Grekisk lammgryta med kronärtskockshjärtan och kalamataoliver

Det här är en mjuk och rund lammgryta med syrliga kronärtskockshjärtan och kalamatoliver. Jag tycker att gryta fungerar precis som den är och då gärna med smulad fetaost men kan givetvis serveras tillsammans med både potatis, pasta och ris.

Ingredienser

700 gr lammkött
4 msk grekisk yogurt (10%)
1 citron (skalet)
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk spiskummin
Salt & peppar
1 gul lök
1,5 dl vitt vin
450 gr tomater
1 tsk socker
3 msk tomatpuré
2 msk hackad färsk oregano
2 lagerblad
85 gr kalamataoliver
Ca 400 gr konserverade kronärtskockshjärtan

Tillagning

Börja med att ansa och tärna lammköttet i små bitar. Blanda yoghurt, citronskal, en matsked olivolja, pressad vitlök och spiskummin. Smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en skål och rör om ordentligt så att alla köttbitar täcks av marinaden. Låt köttet vila i minst en timme i kylskåpet.

Värm en matsked olivolja i en djup stekpanna och bryn lammköttet i tre-fyra omgångar i cirka fem minuter per omgång. Lägg köttet i en skål. Skiva löken tunt. Häll i den sista matskeden olivolja och stek löken mjuk.

Häll i vinet över löken och lägg i köttet. Hacka tomaterna och den färska oreganon. Rör ner tomater, tomatpuré, socker, oregano och lägg i lagerbladen. Lägg på ett lock och låt det småkoka i cirka två timmar. Dela kronärtskockshjärtarna och bland ner dem tillsammans med oliverna och låt det sjuda i cirka tio minuter. Smaka av med salt och peppar.

Serveringstips: smula över rikligt med fetaost och garnera med ytterligare oregano.

Rulla till toppen