Grekland


Kykladerna

Koufonissi

Från Naxos går Express Skopelitis varje dag under säsong och under högsäsong går det även större färjor hit från Pireus. Det går även snabbåtar från Naxos under säsong.

Namn på grekiska

Κουφονήσι

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 350

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22850

Om Koufonissi

”Om det är någonstans du ska åka så är det till Koufonissi” (Ano Koufonissi), sa den glada, korpulente mannen bakom disken. Jag hade precis köpt mitt kaffe och min frukostsmörgås på en liten coffeshop i Ermoupolis på Syros. Han skrev ner önamnet på en vit servett och berättade om de fantastiska stränderna på den lilla ön. Jag hade inte tänkt åka till Koufonussi på just den öluffen men ändrade mig redan dagen efter. Och det ångrar jag inte.
För första gången tog jag den lilla färjan Express Skopelitis ut till Små Kykladerna (Iraklia, Schinoussa och Koufonissi) och visste inte i vilken ordning färjan skulle lägga till på öarna och vad någon försökte ropa ut i de små högtalarna gick inte att urskilja. Nervös hoppade jag i land på den ö jag ändå med hjälp av några andra hade luskat ut skulle vara just Koufonissi. Det här var i maj och vi var inte många själar som valde att göra våra avtryck på den lilla ön. En handfull rumsuthyrare stod nere vid hamnen och jag hamnade till slut strax till höger om Chora, bortom den lilla stranden. Jag fick en bedårande utsikt över havet och några dagars total lugn.” (Markus Olsson)

Koufonissi är endast sex kvadratkilometer stor och är Greklands tredje minsta ö med cirka 350 bofasta invånare. Du kan utan problem gå runt hela ön på en för- eller eftermiddag. Trots sin litenhet finns fler fantastiska stränder, med mjuk, vit sand och kristallklart turkost vatten. På Koufonissi råder lugn och ro och likt Iraklia så åker du hit för att njuta av stillheten, promenaderna, stränderna och bara ta det just så där lugnt som alla kan behöva ibland. Lugnet rubbas dock under högsäsongen (juli-augusti) då många av medelhavsländerna har sina semesterperioder och stränderna blir fulla av semesterstinna italienare och greker. En hel del skandinaviska barnfamiljer hittar också hit då och lugnet kanske inte riktigt infinner sig så som man tänkt sig.

I menyn till vänster hittar du mer information om Koufonissi.Karta över Koufonissi


Rulla till toppen