Recept på Kasopita- fetaostpaj

Okej, de flesta av oss har nog ätit en ganska tunn Kasopita, men varför inte prova att göra den betydligt tjockare? Jag skulle säga att det funkar riktigt bra men föredrar nog trots allt en tunnare variant. Nedan beskriver jag skillnaderna i gräddningen mellan de båda.

Kasopita är som en slags brödpaj smockad med fetaost. I det här receptet är lite citronszest tillsatt vilket gör den riktigt fräsch. I vissa sammanhang kallas Kasopita även för Alevropita.

Ingredienser

(6 port)

500 gr vetemjöl
450 gr fetaost
100 gr smör
4 ägg
2,5 dl mjölk
2,5 dl grekisk yoghurt
0,8 dl olivolja
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
0,5 tsk citronzest
0,5 tsk flytande honung
1 krm vitpeppar
Sesamfrön

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.
Smält smöret i en kastrull och rör ner olivoljan. Ställ åt sidan.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och vitpeppar i en skål.
Vispa äggen fluffigt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen, mjölken, yoghurten, citronzesten, honungen och hälften av smörblandningen. Rör om till en jämn smet. Smula fetaosten och rör ner drygt hälften i smeten.

Smöra en springform (alt. en långpanna för en tunnare Kasopita) och häll ner smeten. Häll över resterande fetaost, smörblandningen och seasmfrön. Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter (40 minuter för den tunnare varianten). Kasopitan ska få en gyllenbrun färg. Täck ev. med aluminiumfolie om den får för mycket färg tidigt under gräddningen.

Rulla till toppen