Pasta med grekiska smaker- gratinerad i mugg

På något märkligt sätt gillar jag att laga mat i en mugg. Kanske beror det på portionsstorleken för det är inte alltid smidigare än att lagat mat i en vanlig gratängform. Kanske beror det på formen och serveringsmöjligheterna. Oavsett vad så kommer jag fortsätta laga mat i mugg.

Det här är en rätt som du kan variera i det oändliga utifrån tycke och smak. Den här varianten gjorde jag med de grekiska ostarna Graviera och Feta, Kalamataoliver och torkad oregano. Och visst är det det kul sätt att servera pasta på?

Ingredienser

(1 port)

2 dl tomatsås av valfri sort
ca 1 dl riven Graviera
4- 5 oliver
0,5 tsk torkad oregano
Pasta (Tortiglioni el. Rigatoni)
1 msk smulad fetaost

Tillagning

Starta med att koka pastan al dente och låt den svalna.

Värm ugnen till 200 grader.

Lägg tre teskedar tomatsås i botten av muggen. Lägg över riven Graviera och därefter skivade oliver. Lägg över sex teskedar tomatsås och börja därefter ställa ner pastan på högkant i hela muggen. Lägg över 7-8 teskedar tomatsås och toppa med oregano och smulad fetaost.
Gratinera pastan i mitten av ugnen i 20 minuter. När pastan är klar, lägg en tallrik över muggen och stjälp upp pastan direkt innan osten hinner börja stelna. 

Nyfiken på fler pastarätter? Här hittar du recept på grekisk makaronilåda: Pastitsio (länk)

Rulla till toppen