Batzina: grekisk zucchinipaj med fetaost

Baztina är en paj utan pajskal så det blir liksom som en slags matkaka. Både ägg och mjöl gör att zucchinipajen håller ihop och det går att skära pajen i precis så stora bitar som du önskar.

Batzina är en enkel paj att göra och tar inte särskilt lång tid samtidigt som den blir otroligt saftig och god. Zucchinipajen kan serveras både som lunch tillsammans med en sallad eller som ett mellanmål. I Grekland finns det de som till och med äter Batzina till frukost.

Som så ofta så finns det variationer av detta recept och vissa blandar fetaost med hårdost som till exempel Graviera. Vissa använder inte citron och andra använder inte purjolök. I det här receptet använder jag både citronzest och purjolök.

Batzina

Ingredienser

(6-8 port)

1 kg zucchini
Salt
Vitpeppar
3 msk hackad mynta
2 msk hackad basilika
0,5 purjolök
4 ägg
400 gr fetaost (200 gr x 200 gr)
0,5 citron (zest)
1 dl olivolja
2 dl grekisk yoghurt (10 % fett)
300 gr vetemjöl
1 tsk bakpulver

Mjöl och olivolja till formen.

Tillagning

Börja med att riva zucchinin med den grövsta sidan på rivjärnet. Lägg den rivna zucchinin i en skål. Strö över salt och blanda om. Låt stå i 20 minuter.

Värm ugnen till 180 grader.

Lägg zucchinin i en silduk/ kökshandduk och kram ur vätskan ordentligt. Lägg zucchinin i en skål. Hacka mynta och basilika samt skär purjolöken i strimlor och lägg ner i zucchinin. Blanda ner ägg, 200 gr smulad fetaost, citronzest, olivolja, grekisk yoghurt, cirka 2 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Bland allt ordentligt.

Blanda vetemjöl och bakpulver för att sedan blanda ner mjölblandningen i zucchinismeten. Rör om ordentligt.

Smörj och mjöla en form cirka 20 x 30 centimeter (min form är 22 x 33 cm). Häll ner smeten och platta ut den. Smula över resten av fetaosten (200 gr) och ringla över 2 msk olivolja.

Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.

Med inspiration från Akis recept på Batzina (länk)

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen