inspiration

Sökmotorer för färjor- ett verktyg att planera öluffen i Grekland med

Att planera öluffen i Grekland kan du göra på olika sätt, till exempel genom att läsa öluffarböcker om den grekiska övärlden, genom att kolla upp reseguider och bloggar som skriver om ämnet eller helt enkelt utgå från en karta över Grekland. När du väl har landat i åtminstone en ö du vill besöka kan du även använda sökmotorerna för färjorna som ett verktyg i planerandet. Jag brukar alltid använda detta sätt som en del i planerandet för att få fram hur färjorna går mellan olika öar och när transporterna mellan öarna kan ske. Viktigt att tänka på är att turlistorna och biljettpriser uppdateras över tid under året och flest turer mellan öarna finns under sommarsäsongen.

Båtpass i Grekland
Färja lägger till på Naxos. (Foto: Markus Olsson)

I första hand använder jag Ferriesingreece. Den sökmotorn är relativt komplett och ger möjlighet att söka efter alla destinationer från en specifik ö med ett enda knapptryck. Det händer dock att inte de små färjorna som trafikerar vissa grekiska öar kommer med i träffarna samt att du inte kan se kostnaden för vissa specifika turer.

Så här brukar jag göra:

I det här fallet kommer jag att starta min öluff på Santorini. Jag har hittat en billig flygstol till en av Kykladernas riktiga pärlor och tycker det verkar vara en bra utgångspunkt för en öluff. Jag landar en fredag och känner att måndag är en bra dag att resa vidare på:

  1. Välj ”Island Hopping” i sökmotorn. Leta fram ”Santorini” under ”From”. Under ”To” listas nu de öar som du kan resa till från Santorini och i det här fallet väljer jag att resa till Folegandros.
  2. Folegandros läggs därefter automatiskt till under ”From” för nästa resa och under ”To” listas nu de öar du kan nå från Folegandros. Jag tänker att jag ska resa vidare till Ios efter fyra nätter på Folegandros och anger datumet fyra dygn senare.
  3. Från Ios tänker jag att mig upp till Aten (Pireus) för att avsluta resan med några nätter Greklands vibrerande huvudstad. Jag väljer åter igen att resa vidare efter fyra dygn och väljer det datumet.
  4. Klicka därefter på ”Search”. Nu kommer en lista med avgångar upp där du kan se vilken typ av färja som trafikerar rutten, avgångstider samt restid. Det kan hända att ett av dina planerade avresedatum inte är tillgängligt men du kan enkelt byta dag i denna vy genom att välja dagen innan eller dagen efter ditt valda datum.

Nu har du fått en bild över hur du kan ta dig runt bland de öar du är nyfiken på eller som du spontant väljer i listorna. Du får även fram kostnaden för de olika färjeturerna och kan därmed se den totala resekostnaden. Nu kan du även gå vidare och boka färjebiljetter om du vill göra det redan nu eller så har du is i magen och köper biljetter på plats och låter känslan, tips och rekommendationer styra din resa.

Jag brukar inte boka färjebiljetter i förväg särskilt ofta då jag nästan alltid reser utanför högsäsong samt att jag alltid vill hålla möjligheten för ändrad resrutt öppen. Skulle jag däremot resa under högsäsong och vara säker på vilka öar i den grekiska övärlden jag vill besöka så skulle jag tänka annorlunda. Om det börjar bli många turister som reser runt när jag är i Grekland så brukar jag annars köpa min färjebiljett ett par dagar innan avresa och hittills har jag aldrig blivit strandsatt… även om det har varit nära.

Det här är ett sätt att skissa på en öluff i Grekland men som sagt så finns det många sätt att göra det på och givetvis behöver du inte planera alls utan ta dagen precis så som den kommer. Allt hänger på vilken typ av person du är. Själv gillar jag att ha en viss ram att hålla mig inom och jag vill gärna veta vilka möjligheter som finns. När man som jag reser utanför säsong kan det vara lite glesare mellan turerna och det kan bli lite mer pyssel att få ihop det.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen