Potatis- och zucchinipaj

Jag hittade ett recept i en gammal kokbok med grekiska recept där ingredienserna bestod av den dubbla mängden förutom myntan som det var betydligt mindre av. Jag anpassade ingredienserna till en springform och eftersom jag gillar mynta så hackade jag två matskedar istället för två teskedar.

Det här är är en paj med enkla och samtidigt klara smaker. Servera gärna en sötsyrlig tomatsallad till

Ingredienser

(ca 4-5 bitar)

Fyllning

1 kg zucchini
0,5 kg potatis
500 gr keso
150 gr fetaost
2 msk mynta (färsk)
1 dl olivolja
Salt & peppar

Deglock

1,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
3 msk vatten
2 msk olja
Sesamfrö

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Skölj och skiva zucchinin tunt (använd gärna matberedare). Lägg zucchiniskivorna i en skål, strö över salt och blanda om. Låt stå i cirka 20 minuter.

Skala och skiva potatisarna tunt (använda gärna matberedare). Hacka myntan. Mosa fetaosten i en skål och blanda med keso och mynta.

Blanda vetemjöl, salt, vatten och olivolja och knåda ihop en smidig deg.

Krama ur överflödigt vatten från zucchinin och blanda zucchiniskivorna med potatisskivorna.
Olja en springform och lägg hälften av potatis- och zucchiniskivorna i formen. Salta och peppra lätt. Platta till och lägg sedan över kesoblandningen. Platta till och avsluta med resten av potatis- och zucchiniskivorna. Salta och peppra lätt och platta till.

Kavla ut degen till ett runt lock och täck pajen. Skär små hål i locket för att släppa ut ånga under gräddningen. Pensla locket med olivolja och strö över sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i drygt 60 minuter. Om pajen inte har fått färg, höj temperaturen mot slutet men passa den noga så att den inte bränns. Låt pajen stå i cirka 20-30 minuter innan servering.

Tips! Ställ springformen på en plåt i ugnen så pajen kan vätska en del.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen