inspiration

Öluffa i Kykladerna- sex (6) favoriter

Genom åren har det blivit ett antal Greklandsresor genom att öluffa i Kykladerna och det är en ögrupp som jag ständigt återkommer till. Jag vet inte om det beror på att det var här jag gjorde min första öluff (båtluff) och blev fullkomligt förälskad i både resesättet och i de grekiska öarna, eller om det även beror på Kykladernas karaktär med karga och sparsamma landskap, vita sockerbitshus med blå detaljer och fantastiska stränder med klarblått vatten intill vit, mjuk sand. Troligtvis både och, och alltihop…

Öluffa i Kykladerna
Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Det är tacksamt att öluffa i Kykladerna då avstånden inte är särskilt långa och färjetrafiken är frekvent och utförs av flera olika färjebolag. Ett par öar har även direktcharter vilket gör att det med enbart köp av en flygstol går att komma direkt ut i arkipelagen utan att först passera Aten och till exempel hamnen i Pireus. Även om det också kan vara en stor del av Greklandsresan.

I Kykladerna finns storheter som Naxos, Milos, Santorini och Mykonos men även små underbara öar som Koufinissi, Schinoussa och Donoussa. Det finns fantastiska öar för vandring som Sifnos och Sikinos och det finns öar med spektakulära huvudbyar, Chora, som Folegandros och Anafi. Och det flesta av öarna har dessutom allt av detta.

Här kan du läsa om alla öar i Kykladerna om du är sugen på att öluffa i Kykladerna: Kykladerna (länk)

Öluffa i Kykladerna

Att resa till Kykladerna

Det finns flera sätt att ta sig till öarna i Kykladerna, dels kan du enkom köpa en flygstol med något av charterbolagen som landar på Santorini eller Mykonos, dels kan du flyga till Aten och därifrån ta en färja från hamnen i Pireus eller Rafina eller till och med ta inrikesflyget till de flesta av kobbarna i ögruppen. Här kan du leta fram tider för färjor och boka biljetter: Ferriesingreece (länk)

Att resa runt bland öarna i Kykladerna

Det finns olika sätt att tänka när du planerar din resa för att öluffa i Kykladerna. Antingen bestämmer du dig för vilka öar du vill besöka i förväg och planerar hur länge du vill stanna på varje ö. Med hjälp av sökmotorer för färjor kan du lätt planera din resa utifrån hur färjorna trafikerar de olika hamnarna. Mer om det kan du läsa här: Sökmotorer för färjor- ett verktyg att planera öluffen i Grekland med (länk)

Ett annat sätt att planera för din resa för att öluffa i Kykladerna är att först bestämma vilken ö du vill starta på och sedan utifrån möten och tips från andra på plats bestämma nästa anhalt. Jag har rest utifrån båda sätten och båda metoderna passar mig lika bra. Med åren reser jag ofta utifrån en grov skiss men är öppen för att rita om kartan när jag väl är på plats om jag hittar paradiset jag vill stanna längre på eller träffar någon som beskriver ett för mig ännu okänt eldorado.do.

Oavsett vilket sätt du landar i så är det bra att planera resan utifrån att de sista dagarna ska spenderas på den plats varifrån du flyger hem. På så sätt har du någon dags marginal att leka med om vädret motverkar färjetrafiken.

Boende i Kykladerna

Jag får ofta frågan om det fortfarande står hungriga rumsuthyrare i hamnen när man kliver av båten? Svaret är att det ofta fortfarande gör det men under åren skulle jag vilja säga att de har blivit färre. De flesta boenden finns via de vanliga hotellsajterna och reser du under högsäsong, juli-augusti, eller till någon av de små öarna med begränsat utbud av härbärgering så skulle jag boka boendet i förväg.

Min erfarenhet säger också att om du har svårt att hitta ett boende på plats så får du ofta en behjärtansvärd hjälp att hitta en säng att sova på. Fråga helt enkelt på närmaste taverna så går ofta telefonkedjan igång.

Några favoritöar i Kykladerna

Hitintills har jag besökt 42 olika öar i den grekiska arkipelagen och de allra flesta just genom att öluffa i Kykladerna. När jag kommer till en ö blir den nästan omedelbart min nya favorit och jag har ofta svårt att sortera ut de som jag ändå upplever som mina absoluta skötebarn. Men om jag ändå ska försöka ge mig på att välja ut några så blir det Naxos, Donoussa, Antiparos, Anafi, Sifnos och Syros. I samma stund som jag skriver detta så vill mina fingrar skriva upp i princip alla öar i Kykladerna men mer om övriga öar kan du istället läsa här: Kykladerna (länk)

Naxos

Kykladernas drottning Naxos är kanske den ö som jag har återvänt till allra flest gånger och är nästan obligatorisk när jag planerar att öluffa i Kykladerna. Hennes underbara stränder, förtrollande berg och sagolika byar har verkligen etsat sig fast i mitt hjärta och det går sällan mer än ett par år innan jag återvänder hit.

Taverna Paradiso Naxos
Taverna Paradiso, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Min favoritplats att bo på när jag är på Naxos är ute vid Agia Anna som du lätt når med buss från Naxos stad. Där är stränderna paradisiska och till exempel Plaka Beach sträcker ut sig längs med kusten som en nyvaken katt.

Mer information om Naxos hittar du här: Naxos (länk)

Donoussa

Donoussa är verkligen en kontrast till Naxos och är så pass liten att du mer eller mindre vandrar runt ön på en dag. Likt Naxos finns här magiska stränder men i princip bara en enda by, Stavros, som har en av de bästa bystränderna i ögruppen.

Corona Borealis vid Stavros Beach Donoussa
Corona Borealis vid Stavros Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Till Donoussa hittar inte lika många turister ännu men det finns gott om återvändare som gärna berättar om sina absoluta favoriter på ön.

Mer information om Donoussa hittar du här: Donoussa (länk)

Antiparos

Antiparos har alltid varit en ö att liksom komma hem till för mig. Och som alltid har fått mig att må bra. Antiparos stad är en fantastiskt fin liten stad, ja eller by, med allt vad du behöver. Stränderna på ön är i regel långgrunda och därför passar ön bra för barnfamiljer.

Antiparos
Antiparos. (Foto: Markus Olsson

Antiparos är lätt att kombinera med storasystern Paros som bara ligger tio minuter bort med bilfärjan.

Mer information om Antiparos hittar du här: Antiparos (länk)

Anafi

En av Kykladerna mest spektakulära Choras ligger i mitt tycke på Anafi. Högt upp på berget klättrar hon varsamt upp mot toppen och det lilla kapellet. Vill du slippa turistträngseln i Fira på Santorini kan du istället njuta av utsikten på Anafi.

Kalamiotissa Anafi
Klostret Kalamiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

En av mina absoluta favoritvandringsleder finns också på Anafi och leder upp till det numera övergivna klostret Kalamiotissa. Det kan inte bli mer magiskt än så här.

Mer information om Anafi i hittar du här: Anafi (länk)

Sifnos

Sifnos är också en ö som jag har återvänt till flera gånger. Ön har skapat bra och tydliga vandringsleder och många vandrare söker sig hit. Att Sifnos sedan har flera fina byar och några riktigt sköna stränder gör ju också sitt till.

Öluffa i Kykladerna Sifnos
Vy över Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Sifnos är även känd för sin keramik så passa på att botanisera i lergodsen när du kommer hit.

Mer information om Sifnos hittar du här: Sifnos (länk)

Syros

Syros är en av de öar som jag besökte tidigt genom att öluffa i Kykladerna och till skillnad mot de övriga öarna i Kykladerna så inhyser hon faktiskt en stad; Ermoupolis. Här kan du njuta av det myllrande, grekiska vardagslivet med marmorklädda gator och torg. När du tröttnar på stadslivet kan du åka ut till någon av de mindre kustbyarna och njuta av det småskaliga och underbara kykladiska ölivet.

Torget i Ermoupolis Syros
Plateia Miaoulii Ermoupolis, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Mer information om Syros hittar du här: Syros (länk)

Är du ny på att öluffa i Kykladerna så hittar du ännu mer information via mittgreland.se´s sida om att öluffa: Öluffa (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen