Grekland


Kykladerna

Iraklia

En liten färja, Express Skopelitis, går dagligen från Naxos men även stora färjor som Blue Star Ferries från Pireus lägger till några dagar i veckan. Iraklia har ingen flygplats utan de närmsta flygplatsen finns på Naxos.

Namn på grekiska

Ηράκλεια

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 100

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22850

Om Iraklia

”Varje gång jag visade mig utanför den greklandsblå dörren som vette in mot mitt rum visade sig tanten som äger boendet. Hon gillade att klappa på mig och hennes fåriga, läderaktiga hand hade snart berört varenda centimeter jag har på överkroppen. En dag klappade jag försynt tillbaka på hennes hand. Jag kunde känna alla år av hårt arbete och jag önskade att jag kunde förstå henne och få historier ur hennes liv berättade för mig. Hon berättade ju något varje gång jag visade mig och det enda jag kunde göra var att nicka tillbaka. När jag i eftermiddagshettan kom från stranden stod hon och väntade på verandan. Hon började berätta något, klappade mig på ryggen och föste mig fram till en orange plaststol vid kanten på verandan från vilken man har en härlig utsikt över bergen och havet. ”Frappe?” sa hon mitt i en mening och jag nickade som vanligt och någon minut senare satt jag där i den varma brisen med en iskall kaffe, fötterna på det gamla träräcket och blickade ut mot havet. För en stund stod även min tid stilla, lika stilla som för alla andra på Iraklia.” (Markus Olsson)

Iraklia, eller Heraklia som den också kallas, är en av öarna i Små Kykladerna och är just det, liten. En liten ö charmar ofta med en genuitet som inte riktigt kan fås på en stor ö och Iraklia är inget undantag på den fronten. Turismen har så smått börjat äta på Iraklia men den har inte kunnat ta de där riktigt stora tuggorna som den gjort på till exempel grannön Naxos. Det innebär att du som resenär får möta den grekiska vardagen på ett lite närmare plan, komma lite närmare befolkningen och du slipper, även under högsäsong, slåss om platser på någon av stränderna. Till Iraklia åker du om du vill ha lugn och ro, vandra på någon av vandringslederna, strosa i någon av de två byarna och njuta av den grekiska maten på tavernor där det alltid finns plats.

Det finns drygt 100 bofasta invånare på den 18 kvadratkilometer stora ön och Agios Georgios samt Panagia är Iraklias enda byar. Uthyrningsrummen är koncentrerade i och kring hamnbyn Agios Georgios och under högsäsong finns det risk att allt är uppbokat så se till att boka boende i förväg om du planerar att åka då.

Iraklia har ett kargt landskap och den högsta punkten utgörs av berget Papas på 420 meter. Vattnet är kristallklart och det finns några fina stränder att tillbringa sina latar dagar på.

Mer information om Iraklia hittar du i menyn till vänster.Karta över Iraklia


Rulla till toppen