Recept med zucchini
Zucchini är en grönsak som är enkel att använda i många rätter då den inte har särskilt mycket smak. Zucchini är lätt att till exempel bara riva ner i olika grytor eller i olika bakverk för att göra dem mer saftiga.
Zucchini passar även perfekt att göra ett gott alternativ till spaghetti, vegetti. Jag äter vegetti antingen rå, gärna med en stänk citron på eller så steker jag den svarvade zucchinin snabbt på hög värme tillsammans med vitlök, salt och peppar.
Har du odlat zucchini och fått en rik skörd att ta hand om? Här har jag samlat några av mina recept med zucchini som du kan testa att tillaga med denna mångfasetterade grönsak.
Recept med zucchini
Batzina- grekisk zucchinipaj med fetaost
Baztina är en paj utan pajskal så det blir liksom som en slags matkaka. Både ägg och mjöl gör att zucchinipajen håller ihop och det går att skära pajen i precis så stora bitar som du önskar.
Batzina är en enkel paj att göra och tar inte särskilt lång tid samtidigt som den blir otroligt saftig och god. Zucchinipajen kan serveras både som lunch tillsammans med en sallad eller som ett mellanmål. I Grekland finns det de som till och med äter Batzina till frukost.
Recept: Batzina- grekisk zucchinipaj med fetaost (länk)
Zucchinichips med fetaostdipp
Jag kan verkligen frossa i chips. Det kan till och med bli chipsmiddag när orken tryter. Det är sällan som jag gör chips själv men ibland kan det vara gott att variera sig. Som här med zucchinichips. För att få lite mängd gör jag dem i vanlig ugn annars kan man utmana micron. Lägg då en bit bakplåtspapper på en tallrik och micra dem i cirka 4-5 minuter. Ha hela tiden koll så att det inte blir sot av hela alltet.
Recept: Zucchinichips med fetaostdip (länk)
Vegetti på zucchini med soltorkade tomater och kalamataoliver
Det här är ett vegetariskt recept på en vegetti gjord på squash. Den grekiska touchen får du framför allt med kalamataoliver och om du serverar vegettin med till exempel fetaost. Själv hade jag bara lagrad prästost hemma vilket funkade utmärkt. En enkel rätt som går snabbt att tillaga.
Recept: Vegetti på zucchini (länk)
Fylld zucchini med fetaost och valnötter
Det här är en enkel och god vegetarisk rätt som går att variera med både nötter och kryddor. Fylld zucchini fungerar både som ensamrätt men även som tillbehör till andra livsmedel. Smakerna är enkla men skapar en god smakrik kombination. Om ni liksom jag älskar dill så kan du ta mer än vad som står i receptet. Det är bara att testa sig fram.
Recept: Fylld zucchini (länk)
Kolokithopita- Zucchinipaj med fetaost och gravieraost
Potatis- och zucchinipaj
Jag hittade ett recept i en gammal kokbok med grekiska recept där ingredienserna bestod av den dubbla mängden förutom myntan som det var betydligt mindre av. Jag anpassade ingredienserna till en springform och eftersom jag gillar mynta så hackade jag två matskedar istället för två teskedar.
Recept: Potatis- och zucchinipaj (länk)
Kolokithakia & Melitzanes Tiganita- Friterad zucchini och Aubergine
Friterade grönsaker är bland det bästa jag vet på ett mezebord och när det serveras tillsammans med en sval, frisk myntayoghurt till då dansar smaklökarna i gommen.
I det här receptet använder jag en frityrsmet men du kan även fritera zucchinin och auberginen precis som de är eller enbart doppa dem i vetemjöl innan fritering.
Recept: Friterad aubergine och zucchini (länk)
Boureki- grekisk zucchini- och potatisgratäng
Boureki, en slags zucchinigratäng, är en vanlig rätt framför allt på Kreta. Det är en vegetarisk gratäng med fetaost och lite grädde. Jag äter den som en huvudrätt men den kan även ätas som tillbehör till kött eller fisk. I originalreceptet innehåller inte Bourekin lök men jag tycker att löken ger gratängen lite mer karaktär.
Recept: Boureki (länk)
Pizza med zucchini, fetaost och oregano
Det här är en pizza med enkla smaker: rödlök, zucchini, fetaost och oregano. Enkelt och hur gott som helst. Om du vill bredda smakerna ytterligare kan du klicka över vitlöksyoghurt gjord på krämig grekisk yoghurt.
Recept: Pizza med zucchini och fetaost (länk)
Zucchini- och fetaostdipp
En dipp, eller kanske snarare en röra, på grillad zucchini och fetaost passar galant som ett kallt tillbehör till olika varmrätter. Dippen fungerar även fint till fredagschipsen eller till de mer sunda, skivade grönsakerna.
Stek zucchinin ganska hårt så att du får sotade ränder vilket ger dippen mer smak. Prova även att smaksätta dippen med andra kryddor eller örter såsom oregano eller timjan.
Recept: Zucchini- och fetaostdip (länk)
Här hittar du alla recept på mittgrekland.se: Recept på grekisk mat (länk)