2 juli 2024

Vegetarisk gyros

Huvudrätter
Jag älskar gyros över allt annat och kan inte äta mig mätt på dem. Okej, kanske för stunden men jag längtar alltid efter den bästa snabbmaten som finns. Jag är inte vegetarian även om jag gärna äter vegetariskt så varför inte prova göra en vegetarisk gyros där aubergine får stå för “köttet”. Funkar riktigt bra!

Ingredienser (2 port)

1 aubergine
2 potatisar
1 tomat
0,5 rödlök
Tzatziki
Pitabröd
Salt
3 tsk gyroskrydda
Olivolja

Tillagning

Starta med att göra tzatzikin som mår bra av att vila en stund. Recept på tzatziki hittar du nedan.

Blanda gyroskrydda om du inte redan har en burk ordnad. Recept hittar du nedan.

Värm ugnen till 200 grader.

Skär varje potatis i sex klyftor. Lägg dem på en plåt och ringla över olivolja. Tillaga dem i mitten av ugnen i 20- 25 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och salta.

Skiva auberginen tunt. Jag använde min mandolin på steg fyra. Stek auberginen i olivolja, salta och krydda med gyroskrydda.

Skiva tomat och lök.

Lägg upp ingredienserna på pitabröd, vik ihop och njut! Den här gången bakade jag inget pitabröd men vill du göra det så hittar du recept nedan.