia med flera) men inte hittar bra flygpriser dit så kan du flyga till Aten och sedan ta regionalbussen rakt över fastlandet till Igoumenitsa eller Patras. Expressbussen tar cirka 2,5 timmar men då får du å andra sidan se en hel del av Grekland. Biljetten kostar cirka 50 Euro och bussen avgår från Terminal A (Kiffisou Street) inne i Aten.
2. Att flyga direkt till en ö med charter eller inrikesflyg
Vill du öluff i en viss ögrupp utan att börja med en längre färjeresa är ett smidigt sätt att starta på att köpa flygstol direkt till en viss ö hos något av charterbolagen, till exempel direkt till Santorini för att sedan luffa till Naxos, Paros, Ios, Amorgos med flera öar. Flygstolarna kan säljas till riktigt bra priser om det finns enstaka plaster kvar på planet. Har du lite is i magen kan du göra ett riktigt bra klipp.
En annan möjlighet är att flyga till Aten och där byta till inrikesflyg (www.olympicair.com eller www.skyexpress.gr). Gör en sökning på den destination i Grekland du vill åka till. Är du ute i god tid kan det finnas billiga flygbiljetter till den ö du vill åka till för att påbörja resan med att öluffa.
Färja/katamaran
Färja lägger till på Naxos. (Foto: Markus Olsson)
Bara för att det finns en tidtabell behöver det inte alltid betyda att den följs så ha marginaler när du ska ta ett kollektivt färdmedel i Grekland. Färjebiljetter har jag aldrig köpt i förväg här hemma utan jag har köpt dem på plats någon dag innan avfärd eller samma dag. Är det ont om färjor som går och många som ska åka, se till att vara på plats när biljettkontoret öppnar och glöm allt vad kö heter. Ta dig fram till försäljningsdisken som om det inte finns en morgondag, ingen annan tänker på dig i detta sammanhang. På så sätt kommer du i regel med båten och kan fortsätta med att öluffa.
Det blir allt vanligare att boka färjebiljett i förvag och att ha biljetten digitalt. Om du föredrar det kan du leta fram resor och boka dina biljetter här: Boka färja till de grekiska öarna (länk)
På vissa sträckor kan du välja att åka de stora, mer långsamma färjorna eller de mer kostsamma snabba katamaranerna. Jag brukar låta tiden och ekonomin styra färdsättet.
Att använda olika sökmotorer för färjor kan vara ett bra sätt att planera sin öluff på. Här kan du läsa mer om hur: Att använda sökmotorer för färjor som ett sätt att planera en öluff (länk)
Hemresan
Tänk på att vara nära där du ska åka hem ifrån när resan med att öluffa går mot sitt slut. Grekerna är väldigt duktiga att ställa in färjorna om det blåser för mycket. Det kan vid dessa tillfällen tyckas vara onödigt då det, enligt din uppfattning, bara handlar om vindpustar men tro mig, de vet vad det handlar om. Jag har vid ett tillfälle åkt med den enda båten som gick på ett par dagar och det fanns också en anledning. Båten var lika ofta under ytan som ovan. Flera grekiska öar har även en flygplats som trafikeras av inrikesflyg vilket kan vara ett bra alternativ om båtarna inte går eller om du har ont om tid.
Att lägga ett par dagar i Aten innan du åker hem ifrån Grekland kan vara en bra strategi för att vara säker på att du kommer med flyget.
Ladda ner: Tio tips på en lyckad öluff (pdf)