Vegetarisk gyros

Jag älskar gyros över allt annat och kan inte äta mig mätt på dem. Okej, kanske för stunden men jag längtar alltid efter den bästa snabbmaten som finns. Jag är inte vegetarian även om jag gärna äter vegetariskt så varför inte prova göra en vegetarisk gyros där aubergine får stå för “köttet”. Funkar riktigt bra!

Vegetarisk gyros

Ingredienser

(2 port)

1 aubergine
2 potatisar
1 tomat
0,5 rödlök
Tzatziki
Pitabröd
Salt
3 tsk gyroskrydda
Olivolja

Tillagning

Starta med att göra tzatzikin som mår bra av att vila en stund. Recept på tzatziki hittar du nedan.

Blanda gyroskrydda om du inte redan har en burk ordnad. Recept hittar du nedan.

Värm ugnen till 200 grader.

Skär varje potatis i sex klyftor. Lägg dem på en plåt och ringla över olivolja. Tillaga dem i mitten av ugnen i 20- 25 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och salta.

Skiva auberginen tunt. Jag använde min mandolin på steg fyra. Stek auberginen i olivolja, salta och krydda med gyroskrydda.

Skiva tomat och lök.

Lägg upp ingredienserna på pitabröd, vik ihop och njut! Den här gången bakade jag inget pitabröd men vill du göra det så hittar du recept nedan.

Tzatziki

Vad vore det grekiska köket utan tzatziki? Fantastiskt ändå skulle jag gissa men tzatziki är verkligen en av de kalla såser som jag gillar allra mest. Den kalla och lena såsen passar perfekt till grillat med mycket smak eller helt enkelt som en dippsås till det mesta.

Jag gissar att de flesta har sitt eget recept på den bästa tzatzikin men det här är den variant som jag jag brukar köra.

Ingredienser (4 port)

1 gurka
5 dl grekisk yoghurt (10 %)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och riv gurkan. Krama ur överflödigt vatten. Blanda gurkan med yoghurten och pressa ner två stycken vitlöksklyftor. Rör ner olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar. Låt Tzatzikin vila i en timme i kylskåpet.

Gyroskrydda

Att göra egen gyros är faktiskt rätt enkelt och du når ett förvånansvärt likvärdigt resultat. Ett resultat som i alla fall duger väl här hemma på de mer nordliga breddgraderna. Recept på hur du gör din egen alldeles makalösa gyros hittar du här: Gyros.

För att få den där karakteristiska smaken på köttet eller kycklingen behövs gyroskrydda vilket är en blandning av flera olika kryddor som spiskummin, vitlökspulver, paprikapulver, oregano, timjan och kanel. Här kommer recept på de rätta proportionerna.

Ingredienser (1 kryddburk)

2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått kanel

Tillagning

Mät upp kryddorna och blanda väl.

Pitabröd

Att göra egen gyros är inte särskilt svårt och inte ett gott pitabröd att linda in härligheterna i heller. Det här är ett recept där du först gräddar det i ugnen för att sedan steka på det inann servering. På så sätt får du ett mjukare bröd som är mer böjligt.

Ingredienser (6 port)

8 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
3 dl vatten
2 msk olivolja
Mjöl till utbakning

Tillagning

Blanda mjöl, socker och salt och torrjäst i en bunke. Värm vattnet så att det är lite varmare än fingervarmt. Blanda vattnet med mjölblandningen och tillsätt olivolja. Arbeta degen ordentligt i cirka tio minuter. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa i 90 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

Dela degen i fyra- sex delar och kavla ut dem tunt. Nagga de utkavlade bröden och grädda dem i ugnen i sju minuter. Gräddar du dem längre blir de hårda i kanterna. Stek bröden lätt i olivolja och torkad oregano innan servering.

Rulla till toppen