Hitta i Pireus hamn när du ska ut i den grekiska övärlden

Det är med skräckblandad förtjusning som jag kommer ner till myllret och det ordnade kaoset i Pireus. Det låter, det svärmar, det doftar och det känns. Var ska jag ta vägen, har jag missuppfattat avstånden och har jag rätt datum på biljetten?

Genom åren har jag dock lärt mig att vara ute i god tid, se till att dubbelkolla biljetten så att informationen stämmer och vid biljettköp alltid fråga vilken gate jag ska till. Hamnen i Pireus är gigantisk!

Även om jag kliver ut genom den imponerande öppningen vid tunnelbanestationen med viss ångest så växer mitt hjärta till den dubbla storleken bara av att vara där. Jag är på väg, jag ska ut i arkipelagen och jag kommer att känna, tycka och reagera för det jag älskar allra mest; den grekiska övärlden. Jag ignorerar försäljarna och tar sikte ut mot den intensivt trafikerade gatan som löper längs med hamnens östra sida. Jag går förbi kaféer, bagerier, biljettförsäljare och nedlagda butiker. Det är trångt, det är varmt och ryggsäckar tillsammans med rullväskor konkurrerar om spelrummet.

Har du inte köpt biljetter kan du göra det längs med denna väg, vid ingången till gate E8 eller inne vid flera av gaterna. I regel köper jag min biljett någon dag i förväg då jag vid varje resa startar med några dagar i Aten. När jag har tagit en båt till de Saroniska öarna (Agistri, Egina, Hydra, Poros, Spteses) har jag valt att köpa biljett vid gaten, men alltid i god tid innan avgång.

Jag har skapat en karta för att förtydliga hur du hittar i Pireus; till de olika gaterna, var de olika transportmedlen till Pireus stannar och avgår, var du kan köpa färjebiljetter och markerat ett förslag på en taverna där jag brukar inta en måltid om jag har lång väntetid.

Röd-orange markör visar gater. Klicka på markören för att se vilken gate det gäller.
Grön markör visar olika transportmedel. Klicka för att se vilket transportmedel som avses.
Gul markör visar resebyråer som säljer färjebiljetter.
Lila markör visar ”min” taverna, Old Baker.

Om du har långt avstånd till rätt gate när du kommer till Pireus så går det en ”gratis-buss” längs med gaterna inne på området. Den tar dig till rätt gate men det kan vara bra att i förväg ha lite koll på om du ska resa från en gate om ligger långt ut i hamnen så att du hinner ta dig dit i tid.

Det finns flera offentliga toaletter vid gaterna och en rad olika kiosker att köpa förfriskningar vid.

Att ta sig till Pireus

Från flygplatsen

Från och med 1 februari 2018 kan du ta pendeltåg direkt från flygplasten ner till hamnen i Pireus. Tågresan tar cirka en timme.

Du kan även ta tunnelbana via Aten vilket också tar cirka en timme med det byte du behöver göra. Starta resan med att ta tunnelbanan in till stationen som heter Monastiraki. Där byter du till tunnelbanans gröna linje 1 i riktning mot Pireus.

Tågen hittar du enkelt genom att följa skyltningen på flygplatsen.

Du kan även ta direktbussen, X96, som avgår mellan utgång fyra och fem från flygplatsen. Bussen stannar längs med den frenetiskt trafikerade vägen med gaterna på vänster sida i bussens färdriktning. Bussresan från flygplatsen tar cirka 90 minuter.

Från Atens centrum

Buss X80 från Syntagmatorget inne i Aten stannar lite längre bort i Pireus, nära gate nio och tio. Busslinjens syfte är i första hand att transportera resenärer som kommer in med kryssningsfartygen vid gate elva och tolv. Bussresan tar cirka 30 minuter men i Pireus kommer du troligtvis få promenera några minuter för att komma till rätt gate.

Om du istället vill ta tunnelbanan så tar du grön linje 1 från station Monastiraki i riktning mot just Pireus. Tunnelbanan är väl skyltad och det är lätt att hitta. Resan tar lite drygt 20 minuter.

Taxi

Tar du en taxi till Pireus kan du helt enkelt be taxichauffören köra dig till den gate du ska åka ut ifrån. Se till att bestämma priset innan du kliver in i taxin. Kostnaden från flygplasten bör inte ligga på mer än 50 Euro dagtid och in till Aten på runt 25 Euro.

Om du är sugen på att göra en öluff i Grekland kan du läsa allt om det här: Öluffa i Grekland

*Destinationerna från de olika gaterna har hämtats från Pireus Port Authority, www.olp.gr

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast