Grekland


Kykladerna

Donoussa

Donoussa ligger på den rutt som Express Skopelitis trafikerar i Små Kykladerna på dess väg mellan Naxos och Amorgos. Under högsäsong lägger även Bluestarferries till här och du kan åka direkt ifrån Pireus hit. Kolla upp båtturerna i förväg då de inte går riktigt alla dagar i veckan.

Namn på grekiska

Δονούσα

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 120

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22850

Om Donoussa

”Det är ett riktigt skådespel att anlända till Donoussa, den ö som ligger längst norrut av öarna i Småkykladerna. Inte för att landskapet eller bebyggelsen bjuder på ett teaterstycke utan snarare därför att just själva anländandet har kommit att bli ett skådespel i sig.

När Express Skopelitis anländer samlas alla på tavernan To Kyma och betraktar de nyanlända som storögt kliver av färjan och blinkar med förvånade ögon upp mot den upphöjda uteserveringen. Det är tydligen så att det är här man slår sig ner på första parkett bakom de blå träräckena när färjan lägger till och betraktar alla rookies. Eftersom jag hade svårt att hitta Dimitris som skulle hämta upp mig såg jag säkert ut som en liten kyckling som irrade omkring och nickade till alla rumsuthyrare i hopp om en bekräftelse. Nåja, det kan jag bjuda på och kommer jag hit igen ska jag även sprätta lite med benen. Till slut hittade jag Dimitris och vi var ett helt gäng som skulle bo på samma ställe. Några fick gå, andra fick åka i den vita vanen runt Stavros (huvudbyn) för att komma till boendet som ligger 100 meter bakom stranden.

Den omedelbara känslan av Donoussa är jag klev i land var att hon är pigg, nöjd och liksom tillfredsställd. Här har man hittat en balanserad nivå i att hantera turismen. Även om Donoussa, som sina grannar, är självständig, stolt och stark så har hon landat i vilken relation hon vill ha med oss som så gärna vill vara en del av henne. Jag känner mig välkommen och jag känner mig inbjuden.” (Markus Olsson)

Donoussa ligger tillsammans med öarna Iraklia, Koufonissi och Schinoussa i den delen av Kykladerna som kallas Småkykladerna. Likt de andra öarna är Donoussa en ö du åker till för att få stillhet, naturlig tystnad och för att varva ner. Donuossa erbjuder karg och mager natur med några riktigt fina stränder med ett otroligt klart vatten. Här hittar du vackra miljöer att läsa ut dina böcker i, att vandra i och att njuta av goda middagar i medan kvällssolen sakta går ner i havet.

Man kan säga att Donoussa egentligen bara har en by, hamnbyn Stavros, men det finns även tre stycken hussamlingar till på ön; Messaria, Mersini och Kalotaritissa. Dessa fyra bosättningar kan du vandra till och upptäcka hela Donoussa och uppleva livets stilla gång.

Donoussa har endast 120 bofasta invånare men under en högsäsong uppgår antalet nästan till det tiofaldiga. Donoussa är en typiskt grekisk ö dit många greker åker på sin semester i augusti. Under den perioden är det bra att boka boende i förväg då utbudet av rum är begränsat. Boendet på Donoussa ligger främst i hamnbyn Stavros där också öns enda livsmedelsbutiker och bankomat finns.

Det förekommer inte mycket motortrafik på Donoussa men det finns en liten lokalbuss som går mellan alla orter på ön. På Donoussa vandrar du annars dit du ska och under säsong går det även badbåt mellan stränderna.

Mer information om Donoussa hittar du i vänstermenyn.Karta över Donoussa/H4>

Rulla till toppen