2 juli 2024

Zucchinipaj (Kolokithopita) med fetaost och Graviera

Huvudrätter
Det här är ett recept på en zucchinipaj med fetaost och riven Graviera. Gravieran hittar du i de flesta matbutiker och finnsr oftast bland specialostarna. Pajen är ganska enkel i sin smak men är fantastiskt saftig och mild. En sötsyrlig tomatsallad passa perfekt att servera till zucchinipajen eller Kolokithopita som den heter på grekiska.

Ingredienser (4-5 port)

1 kg zucchini
1 gul lök
200 gr fetaost
1,5 dl Gravieraost (riven)
3 ägg
2 msk ströbröd
Salt & peppar
2 ark smördeg

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Riv zucchinin grovt och hacka löken fint. Koka zucchinin och löken på medelhög värme tills vätskan har absorberat (cirka 20 minuter). Smula fetaosten och riv Gravieran. Vispa äggen och blanda ner osten, ströbrödet och smaksätt med salt och peppar. När zucchiniröran är klar, låt den svalna lite innan du blandar ner den i ägg- och ostblandningen.

Täck botten och kanten på en springform med ett av arken smördeg. Nagga. Häll i fyllningen. Ta det andra arket smördeg och skär ut ett lock och lägg det över fyllningen. Nyp ihop locket med smördegen längs kanten. Skär några skåror i locket. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.